• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce potențial are România pe piața mondială a nucului: Avem un milion de hectare de teren nelucrate pe care am putea înfiinţa livezi de nuc

    agrointeligenta.ro -

    Cultura nucului este o investiție sigură, spune cel mai cunoscut consultant specializat în înființarea livezilor de nuci din România, ing. Iosif Kiss. Membru în Comisia de nuc din cadrul International Society for Horticultural Science, specialistul a acceptat să realizeze alături de Agrointeligența un serial de articole despre ce înseamnă să investești într-un business cu nuci, dar și care este potențialul și câștigurile pe care le pot avea fermierii români din această cultură agricolă extrem de profitabilă.

    La nivel mondial, 58 de țări își dispută piața de nucă, iar dintre acestea, China este cea care a cunoscut cea mai rapidă extindere în acest sector. Până nu demult, asiaticii aveau o producție rezonabilă de miez de nucă, însă după ce au demarat programe naționale de înființare a unor noi livezi de nuc, producția lor a ajuns astăzi să reprezinte peste 50% din cantitățile anuale de nucă la nivel mondial – 3,5 milioane de tone. Practic, din 1993 încoace, recolta anuală de nuc a chinezilor s-a mărit cu peste 800%! În urma lor, Franța și-a mobilizat și ea forțele, iar dacă în 2007 avea o producție la jumătate față de a noastră, astăzi francezii de zâmbesc de pe locul 9 în clasamentul celor mai mari producători de nucă din lume, în timp ce noi ne menținem pe locul 10.Iosif Kiss

    ”Dacă este să fim sinceri, România este pe locul 10 deși nu s-a făcut practic nimic notabil pe piața nucului din ultimii 10 ani. Ba mai mult, produția națională a atins un minim istoric în 2004. Recent, însă, românii au început să realizeze potențialul acestei culturi care poate aduce profituri anuale de 10.000 de euro la hectar cu foarte puțin efort din partea cultivatorului”, declară ing. Iosif Kiss pentru Agrointeligența.

    În 2012, producția anuală de nucă raportată de cultivatorii români se situa la 30.546 de tone, însă investițiile recente și înființarea de noi livezi de nuc ar putea însemna o relansare a acestei culturi profitabile.

    ”Analizând evoluția producțiilor de nucă la nivel mondial remarcăm în primul rând faptul că acest domeniu este într-o dezvoltare constantă şi sigură, cu o creştere de peste 200% într-un interval de 20 de ani, cu mult peste media generală de creştere a PIB-ului global. Asta se traduce într-o oportunitate de investiţii cu profitabilitate garantată, suficient de mare încât să conducă la o stare de siguranţă financiară pentru orice familie din România care doreşte să ajungă la un confort financiar suficient pentru asigurarea nevoilor zilnice la un nivel decent”, apreciază consultantul Iosif Kiss.nuca

    Potențialul uriaș pe care România îl care pe piața nucului este evidentă, crede ing. Kiss, identificând suprafețe uriașe de teren lăsat în paragină, dar și vechi livezi unde arborele de nuc poate reînvia. ” Trec peste faptul că în România sunt aproximativ un milion de hectare de teren nelucrate , care ar putea fi folosite pentru înfiinţarea unor livezi de nuc ( sau din orice altă specie pomicolă) și mă opresc asupra unui studiu pe care l-am realizat în cursul anului 2012 și parţial 2013, referitor la suprafeţele de teren agricol din România care îndeplinesc condițiile de favorabilitate medie şi ridicată pentru această cultură. Astfel am ajuns la concluzia că în ţara noastră peste 4, 4 milioane de hectare de teren agricol pot fi folosite pentru înfiinţarea şi exploatarea de livezi de nuc. Cu toate acestea, însă e de recomandat ca înaintea înfiinţării unei livezi de nuc să se facă o documentare serioasă asupra condiţiilor pedoclimatice locale, astfel încăt alegerea tipului de material săditor cel mai potrivit pentru condiţiile locale să fie făcută fundamentat, în cunoştinţă de cauză”, ne-a mai declarat ing. Iosif Kiss, în prezent și masterand în Tehnologii Integrate de Producere şi Valorificare a Produselor Horticole Nepoluate, Facultatea de Horticultură- USAMV Bucureşti.

    În următorul articol despre afacerile cu nuc vom afla mai multe despre ce trebuie să facă un investitor înainte de a planta primul nuc în livadă.



     


    Te-ar mai putea interesa

    CMVRO: Creșterea rapidă a puilor din fermele românești nu se face cu hormoni sau antibiotice! Pesta oilor bate în retragere. Document obligatoriu pentru scoaterea animalelor din fermă Ajutor nou de minim 10.000 euro/exploatație pentru fermele înscrise la APIA

    Ultimele știri

    Șeful Pisciculturii din Ministerul Agriculturii – acuzat de DNA de fapte de corupție! Ciclonul care a adus ninsori în Europa se îndreaptă spre România. Vremea se schimbă brusc de mâine! Utilaje agricole furate pe bucăți. O nouă modă printre hoții din ferme: dezmembrarea!