• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Raport vamal: Numai săptămâna trecută, în România au intrat peste 24.000 de tone de făină din Ucraina

    Roxana Dobre -

    Românii au necesarul de consum la făină și ulei pentru următoarele 3 luni, din importurile ucrainiene. Procesatorii privesc cu îngrijorare dinamica importurilor dar și viitoarele prețuri la grâu, care ar putea atinge un nivel extrem de mic.

    Viorel Marin, președintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie (ANAMOB) a atras atenția marți, 7 februarie, în ședința Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților că stocurile de făină și ulei, provenite din Ucraina, existente în prezent pe piața din România acoperă nevoile de consum pentru următoarele circa 2-3 luni.

    ”Din raportul european vamal care a fost transmis săptămâna trecută în România au intrat peste 24.000 de tone de făina, asta reprezintă mai mult de două luni de consum complet pentru țara noastră. Deci intrările de făină chiar distorsionează extrem de mult industria prelucrătoare și bineînțeles indirect producătorii agricoli. Fermierii sunt afectați direct”, a punctat reprezentantul procesatorilor din sectorul de morărit și panificație.

    Viorel Marin: Rusia vrea ca până în luna iunie să export 35-35 de milioane de tone de grâu pe Marea Neagră

    Președintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie (ANAMOB) a opinat că anul acesta în materie de grâu fermierii români sunt într-o situație delicată nu numai din cauza intrărilor de cereale din Ucraina ci și pentru că exporturile tradiționale românești care afluiau o cantitate destul de importantă de grâu la export au scăzut foarte mult.

    ”Cauza este pragul extrem de mic pe care l-a pus Rusia pe Marea Neagră, deci Rusia practic a câștigat aproape toate licitațiile pe grâu din Marea Neagră din ultimele 6 luni iar România dacă a mai prins una din el. Deci cu alte cuvinte o bună cantitate din producția de grâu a României a rămas în țară la producători, deci cu alte cuvinte este foarte grav dacă ea va afecta stocul de legătură pe recoltă pe anul acesta, care totuși la acest moment se anunță a fi bună, cu toate implicațiile de rigoare cu privire la prețul pieței, veniturilor fermierilor, etc. În plus ieri am văzut un anunț al Ministerului Agriculturii din Rusia care spunea că intenționează ca până în luna iunie să export 35-35 de milioane de tone de grâu pe Marea Neagră. Este o cantitate enormă. Ca să o exporte probabil că prețurile vor fi…”, a mai spus Viorel Marin.

    Acesta a avertizat că Rusia se agață cu orice preț de orice poate valorifica pentru a strânge bani și evident că în condițiile în care are o recoltă record de peste 100 de milioane (tone n.r) va folosi toate mijloacele pe care le are, și are mijloace politice de control a prețurilor, să vândă la sume extrem de mici pe Marea Neagră.

    ”Aceste prețuri practic vor avea un efect dezastruos asupra fermierilor din toată Europa. Dar în primul rând pe linia frontului se află România. Același lucru se întâmplă și la ulei. Până în prezent din Ucraina a intrat echivalentul a 3 luni de consum ulei la nivelul României. Deci inclusiv pe zona de prelucrare oleaginoase efectele sunt la fel de grave ca și la morărit și cereale”, a subliniat specialistul.

    Citiți și: Bursa cerealelor azi. Preț grâu panificație VS. preț grâu furajer în Portul Constanța

    Se cere mărirea sumei alocate pentru procesatori

    Procesatorii cer ca prin proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.154/2022 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea operatorilor din industria de fabricare a produselor de morărit, a uleiurilor si grăsimilor, a produselor lactate şi a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă să se ia mai multe măsuri. Astfel, în primul rând se solicită mărirea sumelor alocate per beneficiar.

    ”Toată lumea ar vrea ca sprijinul să fie extins până la sfârșitul anului agricol bineînțeles corespunzător cu 2 lucruri: creșterea sumei alocate, pentru că până în prezent această sumă a fost încadrată la nivelul ajutorului de stat care la nivel european este limitat la 500.000 de euro/agent economic pe un interval de 2-3 ani. În aceste condiții extinderea termenului și suplimentarea banilor nu ar avea practic efecte pozitive. Deci în această situație solicitarea este să se schimbe sursa de finanțare de la schema de ajutor de stat la acea schemă extinsă pe care UE a adoptat-o, și pe cadrul temporar Ucraina și cel care continuă anul acesta, în care sumele pot fi extinde la 1, 2 milioane/operator economic”, a mai spus Viorel Marin, președintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie (ANAMOB).

    Citiți și: Starea culturilor agricole. Sorin Moise, MADR: ”Grâul e răsărit 100%. Și rapița arată mai bine”

    O altă propunere a procesatorilor, care a fost depusă ca amendament la proiectul de lege, este legată de eligibilitatea în schema de ajutor și a beneficiarilor care își stochează propria producție. De menționat că amendamentele nu au fost votate astăzi de Comisie ci doar discutate, votul urmând să se dea marțea viitoare într-o altă ședință.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!