• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Viorel Andronie, CMVRO: Sperăm ca anul acesta să fie adoptate noile tarife pentru serviciile veterinare

    Angelica Lefter -

    Medicii veterinari din România nu sunt apreciați la adevărata valoare, iar tarifele valabile în prezent pentru serviciile veterinare sunt inacceptabile. Este opinia prof. dr. Viorel Andronie, președintele Colegiului Medicilor veterinari din România (CMVRO), invitat în cadrul emisiunii Zootehnia Inteligentă cu Radu Antohe, de miercuri – 8 februarie, o producție Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Tema dezbătută în cadrul emisiunii online Zootehnia Inteligentă cu Radu Antohe a fost ”Asigurarea sănătății animalelor”, iar medicul veterinar Viorel Andronie a pus punctul pe ”i” în ceea ce privește situația medicilor veterinari din țară.

    ”Este foarte important de unde privim medicul veterinar, mai bine spus, pe ce palier îl vedem acolo unde își desfășoară activitatea, pentru că întotdeauna mi-a plăcut și-mi place să spun că poate că am fi singura profesie care ne regăsim pe tot lanțul alimentar. Suntem profesia care considerăm noi că asigurăm siguranța și sănătatea animalelor, dar și sănătatea publică, întrucât ne regăsim de la fermă până la furculiță. (…) Îmi place să cred că vom rămâne în continuare în aceeași structură și în aceeași manieră, pentru că este foarte adevărat, de-a lungul timpului au existat și există întotdeauna tendințe de a mai rupe din activitatea medicului veterinar sau din domeniile de competență pe care le are medicul veterinar și de a muta aceste părți către alte instituții sau către alte alte profesii. (…) Acum, dacă e să privim în contextul general la cum este privit medicul veterinar în societatea românească, deși ne-am integrat în Uniunea Europeană, lucrurile au evoluat cât de cât, însă imaginea și prestigiul medicului veterinar totuși nu se regăsesc. Nu întotdeauna medicii veterinari sunt răsplătiți cu adevărata răsplată, cu adevărata măsură vis-a-vis de munca prestată sau de activitatea pe care o desfășoară și acest lucru cel puțin îl văd din două motive: din respectul față de medicul veterinar ca persoană și pe de altă parte, din aportul financiar pe care îl are medicul veterinar în urma activității sale”, a declarat prof. dr. Viorel Andronie.

    Președintele Colegiului Medicilor veterinari din România (CMVRO) a opinat că, în ciuda acestor factori, medicul veterinar rămâne o profesie importantă și în timp au fost găsite soluții care să-i păstreze pe profesioniști inclusiv în mediul rural, unde este mare nevoie de ei.

    ”Chiar dacă suntem o profesie importantă, de multe ori noi nu suntem răsplătiți la adevărata valoare și aici includ chiar și cabinetele de animale mici, unde prestăm pentru animale de companie, unde, teoretic, animalul de companie ar trebui să fie un bun la care proprietarul ține și pentru care ar trebui să facă absolut orice. De multe ori, veniturile din această zonă nu se ridică la adevărata muncă pe care o prestează medicii, nu mai vorbim de ceea ce se întâmplă în mediul rural, dar normal, că întotdeauna noi am căutat și ca for profesional să găsim soluții. Eu, până la urmă, într-un fel, sunt mulțumit, nu pe deplin mulțumit că am reușit, totuși, să găsim niște soluții prin care medicii veterinari să aibă cât de cât șansa de a avea o calitate a vieții mai bună sau cel puțin la fel ca și alte profesii liberale din din România. Nu este deloc ușor. Știți foarte bine prin ce s-a trecut ultima perioadă de de timp”, a menționat președintele CMVRO.

    Meseria de medic veterinar în mediul rural este foarte dificilă, o provocare

    Deși este mare nevoie de medici veterinari în mediul rural, practicarea meseriei în condițiile de astăzi de la sate este foarte dificilă. Cu toate acestea, spune Viorel Andronie, relația Colegiului Medicilor Veterinari din România cu cu Autoritatea Sanitară-Veterinară este una bună din punct de vedere interinstiuțional.

    ”Relația dintre Colegiu, ca organism profesional, cu Autoritatea, în momentul de față, zic eu că este o relație interinstituțională bună. Întotdeauna există loc pentru mai bine, este foarte adevărat, dar cel puțin în ultima perioadă de de timp am avut posibilitatea de a avea întâlniri cu conducerea ANSVSA și de a prezenta punctual problemele stringente pe care le avem în profesie și să încercăm să găsim soluții. Este foarte adevărat că s-au și găsit soluții pentru anumite lucruri. Rezultatele se văd pentru că ar fi nedrept să nu recunoaștem că anumite lucruri s-au implementat, au dat rezultate, dau rezultate. Și aici m-aș referi în primul rând la faptul că există în momentul de față contracte de concesiune, pentru că, haideți să ne referim, să zicem, astăzi doar la partea de mediu rural, pentru că acolo este problema mai dificilă sau zona cea mai dificilă. Am lucrat în mediul rural când am început să practic profesia, am fost medic de circumscripție și știu ce înseamnă. (…) Aexercita profesia de medic veterinar în mediul rural, indiferent unde ar fi, este cel mai greu palier”, a specificat medicul veterinar Viorel Andronie în cadrul emisiunii Zootehnia Inteligentă, realizată de Radu Antohe.

    Asigurarea sumei de 10.000 de lei lunar face posibilă asistența medicilor veterinari în mediul rural

    Stabilitatea financiară ajutat pe medicii veterinari din mediul rural să facă față provocărilor și să asigure asistența medicală acolo unde este nevoie, mai spune președintele CMVRO.

    ”Pentru medicii din mediul rural, în momentul de față, faptul că există o stabilitate oarecum financiară prin asigurarea celor 10.000 de lei lunar printr-un cadru legislativ creat cu greutate, cu luptă de a convinge de ce este nevoie ca să se acorde acești bani face posibilă asigurarea asistenței medicale veterinare în mediul rural. (…) Acesta e un lucru foarte bun pentru mediul rural, deci, practic asigurarea unei stabilități financiare astfel încât medicul să poată să aibă cel puțin șansa de, în primul rând, de a supraviețui”, a punctat conf. univ. dr. Viorel Andronie, președintele Colegiului Medicilor veterinari din România (CMVRO)

    Dr. Viorel Andronie, președintele CMVRO: Sperăm ca anul acesta să fie acceptate noile tarife

    Un alt aspect care i-a păstrat pe medicii veterinari în mediul rural au fost contractele de concesiune pe 4 ani, a mai spus expertul care a opinat că în continuare este loc de mai bine în ceea ce privește legislația și de a găsi soluții pentru medicii veterinari.

    ”Faptul că s-au făcut contracte de concesiune, că sunt pe 4 ani ca urmare a unor dificultăți de înțelegere politice la un moment dat, dar sunt contracte de concesiune în care lucrurile sunt egale pentru pentru toți. Nu mai avem de-a face cu contracte cadru pe un an, pe 2, pe 3, pe 4 în care tarifele erau în funcție de cerere-ofertă și atunci se ajungea la practicat tarife derizorii. Să faci tuberculinare cu 2 lei mi se pare josnic din punct de vedere profesional. Așa, cel puțin, există o uniformitate și lucrurile sunt clare. E adevărat că este nevoie în continuare de a îmbunătăți legislația și de a găsi soluții pentru ca medicii veterinari, într-adevăr, dacă i-am determinat să aibă stabilitate și să rămână acolo, trebuie să le asigurăm în continuare șansa de a și profesa pe viitor, nu să fie ceva tranzitoriu, de câțiva ani de zile, iar problema numărul unu pentru ei în momentul de față o reprezintă tarifele. Efectivele clar au scăzut, este foarte adevărat. Tarifele sunt, din punctul meu de vedere total inacceptabile. Sperăm și cred că vom reuși ca cel puțin anul acesta să fie adoptate noile tarife. Cel puțin din punct de vedere al Colegiului, noi ne-am făcut treaba în sensul că am fost solicitați să participăm la fundamentarea lor, să punem la dispoziție o propunere din punct de vedere al activității profesionale, cu susținere în spate financiară, urmând ca ANSVSA să dea drumul la procesul de legiferare”, a menționatprof. dr. Viorel Andronie în cadrul emisiunii Zootehnia Inteligentă cu Radu Antohe, producție Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Specialistul speră ca în acest an medicii veterinari să poată lucra pe tarife stabilite în funcție de valoarea muncii.

    ”Va fi un punct zero anul acesta în care tarifele vor fi stabilite în funcție de valoarea muncii prestate. Adică nu la modul de a negocia, nu, ci noi trebuie să stabilim niște tarife care sunt reprezentative pentru munca și pregătirea profesională pe care o are medicul veterinar. În momentul în care se ajunge la acest punct, legea spune că după aceea anual se indexează cu rata inflației. Deci pe parcurs nu o să mai fie probleme de tipul acesta. Noi întotdeauna am așteptat să ne întâlnim să discutăm, să negociem, deși colegii trebuie să știe că din 2008 ni s-a luat acest drept de a negocia”, a mai adăugat prof. dr. Viorel Andronie.

    CMVRO poate să combată sau să susțină de ce e nevoie de un anumit tarif, pe un proiect propus de Guvern, nu se poate negocia

    Președintele CMVRO a precizat că nu se mai poate negocia așa cum se întâmpla în trecut, iar mulți dintre colegii veterinari cer negocieri. Specialistul a explicat că practic Colegiul poate să vină doar cu propuneri la proiectul pus pe masă de Guvern.

    ”Deși mulți dintre colegi, sunt nemulțumiți și pe bună dreptate, sunt nemulțumiți de tarife, țipă într-una și strigă, normal, domnule, negociați, negociați. Nu. Procesul de negociere nu mai există în lege pentru că în 2008 a fost eliminat din textul de lege. Este vorba de a stabili de către Guvern tarifele respective, normal, cu respectare a legislației în vigoare, adică transparența decizională. Practic, Guvernul își pune propriul proiect la care Colegiul poate să vină, să combată sau să susțină de ce e nevoie de un anumit tarif și că acel tarif pe care îl propune este sub valoarea muncii prestate. Eu sunt optimist, e adevărat că e e stringentă problema pentru toată lumea, dar cred că anul acesta vom rezolva această problemă și va fi pentru totdeauna cât va cât va exista acest sistem și practic concesiune, atunci lucrurile vor fi, să spuneam simple, pentru că de aici doar se indexează în funcție de rata inflației”, a conchis prof. dr. Viorel Andronie, președintele Colegiului Medicilor veterinari din România (CMVRO).


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!