Mixomatoza la iepuri – cauze, simptome și tratament
Violina Gorcinschi -Crescătorii de iepuri au mari provocări cu creșterea animalelor din cauza sensibilității lor crescute la boli. Printre cele mai frecvente și periculoase boli este mixomatoza la iepuri. Având în vedere faptul că mixomatoza este extrem de greu de tratat, în mare parte letală, cea mai bună soluție pentru combaterea acestei boli la iepuri este prevenția.
- Mixomatoza la iepuri – caracteristici generale;
- Mixomatoza la iepuri. Factori de risc, cum se transmite;
- Mixomatoza la iepuri. Simptome și semne ale apariției bolii;
- Mixomatoza la iepuri – diagnostic;
- Mixomatoza la iepuri – tratament;
- Mixomatoza la iepuri – măsuri de prevenire.
Mixomatoza la iepuri – caracteristici generale
Mixomatoza este o boală virală acută foarte contagioasă a iepurilor, caracterizată prin conjunctivită sero-purulentă și formarea de edem gelatinos la nivelul capului, anusului și organelor genitale externe. Boala a fost înregistrată pentru prima dată în 1898 în Uruguay. Până la sfârșitul anilor 1980, boala, care provoacă pagube economice enorme fermelor de iepuri, a început să fie înregistrată în aproape toate țările lumii.
Agentul cauzal (Myxoma leporipoxvirus) este un virus care conține ADN din genul Leporipoxvirus, din familia Poxviridae. Mixomatoza afectează atât iepurii de casă, câ și pe sălbatici, indiferent de vârstă.
La temperaturi negative, virusul rămâne infecțios timp de multe luni. În cadavrele animalelor care au murit din cauza mixomatozei, agentul patogen persistă până la 7 zile, în piei uscate – până la 10 luni, în sol – până la 2 ani.
Perioada de incubație pentru mixomatoză durează de la 2 la 20 de zile, în funcție de virulența, metoda de infecție și rezistența organismului.
Mixomatoza poate avea un curs acut sau subacut.
Cursul acut al bolii acoperă până la 95-100% din efectivul de animale și este însoțit de mortalitate ridicată. În cursul subacut, se observă modificări pseudotumorale inflamatorii și mortalitatea este, de asemenea, mare.
Mixomatoza la iepuri. Factori de risc, cum se transmite
Agentul patogen care provoacă mixomatoză la iepuri este răspândit de insectele care sug sânge (țânțari, muște, căpușe etc), în care virusul persistă până la 7 luni, creând o sursă de răspândire pentru acesta. Cu toate acestea, rareori boala se poate transmite prin contact direct între iepuri.
Mixomatoza se caracterizează prin sezonalitate. Acest lucru se datorează zborului țânțarilor și altor artropode. Până la sfârșitul verii – începutul toamnei, boala atinge stadiul de creștere maximă, apoi are loc o scădere bruscă. Există și cazuri de apariție a bolii în timpul iernii din cauza anomaliilor climatice sub formă de ierni calde, când temperatura aerului contribuie la activitatea și reproducerea insectelor.
După reproducerea primară, cel mai adesea în membranele mucoase ale cavității bucale și nazale, virusul pătrunde pe calea limfoidă, în ganglionii limfatici regionali, unde a doua etapă a reproducerii începe după 48 de ore. În ziua a 3-4, apare viremia și se dezvoltă modificări patologice, în timp ce permeabilitatea capilară este perturbată și apare edemul. Cea mai mare cantitate de virus a fost găsită în mixoame, apoi în ganglionii limfatici, plămâni, splină și sânge, în toate organele interne și leziunile cutanate ale iepurilor bolnavi și recuperați. La 3 zile de la infectare, virusul este excretat din cavitatea nazală și ochi, iar în a 4-a zi se găsește și în piele și testicule, în a 5-a – în vulvă.
Mixomatoza la iepuri. Simptome și semne ale apariției bolii
Mixomatoza la iepuri se manifestă sub două forme clinice:
- Forma clasică de mixomatoză – caracterizată prin apariția edemului gelatinos pe corp;
- Forma nodulară a mixomatozei – în care apar tumori limitate pe corp.
Forma clasică a bolii este mai periculoasă, rata mortalității fiind de 100%. Forma nodulară este însoțită de un curs mai benign, dar și la aceasta rata mortalității este ridicată – 70-90%.
În ambele forme de mixomatoză la iepuri, primele semne sunt: roșeața sub formă de pete sau mici umflături pe pielea iepurilor, în principal în zona pleoapelor și pe auricule. Practic, crescătorii de iepuri trebuie să intre în alertă dacă semnalează că urecheaților le apra bășici la nivelul urechilor, ochilor – în jurul ochilor sau pe pleoape, în jurul nasului sau pe organele genitale – pe testicule la masculi.
Într-un curs acut, boala se manifestă prin simptome severe.
- febră;
- letargie;
- rinită;
- conjunctivită;
- umflături la cap (în exterior, se observă și urechi umflate și căzute) și la organele genitale.
Mixoamele se măresc rapid în volum, urmând să se spargă, iar suprafața sângerândă provoacă suferințe mari iepurilor. Are loc o scădere bruscă în greutate, deși apetitul este unul normal până în ultimele zile de viață. Rapiditatea răspândirii bolii în organism poate duce la moartea animalului în doar 48 de ore.
Cu un curs mai lung al bolii, apare conjunctivita, pleoapele se umflă, se înroșesc, exudatul purulent-fibrinos este eliberat din ochi. Din cavitatea nazală sunt evacuate secrețiile purulente, care se usucă în jurul căilor nazale sub formă de cruste, iar respirația devine dificilă.
Forma nodulară a bolii este mai ușoară. Papulele (noduli cu dimensiuni de la un bob de mei la un ou de porumbel) se formează în diferite părți ale corpului. În ziua 10-14, se formează focare de necroză la locul creșterilor nodulare. Boala poate dura până la 30-40 de zile.
În forma clasică, temperatura corpului la iepuri crește la 40° C cu o zi înainte de apariția semnelor bolii, dar apoi scade la normal. Cu o formă nodulară, temperatura rămâne, de obicei, în intervalul normal (38,5-39,5 ° C).
În fermele de tip industrial, se înregistrează o formă clinică specială de mixomatoză, caracterizată prin afectarea sistemului respirator, secreții nazale și lacrimare. Uneori, boala este însoțită de o stopare a reproducerii și moartea iepurilor. La autopsie, se observă infiltrate gelatinoase în țesutul subcutanat al trunchiului, gâtului, capului și extremităților. În cazul unui curs lung al bolii, se observă hemoragii în țesutul pulmonar, bronhopneumonie focală. În alte organe nu se găsesc modificări caracteristice.
La autopsie, în țesutul conjunctiv subcutanat al capului, gâtului, organelor genitale și extremităților, se constată o acumulare de lichid gelatinos gălbui, întins, aproape transparent, care conține un număr mare de granulocite eozinofile și celule histiocitare, parțial în stadiul de diviziune ( așa-numitele celule mixom). Pe lângă infiltrate, sunt caracteristice hiperemia și mărirea ganglionilor limfatici și a splinei. Se stabilesc, de asemenea, pneumonia catarrală sau bronhopneumonia și inflamația acută a mucoaselor.
Mixomatoza la iepuri – diagnostic
Diagnosticarea mixomatozei la iepuri se face pe baza datelor epizootologice, a unui tablou clinic caracteristic, a modificărilor patologice și a rezultatelor de laborator. Diagnosticul de laborator constă în realizarea unei probe biologice pe iepuri și analiza histologică a materialului patologic.
Diagnostic diferențial: variola la iepure poate avea semne clinice asemănătoare mixomatozei. La un iepure care a avut variolă, organele interne sunt modificate – mușchiul inimii este flasc, ficatul nu este roz, ci de culoare vișiniu închis (uneori cu o nuanță icterică), splina este oarecum mărită, albastru-violet.
Mixomatoza trebuie diferențiată și de stafilococoză și pielia vagabondă cu abcese subcutanate. Acestea din urmă, spre deosebire de abcesele mixomatoase, conțin un exsudat purulent alb gros. În plus, cu pielia vagabondă, nu există leziuni ale capului, ochilor și regiunii anogenitale.
Mixomatoza la iepuri – tratament
Tratamentul împotriva mixomatozei la iepuri este dificil și costisitor, cu șanse mai mici de reușită, în funcție de rezistența organismului. Cea mai bună cale de a protejare a iepurilor sunt metodele de prevenție.
Tratament pentru mixomatoză la iepuri
Mixomatoza la iepuri este aproape de fiecare dată imposibil de tratat, odată instalată în corpul animalului.
Există un singur tratament recomandat, care ajută la susținerea organismului administrându-se perfuzii cu vitamine, săruri de hidratare și antibiotice. Se poate încerca și un tratament simptomatic. Pentru prevenirea și tratamentul infecțiilor bacteriene supraadăugate se aplică ENROFLOXAROM (injectabil în faza inițială, iar apoi administrată prin apa de băut), asociat cu polivitamine (COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL, VITAMINA AD3E, NUTRI VITA-MIN-AMINO), într-un interval de minimum 7-10 zile.
Blefaroconjunctivitele sunt tratate cu unguent oftalmic sau MIBAROM. Se administrază neapărat și ramuri proaspete de salcie sau răchită, care au efect antiinflamator și antitermic, pe o perioadă de 10-14 zile.
Ulterior administrării antibioticelor, se recomandă utilizarea probioticelor BIOENTEROM (1 ml/2 litri de apă/zi) şi PRODIGEST (0,5-1 ml/1 litru de apă/zi, 2 zile/ săptămână, pe tot parcursul vieții).
Mixomatoza la iepuri – măsuri de prevenire
Prevenirea mixomatozei include măsuri generale veterinare și sanitare și prevenirea specifică a bolii. Procedurile generale veterinare și sanitare includ măsuri de protecție și restrictive în timpul deplasării animalelor și a materiilor prime, carantina preventivă a animalelor nou sosite, hrănirea completă și rațională, izolarea în timp util a iepurilor infectați, neutralizarea și eliminarea gunoiului de grajd și a carcaselor de animale.
Se fac dezinfecții cu DECONTAMINOL și CATIOROM, dezinsecții cu ROMPARASECT 5% și deratizări cu RATITOX F şi BRODITOP.
Înlăturarea ţânţarilor şi a altor insecte hematofage se efectuează cu ROMPARASECT sau TETRACIP.
De asemenea, cea mai eficientă metodă este vaccinarea periodică a animalelor după deparazitare. Vaccinarea pentru mixmatoză se face bianual: primăvara (când muștele și țânțarii sunt pe cale să apară) și toamna. Puii se vaccinează începând cu vârsta de 6 săptămâni.
Vaccinarea iepurilor se face cu MIXOHEMOVIROVAC, asociat împotriva mixomatozei şi bolii hemoragice a iepurelui care se administrează atât la animalele tinere (după prima lună de viaţă), cât şi la iepurii adulţi nevaccinaţi. Rapelul se aplică la 21-45 de zile de la prima vaccinare, apoi din 6 în 6 luni, în toată viața iepurelui. Vaccinarea împotriva mixomatozei se face de două ori pe an: primăvara, înainte de apariția muștelor și a țânțarilor, și toamna. Puii se pot vaccina de la vârsta de 6 săptămâni. În cazul în care au existat cazuri de mixomatoză este obligatoriu ca toate obiectele cu care a intrat în contact să fie riguros spălate și dezinfectate.
În cazul în care vreți să tratați sau să preveniți apariția mixomatozei la iepuri, cea mai bună recomandare este solicitarea asistenței medicului veterinar.