• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cel mai mare producător de vin spumant din România își închide producția din țara noastră

  agrointeligenta.ro -

  România se situează pe locul 11 la nivel mondial și locul cinci în ierarhia țărilor viticole, dar reprezentanții Patronatului Național al Viei și Vinului (PNVV)  susțin să industria românească în acest domeniu este la pământ, unul dintre principalele motive fiind acciza la vinurile spumante. Liderul de piață în domeniul spumantelor a decis să se retragă din țara noastră.

  Acciza reprezintă o sabie a lui Damocles deasupra capului lor. În prezent acciza pentru vinurile spumante este de 36,26 euro/hectolitru, în timp ce în Franța, singura țară europeană care mai are acciză pentru băuturile pe bază de vin este de 9,23 euro/hectolitru la vinurile efervescente. În țara noastră, media producției vinurilor spumante este de este de 30.000 hl/an, această acciză generând la bugetul de stat o colectare de circa 1 milion de euro/an. Suma este considerată mică de către Ovidiu Gheorghe, directorul general PNVV, care susține că plecarea din țara noastră a Henkell & Co, compania care produce vinurile spumante Angelli, liderul de piaţă în domeniul spumantelor, vermuturilor şi a cocktailurilor pe bază de vin ar trebui să fie un semnal de alarmă.

  ”Urmare a politicii de creştere a accizelor la băuturi în general, Ministerul Finanţelor şi-a diminuat semnificativ încasările din accize în ultimii ani, piaţa legală a băuturilor pe bază de vin s-a diminuat, iar liderul de piaţă în domeniul spumantelor, vermuturilor şi a cocktailurilor pe bază de vin a închis capacităţile de producţie din România alegând varianta achiziţiei din alte state comunitare şi comercializarea produselor în România. Apreciem că reducerea nivelului accizei pentru această categorie va încuraja investiţiile, producţia şi consumul moderat, ceea ce va genera încasări superioare la bugetul de stat”, a declarat Ovidiu Gheorghe.

  Directorul PNVV susține că cea mai mare pierdere prin menținerea accizei o reprezintă creșterea comerțului ilicit. ” Efectele acestei accize prohibitive sunt: descurajarea producerii şi comercializării acestui tip de băuturi în România, cu toate implicaţiile privind locuri de muncă, încasări la bugetul de stat etc, aducerea băuturilor din alte state membre şi comercializarea lor în România (licit şi sau ilicit – a se vedea model Bulgaria), nevalorificarea vinului ca materie primă pentru acest tip de băuturi”, arată Gheorghe. Pentru a argumenta spusele sale, reprezentantul producătorilor de vin arată că din 2010 de când a fost înregistrată o creștere a accizei pe vin cu 250%, producția s-a prăbușit cu 97%, iar încasările au scăzut de la 119,7 miliarde de lei în 2009 la 5 miliarde în 2012.

  În prezent Codul Fiscal presupune că în România vinurile liniștite, cu o concentrație alcoolică mai mare de 1,2% dar mai mică de 15%, nu sunt accizate, în timp ce vinurile spumoase sunt accizate cu 36,26 euro/hectolitru, excepție făcând băuturile fabricate de persoane fizice şi consumate de către aceștia şi membrii familiei, cu condiţia să nu fie vândute.


  Aplicația Agrointeligența

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Preţ de 1,7 lei/litru pentru fermierii care livrează lapte la cea mai nouă fabrică din România! Garda de Mediu: Fermierii care fertilizează cu gunoi de grajd – amenzi de 100.000 de lei din cauza mirosului! Vlad Macovei, Asociația Forța Fermierilor: Prioritatea noastră este să avem un PNS care să reprezinte interesele tuturor categoriilor de fermieri din România!

  Ultimele știri

  Anunțul APIA de astăzi pentru fermierii care încasează subvenții și plăți compensatorii la hectar! Spania a interzis vânătoarea de lupi! Fermierii sunt furioși! Un crescător de animale își caută caii furați de la fermă! ”Încă mai sper să îi găsesc!”