• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ucraina face apel la ONU și Turcia, din cauza sabotării „coridorului cerealelor” de către Rusia

  Violina Gorcinschi -

  Reprezentanții mai multor ministere ale Guvernului Ucrainei au redactat un apel către ONU și Turcia, abordând subiectul sabotării coridorului cerealelor de către țara agresoare, Rusia. Conform acestora, inspecțiile întârziate de reprezentanții Federației Ruse, dar și birocrația de care s-ar folosi pentru a încetini transportul de cereale, ar provoca daune mari atât Ucrainei, cât și altor țări care depind din punct de vedere alimentar de aceasta.

  Ucraina, îngrijorată din cauza sabotării coridorului cerealelor

  Ucraina este profund îngrijorată de acțiunile distructive ale Federației Ruse, a cărei acțiuni întârzie lucrările la coridorul cerealelor și subminează „inițiativa cerealelor” în general, împiedică transportul maritim în Marea Neagră și accesul liber al alimentelor pe piețele mondiale.

  Acest lucru s-a precizat în declarația comună a viceprim-ministrului pentru reconstrucția Ucrainei, a ministrului Dezvoltării Comunitare, Teritoriilor și Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov și a ministrului Afacerilor Externe, Dmytro Kuleba, publicată pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

  „Reprezentanții Federației Ruse, ca parte a grupurilor de inspecție de la Centrul Comun de Coordonare din Istanbul, au amânat sistematic inspecția navelor care se îndreaptă prin strâmtoarea Bosfor către/din porturile ucrainene timp de câteva luni la rând. În special inspectorii ruși încetinesc, în mod deliberat, termenele inspecțiilor, cer în mod regulat documente nereglementate, refuză să lucreze în timpul programului de lucru și caută alte motive nejustificate pentru a opri inspecțiile. În fiecare zi, au loc mai puțin de jumătate din cele 10 inspecții planificate de obicei”, s-a arătat în apelul către ONU și Turcia.

  O astfel de politică distructivă a Rusiei ar fi dus la o scădere sistematică a cifrei de afaceri a mărfurilor în cadrul Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră. Numai în ultimele trei luni, lumea întreagă a fost lipsită de 10 milioane de tone de alimente ucrainene, iar această tendință negativă ia amploare.

  „Din cauza inspecțiilor prelungite ale Rusiei, în Bosfor s-a format o coadă de peste 140 de vase, marea majoritate dintre care așteaptă acolo de peste o lună. Securitatea alimentară a țărilor care depind de exportul de produse agricole ucrainene este amenințată. În primul rând din cauza acțiunilor Rusiei, țările din Africa și Asia, în special, sunt lipsite de alimente”, au precizat ministerele.

  trei persoane la bordul unei nave care transporta grau
  Rusia ar întârzia inspecțiile navelor ucrainene (foto: unsdg.un.org)

  Moscova, acuzată că profită de situație

  În schimb, prin distrugerea infrastructurii portuare a Ucrainei, creând amenințări la adresa securității regiunilor sudice ale Ucrainei de pe malul Mării Negre și împiedicând funcționarea Coridorului pentru cereale al Mării Negre, Moscova profită de oportunitatea pentru transportul comercial nestingherit din porturile rusești de la Marea Neagră, a adăugat Ministerul Afacerilor Externe.

  Volumul transportului prin porturile maritime ale Federației Ruse din bazinul Azov-Marea Neagră în 2022 a fost de peste 250 de milioane de tone, depășind indicatorii din 2021. În același timp, inspecțiile acestor nave nu au loc în Bosfor. Acest lucru, în special, face posibil ca Rusia să folosească nave comerciale pentru a primi bunuri militare, continuând mai ușor războiul împotriva Ucrainei.

  „Solicităm comunității internaționale, în special ONU și Turcia, în calitate de garanți ai Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră, să ceară de la Federația Rusă încetarea imediată a întârzierilor create în mod artificial în ceea ce privește lucrările coridorului de cereale prin Marea Neagră, pentru a opri încercările acestei țări de a folosi alimentele ca armă și de a debloca transportul comercial către porturile ucrainene de la Marea Neagră”, au concluzionat liderii ministerelor în apel.


  Te-ar mai putea interesa

  O uriașă fermă de porci a intrat în faliment. Investitorii au pierdut zeci de milioane de euro Micii fermieri – sprijin de 37.000 de euro pe fermă. Decizia, la nivel european Dezastrul lăsat în urmă de vijeliile cu grindină cât un ou și rafale de peste 100 de km/h!

  Ultimele știri

  Plata ajutorului de 25 lei/familia de albine. Termenul oficial privind virarea banilor în conturi Plafonare de preț pentru fermierii care dețin tractoare și alte mașini agricole Auchan aduce în prim plan importanța agriculturii regenerative și a decarbonizării la prima ediție Climate Supplier Event