• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oportunitatea exporturilor în China a schimbat strategia de afaceri a fermierilor români: Îşi măresc efectivele de vaci şi investesc în rasa Bălţata Românească

    agrointeligenta.ro -

    Ultimul an a adus modificări în strategia de afaceri a fermelor româneşti de bovine. În timp de institutul Naţional de Statistică vorbeşte de o uşoară creştere a efectivului naţional de vaci, firmele care comercializează material genetic vin să confirme comenzi crescute din partea fermierilor. În privinţa cererilor, crescătorii de bovine optează pentru rase autohtone, în special pentru Bălţata Românească, mai ales odată cu deschiderea pieţei de export în China.

    Institutul Național de Statistică a anunțat zilele trecute că în prima jumătate a anului 2014 numărul bovinelor din țara noastră a crescut – în cifre oficiale, cu 0,7%. Despre un uşor spor al efectivelor de animale vorbesc şi reprezentanții Semtest BVN Mureş, producător şi furnizor de material genetic pentru sectorul de bovine, care au explicat că s-a schimbat inclusiv trendul în ceea ce privește creșterea bovinelor.

    Valer Sician, directorul general al Semtest-BVN, a explicat pentru Agrointeligenţa că în 2014 a remarcat o creștere a cererii pentru material genetic cu 10%. ”Este foarte important că este vorba de o creștere pentru rase curate și în special pentru rasa Bălțată (Bălţata Românească, – n.r.). Este o schimbare a trendului, dacă în ultimii 4-5 ani s-au făcut multe încrucișări, iar fermierii tăiau vițeii pentru carne, acum au constatat o îmbătrânire a efectivului matcă. S-a ajuns atât de departe încât în zona Transilvaniei prețul este între 1.600 și 2.000 de euro pe bucata de Bălțată gestantă”, a explicat Valer Sician.

    Studiul INS evidențiază prin cifrele de la nivel național spusele lui Valer Sician, astfel că a crescut numărul tuturor categoriilor de bovine cu excepția vițeilor pentru sacrificare care erau la 1 iunie cu 2% mai puțini decât în aceeași perioadă a anului trecut. Cea mai mare creștere a fost înregistrată la junincile pentru reproducţie cu 8,5% față de primul semestru al anului 2013.

    ”Rezultatele cercetării statistice arată că efectivele de bovine la 1 iunie 2014, comparativ cu aceeaşi dată a anului 2013, au crescut cu 0,7%. Pe categorii de vârstă s-au înregistrat creșteri atât la taurinele sub 1 an cu 0,3%, cât şi la cele între 1 şi 2 ani şi taurinele de 2 ani şi peste cu 0,1%, respectiv cu 1,0%”, se arată într-un comunicat al INS.

    Chinezii importă material genetic din România

    Directorul Semtest-BVN spune că piața din România a fost modelată și de piața externă. ”Noi am deschis piața către China anul trecut, iar acest lucru i-a determinat într-o oarecare măsură pe crescătorii români să încerce și altceva și au început să achiziționeze Bălțată Românească. Chinezii au importat anul trecut prima dată material seminal pentru rasă Bălțata Românească, iar anul acesta am primit încă o comandă de 50.000 de doze”, a povestit Valer Sician. Acesta a explicat că nu a fost ușor să intre pe piața chineză în principal din cauza exigențelor foarte mari a asiaticilor. ”Am reușit să facem primul transport la cinci ani de la primul contact pe care l-am avut cu ei. Pot să vă spun că sunt extrem de exigenți, îi întrec cu mult pe cei de la Uniunea Europeană, dar am reușit să întrunim toate condițiile puse de ei și în 2013 am exportat primele doze. În ianuarie, anul acesta, am avut o nouă delegație care a prelungit contractul pe încă trei ani, deoarece au fost mulțumiți de materialul nostru genetic și se pare că se pliază foarte bine pentru nevoile lor”, a mai spus șeful Semtest-BVN.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA