• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Producătorii de ceapă românească se tem de lunile de iarnă: Deja prețul este foarte mic. Dacă mai vin și importurile, rămânem cu recolta în depozit

  agrointeligenta.ro -

  Ceapa românească a avut un an slăbuț, în special din cauza condițiilor meteorologice. Cel mai afectați sunt micii producători, care vor fi obligați să își cumpere sămânța pentru anul viitor.

  Despre situația producție naționale din 2014 a vorbit pentru Agrointeligența Niculai Popandru, președintele Asociației Producătorilor de Ceapă din România. Acesta a explicat că micii fermieri vor fi nevoiți să se aprovizioneze din piață. De cealaltă parte, marii producători, cei care cultivă pe zeci chiar sute de hectare au avut o cultură mai bună. ”Una dintre marile probleme a producătorilor de ceapă o reprezintă sămânța. Aceasta se cumpără din Olanda și este foarte scumpă”, a spus Popandru.

  Mari producători nu au avut de suferit atât de mult anul acesta din cauza vremii, deoarece au avut posibilitatea de a îngriji mai bine culturile, dar se tem de repercusiunile pe care le poate avea criza din Rusia asupra producției lor. ”Noi nu exportăm direct în Rusia legume, așa că nu putem spune că vom fi afectați direct, dar problema vin din partea Poloniei. Aceştia erau unii dintre exportatorii principali către Federația Rusă, iar odată cu acest embargo ei vor avea un surplus de marfă. Deocamdată retailerii din România nu au apelat la importuri, dar în extrasezon ne așteptăm să se întâmple acest lucru. În aceste condiții noi vom rămâne cu marfa în depozite sau o vom vinde la prețuri foarte mici”, a explicat Daniel Ciuhureanu (foto), unul dintre asociații Brateșleg Grup din Galați, societatea care cultivă cea mai mare suprafață de ceapă din România – 200 hectare.

  ciuhureanu-bun

  Legat de pericolul pe care îl reprezintă pentru producătorii români produsele din import, Ciuhureanu a dat exemplul morcovului din vara aceasta. ”Înaintea culturii din această vară, olandezii și polonezii și-au golit depozitele de marfa rămasă de anul trecut și pentru că era prea scump să le dea la procesat au preferat să ofere morcovii la preț zero, cumpărătorii plătind doar transportul. Această situație a dus la o scădere foarte mare a prețului pe piață”, este explicația fermierului.

  Acesta a explicat că și în prezent ne confruntăm cu o anomalie atunci când vine vorba de preț. ”Încă nu au început să vină importuri de ceapă, iar producția și calitatea nu sunt grozave, doar 30% din marfă este de foarte bună calitate, totuşi prețul este foarte jos, între 0,5 și 0,6 lei/kilogram. Avem însă stocuri mari de marfă și dacă în această perioadă suntem competitivi, în iarnă s-ar putea schimba situația”, a povestit producătorul gălățean.

  ceapa

  Totuși șansele ca România să primească fonduri de la Uniunea Europeană pentru a acoperi pierderile cauzate de criza din Rusia sunt foarte mici. ”Am asistat la discuțiile care s-au purtat în luna august pe această temă. Ce pot să spun este că UE a alocat 125 milioane de euro în acest sens, iar în prima zi, doar Olanda a depus notificări de 1,5 miliarde de euro. Deci noi care suntem afectați indirect de această criză nu prea avem șanse să primim ceva bani”, a mai spus Daniel Ciuhureanu.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  CEAPA ROȘIE, un test cu final indecis în FERMA AGRO HAGIU Rețeta pentru succes a celui mai mare exportator de ceapă din lume Cum se cultivă ceapa din arpagic: de la plantarea arpagicului la recoltarea cepei verzi și a cepei de vară

  Ultimele știri

  Campioana de la Banat Agri Group! Fiica lui Valentin din Bălțată Fleckvieh – vârf de 52,9 de litri de lapte pe zi! ANM: Vremea se răcește brusc. Când și unde pot apărea și ploile! APA Brăila, propunere pentru MADR: Linii de credit de minim 500 euro pe hectarul calamitat!

  Căutare în articole