• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Piața Obor, în Financial Times. Criza de legume îi face pe britanici să râvnească la urzicile românești

    Oana Timar -

    Piața Obor din București este subiectul unui reportaj amplu în prestigioasa publicație Financial Times. Experiența la tarabele țăranilor este dată exemplu în contextul în care Marea Britanie se confruntă cu o penurie de legume precum salată, ceapă, roșii sau castraveți. În comparație cu supermarketurile englezilor, în Piața Obor găsești tot ce dorești, iar britanicilor li se recomandă să încerce ciorba de urzică.

    Abundența de legume proaspete, de sezon, inclusiv a urzicilor și lobodei, îi uimește pe britanicii ajunși la București, în Piața Obor. În timp ce la ei acasă supermarketurile raționalizează legumele, în România nu se pune problema cantităților de legume de sezon și nu numai.

    În cadrul unui reportaj publicat ieri, sâmbătă, 4 martie, de Financial Times, Piața Obor din Capitală este dată exemplu pentru ”bogățiile” sale și pentru amabilitatea producătorilor locali care își vând produsele la tarabă.

    ”Cumpăr o salată frumoasă, untoasă, de la Florian cu 3 lei — adică cam 50 de pence — împreună cu câteva legături de ceapă de primăvară cu frunze lungi și luxuriante; ridichi crocante de un roșu aprins; pătrunjel și mărar. Totalul ajunge la 18 lei. De la taraba lui înălțată în piață, cu grămezi de produse de jur împrejur, Florian mă învață să spun „18” în română și aplaudă când reușesc la a treia încercare. Zâmbește când spun „mulțumesc” — Mulțumesc! — dar cam asta e întinderea românei mele, până acum”, relatează experiența sa în piața Obor britanica Erica Wagner care semnează reportajul din Financial Times.

    Piața Obor din București

    Piața Obor, foarte bine aprovizionată

    Despre Piața Obor, autoarea vorbește la superlativ ca fiind cea mai mare și cea mai bine aprovizionată piață agroalimentară din București, chiar din România.

    ”90 de tone de produse proaspete ajung aici zilnic pentru a fi vândute: fructe și legume la parter, cu zeci de tarabe individuale concurând pentru a afișa cel mai luxos spanac și cel mai lung praz. Aici există miere, ierburi și nuci, precum și un automat uriaș care oferă iaurt de diferite grosimi. Urcați scara rulantă și sunt măcelari, brânzeturi și brutari. Este deschis șapte zile pe săptămână de la 7:00 până la 19:00 – ei bine, se închide la 16:00 duminica”, spune Erica Wagner, care punteză că piața este aproape de metrou și de alte puncte ale transportului public, ceea ce o face foarte accesibilă.

    Producătorii români, uimiți de penuria de legume din Marea Britanie

    Editorul Financial Times a discutat cu doi producători români – Florian și Dan, despre penuria de legume din Marea Britanie.

    ”Ambii producători se întreabă ce naiba se întamplă în Marea Britanie (deși nu vorbesc româneste, sensul este clar). Când spun „Brexit”, primesc un oftat și scutură din cap. Deși știu că este o explicație simplistă, este cea mai ușoară fără o limbă comună. Nu sunt în măsură să explic complexitățile doar prin intermediului telefonului meu. Cum ar fi: birocrația crescută atunci când vine vorba de aprovizionarea cu lucrători sezonieri și întârzierile la graniță care au făcut din Marea Britanie o piață neatractivă pentru cultivatorii și vânzătorii europeni, facturile de energie în creștere – și lipsa sprijinului guvernamental privind creșterea costurilor combustibilului – care au lăsat Marea Britanie și proprii fermieri în vâltoare. APS Group, cel mai mare producător de tomate din țară, a lăsat serele neplantate pentru prima dată în istoria sa de 80 de ani”, spune editorul Financial Times.

    Urzici românești

    Urzica și loboda, delicatese recomandate britanicilor

    În aceste condiții, britanicii ajung să prețuiască legume și verdețuri pe care până acum le ignorau, precum napul. La București sunt descoperite urzica românească și loboda. Ambele apreciate și recomandate.

    ”Una dintre bucuriile de a fi în București a fost descoperirea verdețurilor locale, autohtone și de sezon. Va trebui să mă ierți, pentru că sunt o fată de oraș, dar la început nu am recunoscut coșurile cu frunze țepoase. Un comerciant era dornic să cumpăr de la el. Între română și engleză mi-am dat seama în cele din urmă că este vorba despre urzici (în limba română), adunate în mod tradițional primăvara, din care am făcut o supă catifelată, folosind o bază din prazul dulce și semințe de fenicul cumpărate vrac într-o pungă de hârtie. Am încercat loboda, de asemenea, pe care nu am văzut-o niciodată în Marea Britanie. Atriplex patula , numit uneori „spanac francez” – are frunze moi, superbe roșiatice-violet și adaugă o dulceață pământească la salate sau, la fel ca urzicile, poate fi transformat într-o supă”, a lăudat britanica urzicile și loboda românească, oferind, la final și rețeta de ciorbă de urzici pe care a preparat-o cu ingredientele cumpărate de la Piața Obor.


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Praful saharian, o problemă nouă în ferme. Cum sunt afectate culturile agricole Miei vânduți din portbagaj. Polițiștii au împărțit amenzi Secretar de stat – anunț de ultimă oră despre plata ajutorului de 100 de euro la hectar