Fermieri de succes

S-a dus în Danemarca să înveţe, a venit în România să câştige: povestea zootehnistului Ionel Chiriac

Un inginer zootehnist român a plecat în Danemarca într-un schimb de experienţă pentru un an şi jumate şi a stat patru ani. Şi nu doar atât, s-a întors în ţară cu parteneri danezi dornici să investească în ferme de porci.

Ionel Chiriac a plecat în Danemarca în 2000 într-un schimb de experienţă la o firmă specializată în creşterea porcilor. Chiar din al doilea an i-a venit idea să investească în România, după care a tot încercat să găsească ceva. În 2004 s-a întors în ţară, decis să înceapă ceva aici. În 2005, cumpără alături de doi fermieri danezi ferma DanBred Argeş, cu un efectiv de circa 2.800 de scroafe şi peste 30.000 de porci la îngrăşat în acest an.

DanBred este un program danez de creştere a porcilor, care se adresează crescătorilor de porci din Danemarca, dar şi din întreaga lume. În România, danezii nu sunt interesaţi doar de reproducţie, ci de întreg fluxul, povesteşte Chiriac. Dovadă este şi ferma DanBred din Slobozia.

În 2009, românul se decide să pună pe picioare un alt proiect – înainte să se manifeste criza -, mai ales că cererea de carne în România este acoperită în mare parte din importuri. A trebuit însă să treacă câţiva ani până ce ferma să fie gata de populare. Aşa a luat naştere ferma Agroconsulting Chiriac din comuna Slobozia, judeţul Argeş, un proiect finanţat în cadrul programului FEADR, Măsura 121. Ferma are o capacitate anuală de circa 24.000 de porci la îngrăşat, carnea urmând să fie livrată în totalitate pe piaţa internă.

“E greu să investeşti în zootehnie, pentru că băncile nu prea investesc în proiecte noi. Cel mai important este să găseşti finanţatori”, spune Chiriac care recunoaşte că nu i-a fost deloc uşor să găsească banii pentru investiţie.

Din păcate, astfel de investiţii sunt destul de puţine în România. Poate acesta este şi motivul pentru care inaugurarea unei astfel de unităţi nu poate trece neobservată şi de oficiali. La Slobozia a venit chiar ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, în urmă cu câteva zile. De altfel, aşa am şi aflat de investiţia de la Slobozia, dintr-un comunicat al Ministerului Agriculturii, fără prea multe amănunte, ce-i drept şi fără fotografii în care să apară investitorul. Mai mult, politicienii.

Ferma de la Slobozia nu este însă singura investiţie a lui Chiriac. Hrana animalelor este asigurată de o fermă vegetală, care exploatează circa 1.150 de hectare de teren agricol. În timp, Chiriac a reuşit să adune toate aceste companii într-o cooperativă, care include şi câteva firme cu alţi acţionari. Un exemplu este ferma Agro Prod Benţa (judeţul Argeş), investiţia unui prieten care şi el a fost plecat în Danemarca. Şi Chiriac şi celălalt au venit cu lecţia învăţată: au plecat la un simplu schimb de experienţă într-o ţară cu tradiţie în domeniul de creştere a porcilor şI s-au întors investitori.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


7 comentarii

  1. hai sa fim seriosi,acest domn Chiriac nu este decat un angajat al fermierului danez care l-a randului lui,acest fermier pe nume Lauritz(cam asa de pronunta numele lui) este un smecher si un mafiot.eu sunt in Danemarca de 6 ani si cunosc destul de bine acest caz,dar felicitari acestor 2 romani pt ca la convins pe danez sa investeasca in Rom

  2. Sincer,ma bucur sa citesc astfel de articole.Felicitari domnului Chiriac.Si eu am fost plecat pt. Un an si am sfirsit prin a sta trei ani,in ferme de lapte in Canada.Dar cind m-am intors data fiind conjunctura in tara,nu am avut curajul sa incep ceva in nume propriu desii am avut si banii si expertiza necesara .Mult succes domnului.Agricultura in Romania are un mare potential si poate aduce un aport considerabl la economia nationala.Succes!

    1. Multumesc pentru aprecieri. Nu a fost usor de realizat proiectul si inca suntem la faza de cerere de plata.
      Mai dureaza cel putin 4 luni pina primim ultima transa de la FEADR.Timp in care platim dobinzi la banca .

Scrie un comentariu