• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Se schimbă legea privind obligațiile fermierilor de a distruge ambrozia

    Roxana Dobre -

    Parlamentarii vor să modifice legea pentru fermierii care gestionează anual problema infestării terenurilor cu buruiana ambrozia. La Senat a fost depusă o inițiativă legislativă prin care autoritățile ar urma să intre pe terenurile producătorilor agricoli care nu au luat măsuri pentru distrugerea ambroziei.

    Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia a fost depus la Senat și urmează să își parcurgă traseul legislativ astfel încât să devină lege, odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

    Propunerea legislativă prevede obligativitatea proprietarilor sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole să desfășoare periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea plantei şi apariţia primelor inflorescenţe sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităţilor publice locale, lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii ambrozia.

    Citiți și: Avertisment de la Garda de Mediu pentru toți proprietarii de terenuri agricole

    Fermierii vor putea cere ajutorul autorităților pentru înlăturarea ambroziei

    Printr-o altă modificare a legii se oferă fermierilor posibilitatea să poată solicita efectuarea acestor lucrări de către autorităţile administraţiei publice locale. Autorităţile administraţiei publice locale vor proceda la efectuarea lucrărilor, pe cheltuiala solicitantului, în măsura în care dispun de mijloacele necesare efectuării acestora, sau îl vor informa pe acesta că nu pot da curs solicitării şi că obligaţia legală subzistă.

    Modalitatea de plată a contravalorii prestaţiilor serviciilor de curăţare a terenurilor infestate cu buruiana ambrozia se stabileşte de către autorităţile administraţiei publice locale.

    Ambrozia dă bătăi de cap an de an fermierilor, care sunt obligați prin lege să ia măsuri de înlăturare a acesteia de pe terenurile agricole

    Citiți și: Fermierii, somați de primării. Amenda de 5.000 de lei intră în vigoare de sâmbătă

    Primăriile vor putea interveni pe terenurile fermierilor

    În situaţia în care autorităţile locale, la expirarea termenului de 15 zile de la transmiterea avertismentului, constată că proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole nu au efectuat lucrări de curăţare a terenurilor infestate cu buruiana ambrozia, pot interveni pe terenurile infestate pentru a le curăţa.

    În toate cazurile în care proprietarul notificat nu permite accesul pe terenul supus lucrărilor de intervenţie în vederea executării acestora de către autoritatea administraţiei publice locale, primarul solicită autorizarea instanţei judecătoreşti competente, prin ordonanţă preşedinţială, dată cu citarea părţilor.

    În proiectul de lege se precizează că în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii normele metodologice de aplicare a Legii nr.62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 785 din 12 septembrie 2018, cu modificările şi completările ulterioare, se actualizează în mod corespunzător.

    Proiectul se află în prezent în dezbatere la Senat unde urmează să fie și votat. Mai departe legea merge la Camera Deputaților pentru vot și la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Doar după ce este publicat în Monitorul Oficial proiectul poate intra în vigoare.

    Reamintim că proprietarii sau alți deținători de terenuri sunt obligați, potrivit Legii nr. 62/2018, să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia. Inventarierea terenurilor infestate se face până la data de 20 mai, iar până la 26 mai se efectuează un centralizator al terenurilor infestate cu ambrozie. După aceste date poate începe trimiterea somațiilor, până la 5 iunie, către proprietarii de terenuri infestate, iar firmele și persoanele fizice au timp între 6 și 30 iunie pentru a lua măsuri.

    Controalele încep în perioada 1-15 iulie iar la primele verificări se aplică doar avertismente. După acest interval, între 16 și 31 iulie se face al doilea val de controale, în cadrul căruia se aplică amenzile următoare: o amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei pentru persoanele fizice și o amendă de la 10.000 de lei la 20.000 de lei pentru persoanele juridice.

    Ce este ambrozia

    Ambrozia este una dintre cele mai rezistente și invazive buruieni. Varii specii de Ambrosia produc cantități mari de polen, care, prin diseminare anemocorică, este unul dintre principalii declanșatori ai rinitei alergice („febra fânului”).

    Speciile de Ambrozie sunt ierburi sau arbuști nu foarte înalte (deși unele specii ating o înălțime de 4 m). Au tulpini erecte și híspide, care se prezintă în smocuri dense de până la o jumătate de metru în diametru, cu ramificație bazală. Rădăcina tinde să fie conică și profundă, făcând dificilă eradicarea; unele sunt rizomatice. Frunzele sunt bi-pinnatífate, lobate, având pețiolele cu aripi, de culoare gri-verde argintie dinspre superior înspre inferior, opuse la bază și alterne pe ramurile superioare.

    Aceste plante sunt monoice, producând inflorescențe în formă de spic sprijinit pe bracteele fuzionate cu florile masculine, verde gălbui, de formă discoidală și de aproximativ 3 mm în diametru. Florile feminine sunt albicioase la culoare, simple, axilare, situate mai jos decât cele masculine, pe tulpină; sunt lipsite de papo.

    Fertilizarea e produsă de vânt, prin răspândirea granulelor de polen – o singură plantă poate produce până la 1 miliard de granule într-un sezon — mai ales în sezonul umed și în a doua jumătate a verii. Fructul este o achenă acoperită cu spini, de formă ovoidă, care conține o singură sămânță mică de culoare maro și în forma de vârf de săgeată.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!

    Ultimele știri

    Fermier de Paulownia, la 10 ani de la înființarea plantației: N-am cui vinde, bani au făcut doar vânzătorii de răsaduri! Ce se întâmplă cu plafonarea adaosului comercial la produsele alimentare. Măsura ar putea fi înlocuită Floarea-soarelui, la mare căutare. Prețurile au explodat, fermierii nu vor să vândă