Sandu Tolea, DSVSA Dâmbovița: La gospodăria populației, undeva la 40% mai sunt crescători de porci
Denisa Gelatu -Numărul efectivelor de porci a scăzut drastic atât la nivelul exploatațiilor comerciale, cât și în gospodăriile populației, a anunțat directorul executiv al DSVSA Dâmbovița, Sandu Tolea.
Sandu Tolea, directorul Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița, a fost invitat ieri, luni – 13 martie, în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, unde a vorbit inclusiv despre situația gravă cu care se confruntă sectorul de porc românesc.
”La zona comercială, din 10 ferme autorizate, din care două de reproducție, funcționează una de reproducție și trei de porc gras. Patru sunt cu animale în ele, restul sunt goale, fie din cauza PPA, fie din cauza faptului că agenții economici nu au mai putut rezista și s-au oprit sau au blocat creșterea la momentul acesta”, a vorbit dr. Tolea despre situația fermelor de porci din județul Dâmbovița.
”La GP (gospodăria populației – n.r.), eu spun că undeva la 40%, undeva la 40% mai sunt în localități crescători de porci”, a precizat șeful DSVSA Dâmbovița despre efectivele crescute în sistem tradițional.
Referitor la combaterea pestei porcine africane, directorul executiv al DSVSA Dâmbovița a arătat că vede trei direcții importante. Prima este reprezentată de adoptarea și implementarea în regim de urgență a Legii porcului, cu măsuri clare de biosecuritate, dar care să nu îngrădească în niciun fel creșterea porcului în gospodărie. Sandu Tolea a menționat că a doua direcție este reprezentată de programul de reproducție pentru porcul românesc, un program deja demarat, dar care are nevoie de susținere în continuare, iar a treia măsură – mai puțin în puterea autorităților române – este cea de autorizare a unui vaccin prin care infecția cu virusul PPA să poată fi prevenită.
Sandu Tolea: ”Gustul porcului românesc este mult mai bun”
Directorul DSVSA a spus că din discuțiile pe care le-a avut cu oamenii, a ajuns la concluzia că gustul cărnii de porc crescut în România este mai bun și nu poate fi comparat cu gustul cărnii din afara țării.
„Majoritatea oamenilor cu care mai stau de vorbă și interacționez au ajuns la concluzia și este clar că, în gospodăria populației, porcul își mănâncă banul, numai că gustul porcului românesc este mult mai bun. Noi suntem mai obișnuiți cu el decât cu ce al porcului de afară și este apropiat, cât de cât, de al porcului industrial crescut în România, cu furajele noastre. Contează să știți și relieful, clima, nu numai furajul. Iar gustul cărnii de porc crescut atât în complexe (din România – n.r.), mai mult, cel crescut în gospodăriile populației, se simte, este altfel. Nu este o impresie. Oricine poate lua o friptură de porc dintr-un supermarket și să ia o friptură de porc de la un producător particular și să vedeți că este o diferență”, a declarat șeful DSVSA Dâmbovița.
Din dorința de a avea o carne de porc cât mai gustoasă, Sandu Tolea a explicat că mulți români devin crescători de porci înainte de Crăciun, când aleg să finiseze pe cont propriu îngrășarea animalului pe care îl vor sacrifica.
”Există trendul ca oamenii, la sfârșitul anului, cam de la sfârșitul octombrie, până la începutul lui decembrie, merg în fermele comerciale, își cumpără unu-doi porci, îi țin o săptămână, două, vine Crăciunul îi sacrifică și își fac tradiția. Nimeni nu oprește tradiția”, a conchis Sandu Tolea, directorul DSVSA Dâmbovița în cadrul emisiunii Agrostrategia, de pe TVR 1.
Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Sandu Tolea, DSVSA Dâmbovița (13.03.2023)