• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Întâlnire de succes între membrii Agrinnovator și Petre Daea

    Adrian Radu -

    Grupul Agrinnovator a făcut încă un pas către schimbarea modului în care se face agricultură în țara noastră. Membrii acestui think-tank l-au avut ca invitat pe Ministrul Agriculturii, Petre Daea, căruia i-au prezentat prima propunere de politică publică a grupului.

    Agrinnovator a continuat seria întâlnirilor de succes cu oficialii din Guvernul României. După Marcel Boloș, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, și Tanczos Barna, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a venit rândul lui Petre Daea să se afle în mijlocul acestui grup entuziast de tineri, care vor să-și pună amprenta asupra viitorului agriculturii.

    Punctul forte al întâlnirii organizate de Agrinnovator, sustinut de Agricover, și Clubul Fermierilor Români a fost reprezentat de Specialist în informatica agricolă, propunerea de politică publică a tinerilor fermieri. Acest proiect își propune selectarea, pregătirea și plasarea a 1500 de tineri pasionați de informatică în fermele din țara noastră cu scopul de a accelera digitalizarea fermelor si utilizarea tehnologiilor existente în fermă.

    “E de ajuns să fie 1500 de tineri cu studii medii, care să digitalizeze, targetăm noi, cel puțin 1000 de ferme. Aceste 1000 de ferme reprezentând masa critică, care va duce către o transformare a agriculturii românești”, a explicat Alin Luculeasa, un tânăr fermier din județul Vaslui, al cărui proiect de digitalizare în fermă a câștigat un prestigios premiu la Bruxelles, la finalul anului trecut.

    Pentru a ajunge la plasarea acestor tineri specialiști în ferme, care să activeze toate tool-urile digitale existente sau deja viitoare în dotarea fermelor, este nevoie să fie parcurși mai mulți pași, de la recrutare, pregătire și salarizare. Propunerea Agrinnovator este ca salariul unui Specialist în informatica agricolă să fie de 1.500 de euro, sumă care-i va convinge pe tinerii din mediul rural să-și continue parcursul profesional în zonele din care provin.

    Ministrul Petre Daea a fost impresionat de propunerea tinerilor din grupul Agrinnovator și i-a asigurat pe aceștia de tot sprijinul pe care-l poate acorda. “Vă felicit că există acest nucleu al interesului organizat la inițiativa unor oameni care au gândit pentru binele țării. Pentru mine, este o satisfacție formidabilă când mă întâlnesc cu fermierii tineri. Înțeleg demersul dumneavoastră, înțeleg misiunea mea, haideți s-o ducem la împlinire împreună! Vă asigur de tot sprijinul și prezența mea aici dovedește acest lucru”, a declarat Ministrul Agriculturii.

    Exemple de bună practică

    Pentru a accentua importanta digitalizării, tinerii agricultori din cadrul Agrinnovator au expus și planurile pe care le au pentru fermele în care lucrează deja. Pe de o parte, au prezentat tehnologiile deja implementate, pe de altă parte, planurile de viitor. “Digitalizarea e o oportunitate de a compensa pentru deficitul de resursă umană din mediul rural și pe măsură ce mă tot interesez de digitalizarea în agricultură, îmi dau seama cât de complicată este, dar și cât de valoroasă este”, a spus George Eduard Chiriță, fermier din județul Galați. “Tinerii aceștia au arătat că există o cale, prin care cu ce ai existent în fermă, cu un mic sprijin din partea guvernamentală să poți să-ți gestionezi aceste riscuri de viață, de existență a fermei”, a completat Florian Ciolacu, Directorul executiv al Clubului Fermierilor Români.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an