• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Anunț important pentru fermieri: Derogările pentru neonicotinoide sunt în vigoare. Protejați-vă culturile!

  Roxana Dobre -

  Protejați-vă culturile de primăvară! Un semnal puternic este transmis agricultorilor de către Asociația Forța Fermierilor care le reamintește producătorilor agricoli că pot trata sămânța de porumb, floarea-soarelui și sfeclă de zahăr cu insecticide eficiente, care combat cei mai periculoși dăunători ce pun în pericol cultura abia semănată.

  Derogările temporare emise de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru tratamentele la sămânța de porumb, floarea-soarelui și sfeclă de zahăr cu produse neonicotinoide sunt în vigoare în campania de primăvară. Asociația Forța Fermierilor (AFF) reamintește fermierilor care sunt termenele limită pentru utilizarea neonicotinoidelor.

  Derogările emise de MADR sunt în vigoare

  La solicitarea fermierii români, care au nevoie obligatoriu de soluții eficiente pentru protecția culturilor de primăvară (porumb, floarea-soarelui și sfeclă de zahăr) împotriva dăunătorilor de sol, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) e emis o derogare (utilizare de urgență) în dată de 21 decembrie 2022.

  În acest sens, mai multe insecticide neonicotinoide pot fi folosite în această primăvară, pentru tratarea semințelor de porumb, floarea-soarelui și sfeclă de zahăr, iar tratamentul semințelor poate fi realizat doar de către prestatori de servicii autorizați, în condițiile legii.

  Asociația Forța Fermierilor (AFF) a constatat că, deși această derogare pentru utilizarea produselor neonicotinoide a fost emisă la solicitarea mai multor asociații de fermieri din România încă din luna decembrie 2022, există încă mulți agricultori care nu au cunoștință despre posibilitatea de a folosi aceste soluții pentru tratamentul semințelor și astfel aceștia riscă să-și piardă culturile de primăvară în urmă atacului de dăunători chiar imediat după semănat.

  Derogările pentru utilizarea neonicotinoidelor, substanțe interzise în UE din 2014, sunt publicate pe site-ul Autorității Naționale Fitosanitare (ANF), împreună cu indicațiile stricte de utilizare a acestora.

  Produsele care pot fi utilizate pentru tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui

  Pentru campania de semănat la porumb și floarea-soarelui, fermierii au la dispoziție patru produse de tratament al semințelor: Cruiser 350 FS porumb și floarea-soarelui, Picus 600 FS – porumb și floarea-soarelui, Nuprid AL 600 FS – porumb și floarea-soarelui și Lumiposa 625 FS, doar pentru porumb.

  Data limită pentru utilizarea produselor este 22 mai 2023.

  Produsele care pot fi utilizate pentru tratamentul semințelor de sfeclă de zahăr

  Pentru cultura de sfeclă de zahăr au fost autorizate, ca tratamente pe bază de neonicotinoide, produsele Cruiser 350 FS și Poncho Beta FS 453,34. Sămânța tratată va putea fi semănată doar pe suprafețe din județe puternic afectate de dăunătorii Tanymecus palliatus, Agriotes spp., Bothynoderes puntiventris și Chaectonema tibialis, respectiv județele Alba, Bacău, Botoșani, Brașov, Brăila, Cluj, Covasna, Galați, Harghita, Iași, Mureș, Neamț, Sibiu, Suceava, Vaslui.

  Este strict interzisă crearea de stocuri de sămânță tratată la porumb și floarea-soarelui, după data de 22 mai. În cazul culturii de sfeclă de zahăr, stocurile de sămânță nu mai pot fi create după data de 30 mai 2023.


  Te-ar mai putea interesa

  Județul în care toată suprafața de porumb neirigat este compromisă din cauza secetei Un mare lac, o sursă de apă pentru irigații, pe cale să dispară din cauza secetei O familie de legumicultori și-a găsit solarii tăiate și toți ardeii furați

  Ultimele știri

  Șef din APIA – anunț pentru crescătorii de animale care vor să ia subvențiile în avans Pajiștile sunt pârjolite, prețul nutrețului a explodat. Crescător de vaci: ”Trebuie să găsim un ajutor” Agrometeo: Secetă puternică la porumbul neirigat. Zonele unde culturile sunt cel mai afectate