Gigi Becali – penalizat de APIA pentru subvenția la hectar pentru pășune!
Roxana Dobre -Omul de afaceri Gigi Becali a intrat în vizorul inspectorilor Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) după ce nu ar mai fi respectat condițiile pentru subvențiile bonus, deși a încasat plățile pe hectar. Numele acestuia apare pe site-ul agenției într-un proces verbal de constatare a neregulilor.
Centrul Județean APIA Vâlcea a emis un proces verbal de constatare a neregulilor și de stabilire a creanțelor bugetare pe numele lui George (Gigi) Becali. Acesta este vizat de agenția de plăți după ce nu și-a respectat angajamentele asumate pentru plățile compensatorii, pentru terenurile pe care le deține în județul Vâlcea.
Citiți și: Subvenția APIA pe un hectar de pășune. Scheme ce se pot combina pentru o plată maximă
Gigi Becali nu a respectat condițiile pentru subvenția la pășune
Contactată telefonic de „Adevărul” directoarea APIA Vâlcea, Denisa Iacob, a menționat că Gigi Becali nu a respectat măsura de agromediu și riscă să fie executat silit de către ANAF dacă nu își va achita datoria.
George Becali a fost înștiințat că nu și-a respectat partea din angajament, dar corespondența s-a întors la instituție și a fost nevoie să fie făcut anunțul public, conform procedurilor.
„Nu este așa tragedie, dar regulamentul și procedura noastră cer ca, atunci când nu se mai continuă un angajament de agromediu, să fie recuperate sumele din anii anteriori”, recunoaște directoarea APIA Vâlcea, Denisa Iacob pentru Adevărul.
Citiți și: Gigi Becali a câștigat licitația pentru o fermă de 850 ha a statului. Ce arendă va plăti pe hectar!
Gigi Becali nu a cosit fânul de pe pășune, așa cum cer regulile pentru subvenții
Gigi Becali riscă să fie executat silit pentru 3.000 de euro, fiindcă nu și-a cosit iarba pe pășune pe care o deține în județul Vâlcea.
„Domnul Becali are o suprafață de pășune pentru care a putut să acceseze această măsură de agromediu care este un angajament voluntar cu respectarea unor anumite cerințe, printre care, să nu cosească decât într-o anumită perioadă a anului – lucru pe care l-a respectat un an de zile. A preluat angajamentul de la un alt fermier. După care, în anul 2022 nu a mai continuat angajamentul deschis pe cinci ani. În momentul în care se întrerupe acest angajament față de APIA, banii trebuie recuperați”, a menționat șefa APIA care a recunoscut și că suma în chestiune nu apare în anunțul de pe site, ci doar în procesul verbal, fiind considerată drept informație cu caracter personal.
Subvențiile pentru pășune, în cadrul măsurilor de agromediu, sunt variate iar o condiție principală a acestor subvenții-bonus pe hectar este ca cositul să se facă doar după data de 1 iulie și trebuie efectuat până cel târziu la data de 15 octombrie a anului de cerere. Pachetele care pot fi solicitate în cadrul măsurii de agromediu sunt:
– Pachetul 1 – pajiști cu înaltă valoare naturală (HNV) 142 euro/ha/an;
– Pachetul 2 – practici agricole tradiţionale (aplicat numai în combinaţie cu Pachetul 1): varianta 2.1 – lucrări manuale pe pajişti permanente utilizate ca fâneţe 100 euro/ha/an și varianta 2.2 – lucrări cu utilaje uşoare pe pajişti permanente utilizate ca fâneţe 21 euro/ha/an;
– Pachetul 3 – pajiști importante pentru păsări: sub-pachetul 3.1 – Crex crex – varianta 3.1.1 – lucrări manuale 310 euro/ha/an; varianta 3.1.2 – lucrări cu utilaje uşoare 231 euro/ha/an. Sub-pachetul 3.2 – Lanius minor și Falco vespertinus – varianta 3.2.1 – lucrări manuale 159 euro/ha/an și varianta 3.2.2 – lucrări cu utilaje uşoare 80 euro/ha/an;
– Pachetul 6 – pajiști importante pentru fluturi (Maculinea sp.) – varianta 6.1 – lucrări manuale 410 euro /ha/an și varianta 6.2 – lucrări cu utilaje ușoare 331 euro/ha/an.
Conform regulilor APIA, fermierii care nu respectă angajamentele pentru plățile compensatorii pot fi penalizați prin recuperarea sumelor achitate pe toți anii din urma celui în care se află angajamentul.
Dosarul pentru recuperarea banilor ar putea ajunge la ANAF
„Nu sunt sume foarte mari, dar acestea sunt regulile. Dacă timp de 90 de zile nu se recuperează sumele prin plată voluntară, de la acest anunț, atunci dosarul va merge către ANAF pentru executare silită. Este vorba despre aproximativ 3.000 euro”, a mai precizat reprezentanta APIA.
Șefa APIA Vâlcea a menționat și cum s-a ajuns ca latifundiarul să fie înștiințat pe cale publică despre problemele pe care le are: „Dacă domnul Becali nu a primit la poștă aceste înștiințări, s-au întors cu mențiunea destinatar lipsă sau refuz primire corespondență. Atunci obligația noastră procedurală este să facem un anunț individual. Nu am avut altă problemă”.
Conform Adevărul, acum circa trei ani, Gigi Becali a cumpărat în județul Vâlcea peste 30 de hectare de teren și pădure pentru a construi două mănăstiri, după modelul de la Athos, una pentru bărbați și alta la o distanță considerabilă doar pentru femei, în extravilanul stațiunii Băile Olănești. Odată cu achiziționarea acestor terenuri, a aplicat și pentru obținerea de subvenții.