Afacerea cu morcovi românești, tradiție într-o familie de fermieri din Dâmbovița: ”Cea mai bună perioadă de semănare este la mijlocul lunii octombrie”
agrointeligenta.ro -Morcovul, una dintre cele mai comune legume de pe masa noastră de zi cu zi, are și el secretele sale. Mai mult chiar, morcovul românesc ocupă unul dintre primele locuri în preferințele gospodinelor și pentru a obține gustul dorit al mâncărurilor preferă să cumpere morcovi din piață, acolo unde știu că sunt producători care nu au renunțat la sămânța românească de morcovi.
Gheoghiță Bucur este un producător din Băleni Sârbi, județul Dâmbovița. Zilnic pe taraba sa din Piața Obor se găsesc zeci de kilograme de morcovi românești, obținuți din sămânţa transmisă din generație în generație. Pentru a menține autenticitatea produsului, dar și pentru a-și proteja morcovii, acesta preferă să îi așeze pe tarabă cu pământ pe ei, așa cum au fost scoși. Clienții preferă să cumpere morcovii de la el pentru că în acest fel știu cu siguranță că nu este vorba de morcovi străini despre care multă lume spune că nu au același gust ca și cei românești.
Fermierul din Băleni spune că secretul morcovilor săi stă în sămânță. ”An de an, toamna semănăm o parte din morcovii pe care îi obținem și nu îi recoltăm atunci când sunt gata. Pe măsură ce aceștia se maturează frunzele cresc foarte mari, fac flori și apoi apar semințele. Peste trei ani acea sămânță poate fi folosită pentru a semăna următorii morcovi. În acest fel obținem aceiași morcovi, la fel de buni în fiecare an, fără a cumpăra sămânță din magazin”, explică Gheorghiță Bucur.
Secrete pentru cultivarea morcovilor
În ceea ce privește cultivarea morcovilor, există câteva secrete de care trebuie ținut cont pentru ca legumele să se facă mari și frumoase. De reținut însă că nu doar morcovii drepți și uniformi sunt buni de pentru consum. Faptul că un morcov este strâmb sau chiar încolăcit sau are mai mule rădăcini nu înseamnă că acesta are vreo problemă și nu poate fi mâncat.
Dintre secretele pentru a obține morcovi foarte buni, cele mai importante sunt: plantarea într-un loc însorit, totuşi trebuie avută mare grijă ca rădăcinile să nu iasă la suprafață și să nu fie atinse de razele soarelui deoarece se vor înverzii și vor fi amare la gust. Foarte important este solul umed care va face morcovii mai dulci, dar dacă este prea multă ploaie riscă să putrezească. Un alt secret este rărirea morcovilor. Acest procedeu trebuie executat imediat ce au început să crească frunzele, astfel ca rădăcina să aibă loc în care se se dezvolte. Pentru a obține o cultură cât mai bună, specialiștii recomandă fertilizarea solului cu cenușă provenita din lemn înainte de a planta semințele.
Perioada cea mai bună de semănare este la mijlocul lunii octombrie, înainte de primul îngheț.