• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MADR: 125,98 milioane euro, suma autorizată la plată de APIA pentru fermierii cu Agromediu și Agricultură ecologică

    agrointeligenta.ro -

    Începând cu data de 14 februarie 2023, APIA a demarat plata finală aferentă campaniei 2022 pentru fermierii care au solicitat plăți în cadrul măsurii 11 – agricultură ecologică și care au primit deja plata în avans în perioada 17 octombrie – 29 noiembrie 2022.
    Totodată, începând cu aceeași dată, APIA a demarat și plata fermierilor care au solicitat plăți în cadrul măsurii 10 – agro-mediu și climă, până la incidența plafonului FEADR alocat prin PNDR 2014 – 2020, urmând ca ulterior atingerii plafonului, plățile să se efectueze din alocarea EURI, informează Ministerul Agriculturii.

    ”Plăţile către fermieri se acordă în perioada 1 decembrie – 30 iunie a anului calendaristic următor. Acestea se fac în maximum două tranşe, în perioada menţionată, în conformitate cu art. 75 “Plăţile către beneficiari” din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 din 17 decembrie 2013 privind finanțarea, gestionarea şi monitorizarea politicii agricole comune şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 352/78, (CE) nr. 165/94, (CE) nr. 2799/98, (CE) nr. 814/2000, (CE) nr. 1290/2005 şi (CE) nr. 485/2008 ale Consiliului.

    Astfel, începând cu data de 14 februarie 2023, APIA a demarat plata finală aferentă campaniei 2022 pentru fermierii care au solicitat plăți în cadrul măsurii 11 – agricultură ecologică și care au primit deja plata în avans în perioada 17 octombrie – 29 noiembrie 2022.
    Totodată, începând cu aceeași dată, APIA a demarat și plata fermierilor care au solicitat plăți în cadrul măsurii 10 – agro-mediu și climă, până la incidența plafonului FEADR alocat prin PNDR 2014 – 2020, urmând ca ulterior atingerii plafonului, plățile să se efectueze din alocarea EURI”, arată sursa citată.

    Contractul pentru softul APIA, încheiat din 11 ianuarie

    De asemenea, MADR precizează că APIA a încheiat la data de 11 ianuarie un acord cadru pentru servicii de dezvoltare, extindere și mentenanță a sistemului informatic al APIA de gestionare a cererilor de plată, care asigură dezvoltarea/adaptarea tuturor funcționalităților informatice pentru derularea optimă și în condiții legale a schemelor de plăți.

    Dacian Cioloș, acuzații la adresa lui Petre Daea și APIA: ”O dovadă a nepăsării față de cei pe care ar trebui să îi sprijine”

    Precizările MADR vin în contextul în care europarlamentarul român Dacian Cioloș a acuzat instituția condusă de Petre Daea cu privire
    la o blocare a plăților subvențiilor din fonduri europene pentru agricultură ecologică și măsurile de agromediu derulate prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

    ”Plățile subvențiilor din fondurile europene pentru agricultură ecologică și măsurile de agromediu sunt încă blocate. Deși plata acestora ar fi trebuit să înceapă încă de anul trecut, oamenii nu își primesc banii la care au dreptul. Aceeași situație este și în cazul ajutoarelor pentru cei care au fost afectați de seceta de anul trecut. Procesul a început greu și a avut formule de calcul greșite, iar asta a însemnat timp pierdut și agricultori lăsați aproape de un an fără banii care li se cuvin.

    După un an agricol foarte greu, în care fermierii au fost confruntați cu o secetă fără precedent, cu uriașe creșteri de prețuri la îngrășăminte, furaje, energie și combustibil, ministrul Daea și ministerul pe care îl conduce, precum și Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură oferă încă o dovadă a nepăsării față de cei pe care ar trebui să îi sprijine: sistemul informatic pentru efectuarea acestor plăți nu este pregătit, modulele de plată nu sunt gata, personalul va fi sufocat de campania scurtă de primire a cererilor, ba, mai rău, nu a fost contractată nici măcar o firmă care să dezvolte aceste module în sistemul de plăți, APIA nemaiavând suport IT de la începutul anului.

    Îl aștept pe domnul ministru Daea să iasă public și să spună că nu am dreptate, cu argumente, sau să spună că e vremea să lase pe altcineva, mai eficient, la conducerea ministerului.

    Iar domnului prim-ministru Ciucă îi spun doar că, dacă nu ia măsuri, acest dezastru va fi din vina Guvernului, nu doar a unui ministru. Într-o perioadă în care prețurile la alimente în România au crescut amețitor, nu ne putem permite să nu folosim toate pârghiile pe care le avem la îndemână pentru a preveni producții proaste, care vor duce prețurile alimentelor și mai sus.

    Știu că domnului Daea îi place să spună că este tot timpul pe teren, că lucrează neîncetat zi și noapte. Sper ca fermierii să vadă și rezultate, nu numai spectacol, întârzieri și lucruri făcute de mântuială.

    Pentru mine, un lucru este clar: fiecare zi care trece fără ca aceste subvenții să ajungă la fermieri face ca sectorul agricol românesc să fie și mai vulnerabil. Așa cum i-am transmis deja președintelui PSD, Marcel Ciolacu, fiecare zi în care îl ține pe domnul Daea în fruntea Ministerului Agriculturii este încă o zi în care fermierii români sunt împinși spre faliment”, a scris Dacian Cioloș pe pagina sa de Facebook.

    MADR, prin APIA, lider al absorbției fondurilor europene

    Despre acuzațiile lansate de fostul comisar pentru Agricultură, Ministerul Agriculturii arată că ”informațiile prezentate trebuie să se bazeze pe o verificare prealabilă a conformității cu starea de fapt a lucrurilor și să nu vizeze doar denigrarea imaginii instituției și calomnierea personalului acesteia.

    ”Reamintim că MADR, prin APIA, s-a impus în peisajul administrației publice din România drept lider al absorbției fondurilor europene cu peste 37 miliarde euro absorbite, având o rată medie anuală a absorbției de peste 96% și peste 100 de forme de sprijin gestionate”, precizează MADR.

    Vă reamintim că și în acest weekend, la APIA s-au făcut autorizări pentru Măsura 10 – Agromediu și Măsura 11 – Agricultură ecologică, ținta agenției fiind de a autoriza pentru plată sumele fermierilor până la finalul acestei luni.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!