Povestea vinului de aur de la Pietroasa: Cum a fost salvată Tămâioasa din calea ”glorioasei” armate sovietice
agrointeligenta.ro -Pietroasa este o localitate din județul Buzău, cunoscută pentru cele două tezaure ale sale: ”Cloșca cu puii de aur” și vinurile de cea mai înaltă calitate obținute de decenii bune la Stațiunea de cercetare-dezvoltare de aici. Timp de peste 120 de ani, profesori universitari și oenologi de renume au lucrat la Pietroasa pentru a obține vinuri unul mai bun decât altul, iar numeroasele premii câştigate de-a lungul anilor au confirmat performanțele atinse de specialiștii români.
Dincolo de hectarele de vie pe care se cultivă în prezent opt soiuri de struguri, cea mai mare mândrie a celor care lucrează la Pietroasa rămâne, însă, vinoteca. Sute de butoaie de stejar așezate frumos așteaptă ca vinurile să se liniștească, să fie puse în sticle. Alte câteva sute de rafturi stau înțesate cu sticle de vin selecționat atent din cele mai bune recolte ale stațiunii.
Inginerul Valentin Tuchilă este șeful fermei 3 și responsabilul cu partea de industrializare de la stațiunea Pietroasa. Un ghid perfect prin cramă și vinotecă. Știe fiecare colțișor și simți, din privirea și vocea sa, că iubește vinurile de acolo. De-a lungul timpului, a dezvoltat cu ele o relație specială pentru că, așa cum spune chiar el, vinul este viu și la fel ca o persoană vie, are nevoie să fie tratat cu atenție.
Sub atenta îndrumare a inginerului Tuchilă aflăm poveștile vinăriei, de la butoaiele din stejar vechi de zeci de ani și care, deși nu mai sunt folosite, sunt păstrate și astăzi, în semn de respect. Nu sunt uitate nici rafturile cu sticle de colecție, peste 100.000 la număr. Fiecare sticlă este așezată frumos pe orizontală, pentru că așa, vinurile evoluează și se învechesc frumos. Fiecare are povestea lui, ascunsă sub straturile de praf aşternute de-a lungul anilor.
Tămâioasă 1942
Cel mai vechi vin din vinoteca de la Pietroasa este din 1942. Povestea lui este una impresionantă și se confundă cu o pagină din istoria României. Anul de grație 1942, în plin război mondial, a fost unul foarte bun pentru producția de vin românesc, iar faptul că în lume se dădeau bătălii crunte nu i-a împiedicat pe sătenii din Pietroasa și pe cercetătorii de la Stațiune să își facă treaba. Așa au reușit să sfideze contextul istoric și să producă un vin de o calitate exemplară.
Ca de fiecare dată, și în 1942, Tămâioasa a fost pusă în butoaiele de stejar și băgată în cramă. Doi ani mai târziu, războiul era pe final, românii au întors armele, iar soldații ruși au trecut prin țara noastră în drumul lor spre Germania. Atunci când au ajuns în Pietroasele, militarii Armatei Roșii au descoperit butoaiele de vin și nu s-au oprit până nu le-au golit pe toate. Bătrânii își amintesc că ostașii intrau în crame și loveau cu pumnul butoaiele de vin: cele care sunau a gol erau lăsate în pace, dar în cele care erau pline, trăgeau cu pistolul un glonț pentru a face o gaură din care beau direct din butoi. În miezul acestui tăvălug care a risipit aproape toată munca viticultorilor, un localnic din sat a avut curajul și a reușit să ascundă un butoiaș cu Tămâioasă din ’42, băgându-l într-un butoi mult mai mare. Astfel că atunci când soldații au încercat butoiul mare acesta a sunat a gol și au trecut mai departe. În acest fel a fost salvat cel mai vechi vin de la stațiunea Pietroasa, iar în prezent, mai există doar în jur de 100 de sticle în vinotecă. Valoarea lor însă este inestimabilă și nu sunt de vânzare făcând parte din istorie.
Tămâiosa anilor ’60-’70
Anii ’60 și ’70 au adus și ei câteva recolte excepționale, la Pietroasele obținându-se vinuri excelente. Unele dintre ele au fost recunoscute pe plan național și internațional, în timp ce altele au rămas în vinotecă și încântă papilele gustative ale vizitatorilor sau ale cunoscătorilor care cumpără câte o sticlă atunci când ajung la stațiune.
Valoarea acestor recolte a fost recunoscută în 1972 la Concursul Mondial de Vinuri din Budapesta. Atunci vinul dulce, aromat, dens, uleios cu o culoare chihlimbarie cu inflexiuni pronunţate de portocaliu și arome rustice de dovleac copt pe vatră, coajă de nuci verzi şi de pâine arsă din recolta 1969 a obținut Marea Medalie de aur şi Diploma de Onoare.
Un an excepțional a fost 1978, când Tămâioasa din această colecție este considerată de inginerul Tuchilă una dintre cele mai bune obținute la Pietroasa, dar din păcate nu a fost înscrisă în nici un concurs la perioada respectivă. Mai apoi a trecut de maturitate și nu se mai preta. Chiar și așa, astăzi, acest vin primește aplauze și cuvinte de laudă de la cei care ajung să îl guste.
Tămâioasa 1986
Cultura de vin din 1986 a fost una de excepție, iar vinurile obținute în acel an au fost apreciate de cunoscători – specialiști sau simplii amatori, de toți care au avut ocazia să le simtă aroma. Ani buni mai târziu, Tămâioasa 1986 de la Stațiunea de dezvoltate Pietroasa a fost declarată în 2009 drept cel mai bun Merlot din lume în cadrul Concursului Internațional de vinuri din Franța unde a obținut medalia de aur. Este una dintre cele mai importante distincții și una cu care puține vinuri din lume se pot mândri. Printre ele, și Tămâioasa in recolta anului 1986.
Secretul acestui vin prețios este și el unul aparte. Explicația vine în primul rând din condițiile meteorologice ale acelui an. Localnicii își aduc aminte că iarna anului 1985 a fost una dintre cele mai aprige, iar temperaturile au coborât foarte mult, în timp ce stratul de zăpadă a îmbrăcat toată Pietroasa. Așa cum se temeau și producătorii din zonă, în fața imtemperiilor, o mare parte din vie a fost distrusă, iar butașii au rămas fără partea de sus. În anul următor, din ei au răsărit crescut crenguțe noi, iar acest lucru, coroborat cu condițiile meteorologice favorabile din aceas vară, au condus la o excepțională producție excepțională de Tămâioasă românească la Pietroasa.
Vinurile tinere dau speranță
După anul 2005, când Stațiunea a revenit în posesia și administrarea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, specialiștii de aici au încercat să preia ștafeta, au crescut suprafața deținută și cultivată și au introdus soiuri noi de struguri. Vinurile obținute aici în ultimii ani au, în primul rând, calitate, dar și cantitate mulțumită tehnologiilor aplicate. Încoronarea acestei munci a fost o medalie de aur obținută anul acesta la un concursul internațional al vinurilor de la București cu Tămâioasa românească din 2013.