• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un primar de comună a găsit o șmecherie nouă pentru a-i favoriza la pășune numai pe anumiți fermieri

    Angelica Lefter -

    Atribuirea pășunilor comunale face subiectul mai multor conflicte între fermieri și autoritățile locale. Crescătorii de animale din comuna Agăș, județul Bacău, așteaptă cu sufletul la gură o ședință de Consiliu Local care poate decide soarta fermelor și mai ales a animalelor din fermă.

    Votul pentru atribuirea pășunii care va avea loc mâine, marți – 4 aprilie 2023, nemulțumește o parte dintre fermieri, care nu consideră în regulă faptul că proiectul ia în calcul animalele existente în ferme la data de 31 decembrie 2020, adică ceea ce exista în ferme acum 2 ani, nicidecum în prezent, când numărul de animale a scăzut.

    Proiect de hotărâre privind inițierea procedurii de închiriere a suprafețelor de pășune din comuna Agăș, județul Bacău

     

    Proiectul pentru atribuirea locală a pășunii prevede să fie luate în calcul animalele existente în ferme la data de 31 decembrie 2020

    Cristina Merlușcă: Proiectul pentru atribuirea locală a pășunii prevede să fie luate în calcul animalele existente în ferme la data de 31 decembrie 2020

    Este observația făcută de crescătoarea de animale Cristina Merlușcă, din comuna Agăș, care încearcă să lupte pentru dreptul său la pășune așa cum prevede legea și care susține că a văzut personal proiectul de hotărâre, după cum a menționat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”O parte din fermieri a făcut în anul 2021 cerere de concesionare a pășunii în nume propriu, până acum a fost o asociație, la noi în comună, până în 2021. Ea există și în acest moment, dar nu s-a făcut mare lucru, s-a cumpărat un sediu, dar în rest nimic, a concesionat cea mai mare parte a pășunii, însă anul acesta îi expiră contractul. În 2021 ne-am luptat cu avocați, foarte greu am luat pășune în nume propriu, doar câțiva care am avut avocați, am luat la 0,50 UVM, o parte dintre fermierii cei mari din comună. Acum am făcut din nou cerere pentru pășune. Acum, în 2020 această asociație avea multe animale pe hârtie, dar au scăzut foarte mult numărul de animale, acum contractul lor expiră și trebuie reînnoit. Au mai fost două ședințe de Consiliu Local care au adus două hotărâri în ultimul moment și au fost fermieri acolo, în ședințe, și au spus că nu se poate așa ceva. Nu fac public proiectul de hotărâre înainte. La ora 9:00 începe ședința, la 9:05 aduc proiectele de hotărâre, ca să nu ai timp să le studiezi. Data trecută au adus o parte din caietul de sarcini și le-am spus că nu este bine, dar au insistat că așa este corect. Adică proiectul ia în calcul animalele existente în ferme la data de 31 decembrie 2020 pentru darea pășunii în concesiune, păi vă dați seama, că dacă va rămâne așa, nu este corect”, a spus Cristina Merlușcă, membră a Asociației Forța Fermierilor, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Crescătoarea Cristina Merlușcă spune că va da autoritățile în judecată dacă nu se modifică data din proiectul de hotărâre

    Fermiera, care deține 260 de ovine și în jur de 20 de bovine, spune că nu se poate pășuna în 2023 cu animalele din 2020, cu alte cuvinte să fie atribuită pășune pentru animale care acum probabil că nu mai există. Cristina Merlușcă a menționat că va recurge la justiție, dacă lucrurile nu vor fi îndreptate de către Primărie.

    ”Cum să pășunezi în 2023 cu animalele din 2020? Să vedem dacă există vreo posibilitate să schimbăm ceva, dacă nu, o să încercăm să-i dăm în judecată pentru că nu este normal. Suntem foarte descurajați, eu una am fost o luptătoare, dar chiar acum, nu știu ce să mai fac”, a completat crescătoarea de animale din Agăș care a menționat și că pășunea comunală are o suprafață de 645 de hectare.

    Primarul comunei Agăș, Doru Merlușcă, ne-a închis telefonul, iar viceprimarul Florinel Rață spune că data vehiculată de fermieri nu este reală

    Despre votul de mâine din Consiliul Local , jurnaliștii Agrointeligența – AGROINTEL.RO au vrut să stea de vorbă cu primarul Doru Merlușcă. Acesta, deși a răspuns la telefon, a motivat că este în trafic și nu poate vorbi, închizând brusc telefonul. Așteptăm, însă, un punct de vedere al edilului comunei Agăș, vis-a-vis de modalitatea de atribuire a pășunii pe baza noului proiect de hotărâre a Consiliului Local.

    Dar cum nu ne-am lăsat intimidați, l-am contactat și pe domnul viceprimar, Florinel Rață, care a menționat că fermierii vorbesc fabulații și acea dată vehiculată că ar exista în proiect, care vizează numărul de animale, este, de fapt 31 decembrie 2022.

    ”Se iau în calcul animalele de la finalul anului 2022, la 31 decembrie 2022. Doamna Merlușcă a beneficiat de un contract de închiriere a suprafețelor de islaz, nu știu ce vrea, dar ea înțelege că din 2020…din 2022. Chiar mâine avem ședință de Consiliu și asta discutam cu colegii mei, suntem în birou, discutăm pentru suprafețele de pășune. Sunt vreo 12 persoane care nu au beneficiat de închirierea islazului. Întâi trebuie să le dăm lor. Și după aceea, vor rămâne în jur de 120 de hectare, o să le dăm și celorlalți, adică la cei care au mai beneficiat o dată. S-a terminat un contract de 210 hectare care a fost închiriat de Asociația Crescătorilor de Animale. S-a terminat contractul și acum am scos contractul acesta de 210 hectare, îl împărțim din nou. Undeva în jur de 90 de hectare vor merge către cei care nu au beneficiat anul trecut. Ce rămâne, suprafața de 120 se va împărți. Toți au pășune, ăștia 12 nu au beneficiat că nu au avut animale. Doamna Merlușcă are concesionate 26 de hectare și undeva în contractul respectiv are obligația să pască acolo, dar animalele n-au păscut, vor numai eligibil la APIA. Unii au fost în această Asociație, au beneficiat de toate drepturile și acum au făcut ei o Cooperativă, în fine, e poveste mai lungă și vor să desființeze Asociația asta și să rămână dânsa cu Cooperativa”, a explicat viceprimarul comunei Agăș, din județul Bacău, Florinel Rață.


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!