• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Iarnă în aprilie cu ninsori puternice în mai multe județe. Când se încălzește vremea

    Roxana Dobre -

    Vremea continuă să fie rece la începutul lunii aprilie, iar ninsorile s-au întors în mai multe zone din țară. Meteorologii anunță că temperaturile nu vor crește în săptămâna care urmează, ci un val de aer polar care traversează Europa va aduce noi episoade de iarnă și în țara noastră.

    Iarna de la începutul lunii aprilie a adus zăpadă și ninsori în mai multe zone ale țării iar traficul se desfășoară în condiții mai grele. Pe grupurile de Facebook, legumicultorii și pomicultorii au împărtășit poze cu zăpada abundentă care s-a așezat în noaptea de luni spre marți.

    Citiți și: ANM: Avertizări de vreme rece, ploi însemnate și ninsori abundente la munte

    Circulație în condiții de iarnă, din cauza ninsorilor abundente

    Centrul Infotrafic din cadrul din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei a anunțat că astăzi, marți – 4 aprilie, sunt semnalate precipitații sub formă de ninsoare și se circulă în condiții de iarnă, dar nu sunt impuse restricții de trafic, în zona montană a județelor Bacău, Bihor, Brașov, Covasna, Harghita, Neamț, Prahova și Vrancea. Se acționează cu utilaje pentru deszăpezire.

    Pe celelalte artere rutiere din țară se circulă preponderent pe un carosabil umed, fiind semnalate ploi, nefiind impuse restricții de trafic.

    Din cauza vântului puternic, au fost suspendate manevrele în porturile Constanța Nord, Constanța Sud și Midia. Pe autostrăzile A1 București-Pitești, A2 București-Constanța și A3 București-Ploiești se circulă pe un carosabil umed, pe alocuri fiind semnalate precipitații sub formă de ploaie. Vizibilitatea în trafic este bună, valorile sunt normale, dar este semnalat vânt lateral puternic.

    ”Pentru reducerea riscului rutier, recomandăm conducătorilor auto să adapteze viteza la condițiile de trafic și de drum, să ia în considerare că distanța de frânare crește pe un carosabil umed sau alunecos, să-și asigure o bună vizibilitate prin parbriz, lunetă și geamuri laterale și să folosească luminile de ceață dacă se deplasează pe drumuri unde este prezent acest fenomen. Reamintim că pentru deplasarea pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei este obligatorie echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarnă”, a informat sursa citată.

    În mai multe zone ale țării se circulă în condiții de iarnă (foto: Teslaru Ciprian/Facebook)

    Citiți și: Vremea aprilie 2023. ANM – prognoza meteo pentru Florii și Paște

    Meteorologii nu vin cu vești bune: vremea se va menține rece în perioada următoare

    Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat într-o prognoză de specialitate emisă marți, 4 aprilie, că temperaturile vor rămâne scăzute la nivelul întregii ţări urmând ca de săptămâna viitoare vremea să se încălzească ușor. Precipitaţiile vor continua mai ales în perioada 4 – 6 aprilie.

    În plus, vortexul polar care traversează Europa va pune stăpânire peste vestul, centrul, sudul şi estul continentului și va afecta și țara noastră.

    Florinela Georgescu, directorul executiv al ANM, a explicat, în direct la Antena 3 CNN, că vremea va fi deosebit de rece, în special marţi. ”Această primăvară este una foarte capricioasă şi ne aduce, săptămâna viitoare, un nou episod cu temperaturi scăzute. Aşteptăm ca marţi vremea să devină deosebit de rece, atunci când maximele anticipate vor fi între 0 şi 10 grade Celsius, temperaturi mai degrabă de sfârşit de iarnă decât de jumătatea primăverii. Nu vor lipsi astfel de valori nici în celelalte regiuni. Sigur că, în aceste condiţii, se poate produce îngheţ la sol. Temperaturile sunt foarte periculoase pentru livezi, în general pentru ce a început acum să crească, iar din păcate veştile nu sunt bune pentru întreaga săptămână”, a explicat specialista.

    Pe regiuni ANM a emis și prognoza pentru perioada 4-16 aprilie.

    Potrivit ANM, în Banat, vremea se va răci accentuat, astfel că media zilnică a temperaturii maxime va scădea de la 11 – 12 grade, spre 3…4 grade în perioada 4 – 6 aprilie, apoi se va încălzi, astfel că la finalul primei săptămâni sunt estimate maxime în jurul a 12 grade. Pentru a doua săptămână, tendinţa valorilor termice va fi de creştere, astfel că vremea va deveni normală sub aspect termic la mijlocul lunii, când se vor putea înregistra valori medii ale maximelor de 16 – 18 grade.

    Nopţile vor fi reci în perioada 5 – 8 aprilie, cu o medie regională a temperaturilor minime de -2 – 0 grade, urmând ca ulterior să se atingă valori în jurul a 4 grade. Vor fi precipitaţii, local însemnate cantitativ, în 4 şi 5 aprilie (când vor fi mixte – ploaie, lapoviţă şi ninsoare), iar în restul intervalului acestea vor fi pe arii mai restrânse şi vor avea caracter temporar.

    În Crişana, vremea va deveni deosebit de rece în perioada 4 – 6 aprilie, când media temperaturilor maxime va fi de numai 4 grade, apoi se va încălzi treptat până la valori de 11 – 13 grade. Spre mijlocul lunii sunt posibile valori mai ridicate, apropiate de normele climatologice, spre o medie regională de 17 – 18 grade. Evoluţia temperaturilor minime va fi asemănătoare, respectiv o medie a acestora uşor negativă în perioada 4 – 8 aprilie, apoi o creştere uşoară până la 3 – 4 grade. Temporar vor fi precipitaţii în perioada 3-7 aprilie (când vor fi mixte – ploaie, lapoviţă şi ninsoare), iar pe arii mai restrânse şi în restul intervalului, cu o probabilitate mai ridicată în jurul datei de 10 aprilie.

    În Transilvania, vremea va deveni deosebit de rece în perioada 4 – 6 aprilie, când media temperaturilor maxime va fi de numai 4 grade, apoi se va încălzi treptat până la valori, în medie de 10 – 11 grade. Spre mijlocul lunii sunt posibile valori mai ridicate, de 15 grade, apropiate de normele climatologice. Tendinţa va fi de scădere în ceea ce priveşte temperaturile minime de la 2 – 5 grade în primele nopţi, până spre -2 – 0 grade în perioada 6 – 8 aprilie, iar pentru a doua săptămână sunt estimate valori în jurul a 2 grade. Temporar vor fi precipitaţii în perioada 3-7 aprilie (când vor fi mixte – ploaie, lapoviţă şi ninsoare), iar pe arii mai restrânse şi în restul intervalului, cu o probabilitate mai ridicată în 10 şi 11 aprilie.

    În Maramureş, săptămâna va debuta cu o răcire semnificativă a vremii, astfel că mediile temperaturilor maxime vor coborî de la 10 grade în prima zi, spre 4…5 grade în zilele de 4, 5 şi 6 aprilie, valori ce vor caracteriza o vreme deosebit de rece pentru această perioadă. Va urma o încălzire apreciabilă la finalul săptămânii când se vor atinge maxime în general peste 10 – 12 grade, iar până spre mijlocul lunii aprilie, chiar dacă vor mai fi mici variaţii, media temperaturilor maxime va ajunge la 14 – 16 grade. Nopţile vor fi reci în prima săptămână, când media regională a temperaturilor minime va fi de -1 – 0 grade, urmând ca ulterior să se atingă valori de 2…4 grade. Temporar vor fi precipitaţii în perioada 3-7 aprilie (când vor fi mixte – ploaie, lapoviţă şi ninsoare), iar pe arii mai restrânse şi în restul intervalului.

    În Moldova, vremea se va răci accentuat în ziua de 4 aprilie, când media regională a temperaturilor maxime va fi de numai 2 – 3 grade, cu mult sub normalul climatologic, apoi se va încălzi treptat, însă va fi în continuare mai rece decât în mod obişnuit. Spre mijlocul lunii aprilie sunt estimate temperaturi maxime mai ridicate, ce pot atinge o medie de 14…15 grade. Temperaturile minime se vor situa în jurul valorii de 1 grad în perioada 4 – 8 aprilie, cu posibile valori uşor negative mai ales în nordul regiunii, apoi pentru restul intervalului sunt estimate valori în medie de 3 – 4 grade. Temporar se vor semnala precipitaţii în perioada 3 – 7 aprilie, local însemnate cantitativ (sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare). Probabilitatea pentru precipitaţii se va menţine ridicată şi în restul intervalului, dar mai ales în jurul datei de 11 aprilie.

    Potrivit meteorologilor, în Dobrogea vremea se va răci treptat, astfel că la mijlocul săptămânii, media temperaturilor maxime va fi de 8 – 10 grade, iar a celor minime se va situa în jurul valorii de 3 grade. Ulterior se va încălzi uşor, astfel încât maximele termice vor atinge o medie zilnică de 12 grade, cu posibile valori de 13 – 14 grade, spre finalul intervalului, iar minimele nu vor avea variaţii semnificative şi vor fi în jurul a 6 grade. Temporar vor fi precipitaţii în perioada 4 – 6 aprilie, iar cu o probabilitate destul de ridicată şi în zilele de 10, 11 şi 12 aprilie.

    În Muntenia, răcirea vremii va fi accentuată, iar de la o medie a temperaturilor maxime de 16 grade în prima zi, se va ajunge la 6 – 8 grade în perioada 4 – 6 aprilie, apoi se va încălzi treptat, astfel încât la finalul primei săptămâni sunt estimate maxime în jurul a 13 grade. Pentru a doua săptămână, tendinţa valorilor termice va fi de creştere, mai ales spre finalul perioadei, când vremea va deveni normală sub aspect termic, cu temperaturi maxime, în general, peste 16 grade. Temperaturile minime vor fi de 3 – 5 grade în primele nopţi, vor scădea la 1 – 2 grade în perioada 6 – 8 aprilie, apoi pentru restul intervalului sunt estimate valori în medie de 4 – 5 grade. Temporar se vor semnala precipitaţii în perioada 3 – 7 aprilie, local însemnate cantitativ. Probabilitatea pentru precipitaţii se va menţine ridicată şi în restul intervalului, dar mai ales în zilele de 10, 11 şi 12 aprilie.

    În Oltenia, vremea se va răci accentuat, astfel că media zilnică a temperaturii maxime va scădea de la 16 grade în prima zi, spre 6 – 8 grade în perioada 4 – 6 aprilie, apoi se va încălzi astfel la finalul primei săptămâni sunt estimate maxime în jurul a 12 grade. Pentru a doua săptămână, tendinţa valorilor termice va fi de creştere, astfel că vremea va deveni normală sub aspect termic la mijlocul lunii, când sunt estimate maxime în medie de 16 – 18 grade. Temperaturile minime vor fi de 4…5 grade în primele nopţi, vor scădea spre 0 grade în perioada 6 – 8 aprilie, apoi pentru restul intervalului se vor înregistra valori în jurul a 4 grade. Temporar se vor semnala precipitaţii în perioada 3 – 6 aprilie, local însemnate cantitativ. Probabilitatea pentru precipitaţii se va menţine ridicată şi în restul intervalului, dar mai ales în zilele de 10, 11 şi 12 aprilie.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului