• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANSVSA: Peste 80.000 de miei de Paște sacrificați până în Joia Mare. Lista abatoarelor, pe județe

    agrointeligenta.ro -

    Mieii românești de Paște care ajung în piețe, în magazine sau în alte puncte de vânzarea autorizate sanitar-veterinar sunt sacrificați anul acesta la nivelul a 126 de abatoare. Dintre acestea 31 sunt centre temporare de sacrificare, 81 sunt abatoare, iar 14 sunt producători particulari care și-au autorizat pe cont propriu punctul de sacrificare pentru miei.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a solicitat Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) o situație a punctelor de sacrificare pentru mieii de Paște. ANSVSA a răspuns prompt adresei noastre, punându-ne la dispoziție situația abatoarelor și a altor locații de sacrificare autorizate la nivelul fiecărui județ.

    Conform informațiilor primite de la ANSVSA, înainte de Joia Mare, la nivel național, numărul mieilor de Paște sacrificați depășea 80.000 de capete – 81.067 de capete. De subliniat însă să că, în timp ce o parte dintre abatoare nu au apucat să actualizeze numărul sacrificărilor, cele mai multe puncte de sacrificare lucrează la foc continuu astăzi, joi – 13 aprilie, dar și mâine, vineri – 14 aprilie, și chiar în Ajunul Paștelui, pe 15 aprilie.

    Cele mai multe sacrificări de miei au fost făcute până acum în abatoarele Maria Trading din județul Călărași, de la Dragalina – 18.704 de capete. Acesta este și cel mai mare centru de sacrificare ovine din apropierea Capitalei, o mare parte din carnea de miel ce va fi consumată de bucureșteni urmând să provină din aceste abatoare.

    În județul Buzău, la abatorul Frankfurt Impex, înainte de Joia Verde, numărul sacrificărilor sărise de 14.000 de capete, ajungându-se la o raportare de 14.010 miei la abatorul din Vernești.

    În topul celor mai mulți miei de Paște figurează și județul Brașov, unde la Ucea de Jos, la societatea Ara View au fost deja sacrificați și declarații 7.748 de miei.

    În județul Vâlcea, la abatoarele Diana, numărul sacrificărilor ajunsese la 4.822, în timp ce la Bistrița, societatea Horațiu raportase 7.014 miei de Paște.

    În județul Timiș, sacrificări de miei se fac în punctele de sacrificare autorizate temporar de către doi crescători de animale – Flori Mînzat și Gheorghe Golba, ambii din Chișoda.

    Șeful ANSVSA: Există medic veterinar la fiecare punct de sacrificare

    Invitat săptămâna aceasta în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Alexandru Bociu, președintele Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVA) a anunțat care sunt posibilitățile permise de autorități, pentru sacrificarea mieilor.

    ”Încă din perioada Pascală a anului 2022 am reușit să relaxăm legislația în sensul în care am permis fermierilor să sacrifice, categoric în condiții de igienă, sub observație sanitar-veterinară, miei chiar la capătul fermei. Pe de altă parte am dat posibilitatea tuturor UAT-urilor care și-au exprimat dorința de a înființa un centru temporar de sacrificare a mieilor de paște. Le-am dat tot sprijinul, tot concursul și se pare că de la an la an au venit tot mai mulți. Există interes”, a declarat președintele ANSVSA în emisiunea Agrostrategia. 

    Șeful ANSVSA a transmis un mesaj important pentru consumatorii care achiziționează carne de miel în perioada Sărbătorilor de Paști. Acesta a anunțat că medicii veterinari sunt prezenți la toate centrele de sacrificarea sau supermarketuri, carmangerii astfel încât să nu existe nici cel mai mic pericol pentru cumpărători.

    ”Vreau să transmit consumatorilor rugămintea să achiziționeze produse pentru perioada pascală doar din unitățile înregistrate și autorizate,  sanitar-veterinar și chiar le adresez rugămintea să solicite operatorilor certificatul de înregistrare sanitar-veterinar. Și să  nu cumpere fără ștampila de pe carcasă, aplicată de către medicul veterinar oficial. La fiecare centru temporar de sacrificare există un medic veterinar în permanență care asigură permanență acolo. Supermarket-urile, abatoarele, carmangeriile de asemenea au un medic veterinar care asigură calitatea produselor”, a mai spus președintele ANSVSA, Alexandru Bociu.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!