• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Guvernul Slovaciei a aprobat interzicerea importurilor de cereale din Ucraina

  agrointeligenta.ro -

  Guvernul Slovaciei a aprobat interzicerea importurilor de cereale din Ucraina, potrivit unui anunț oficial. Slovacia devine a treia țară după Polonia și Ungaria, care implementează această decizie. Bulgaria a anunțat deja că urmează, de asemenea, să interzică importurile de cereale provenind din Ucraina.

  În cadrul unei ședințe extrordinare convocate astăzi, luni – 17 aprilie, Guvernul Slovaciei a aprobat un proiect de hotărâre prin care se interzice importul anumitor materii prime alimentare și produse din acestea. Conform unui comunicat de presă, ”situația prețurilor de dumping la produsele agricole din Ucraina, care a destabilizat piața agricolă internă, trebuia rezolvată la nivel supradepartamental, întrucât Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale al Republicii Slovace (MPRV SR) își epuizase deja opțiuni legale pentru protejarea pieței interne și în același timp păstrarea solidarității pentru tranzitul mărfurilor din Ucraina către țări terțe”.

  Propunerea a venit din partea Ministerului Agriculturii

  Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale al Republicii Slovace (MPRV SR) a anunțat astăzi, luni – 17 aprilie, că a înaintat grupului de lucru convocat de Guvernul Republicii Slovace propunere ade interzicere a importului de cereale și alte mărfuri din Ucraina în Republica Slovacă.

  „Din moment ce ne-am epuizat deja opțiunile de competență pentru a ne proteja piața agricolă de prețurile de dumping, avem nevoie de ajutorul altor departamente. Apreciez activitatea domnului premier, care a convocat grupul de lucru. Consider că vom putea emite o decizie unificată cât mai curând posibil, stabilizând astfel mediul nostru de afaceri cu mărfuri agricole. Totuși, în același timp, trebuie să ne gândim și la inflația prețurilor și la prețul alimentelor”, a declarat ministrul slovac al Agriculturii, Samuel Vlčan.

  Ministerul Agriculturii a propus și a fost aprobată interzicerea importurilor pentru următoarele mărfuri:

  Autoritățile slovace anunță că rămâne în vigoare și decizia de săptămâna trecută a Organizației Slovace pentru Alimentație și Agricultură privind interzicerea prelucrării cerealelor și a semințelor oleaginoase provenind din Ucraina. Rămâne interzisă, astfel, și introducerea acestora în lanțul alimentar și furajer, fiind menținută și măsura sigilării tuturor transporturilor de produse alimentare din Ucraina. Slovacia rămâne deschisă astfel tranzitului cu condiția ca acesta să fie făcut în containere sigilate.

  Guvernul din Slovacia nu a anunțat încă perioada pentru care sunt interzice importurile agroalimentare din Ucraina pentru produsele indicate. Detaliile deciziei urmează să fie cunoscute după finalizarea lucrărilor grupului interministerial desemnat de premierul Eduard Heger și după o ședință de guvern special convocată astăzi.

  Săptămâna trecută, Slovacia a interzis vânzarea și prelucrarea stocurilor de cereale ucrainene și a introdus obligația să fie controlate stocurile de cereale și produsele obținute din acestea. Decizia a fost luată după ce testele au confirmat prezența reziduurilor de pesticide într-un lot de cereale ucrainene importate.


  Te-ar mai putea interesa

  Tuta absoluta la tomate. Prevenire, combatere Fermierii afectați de secetă vor fi despăgubiți. Ministrul Barbu: Cuantum între 200 și 250 euro/ha Furtuni puternice cu grindină anunțate astăzi de ANM. Codul roșu de caniculă – menținut!

  Ultimele știri

  Austriecii care au cumpărat fabrica de zahăr de la Buzău au anunțat că o închid de la 1 octombrie Furturile de apă devin miză politică. USR îi cere ministrului Agriculturii să trimită Corpul de Control la ANIF Plăți subvenții APIA – banii virați în conturile fermierilor în aceste zile