• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Compensații producătorii de legume și fructe afectați de embargoul rusesc: Fermierii pot depune cereri până pe 31 ianuarie 2015. Vezi sumele prevăzute în proiectul MADR

    agrointeligenta.ro -

    Un sprijinul financiar excepțional va fi acordat organizaţiilor de producători din sectorul fructelor și legumelor, potrivit unui ordin al ministrului agriculturii, făcut public pe site-ul instituției. Ajutorul financiar are, potrivit reprezentantanților organizațiilor de producători, rolul de a se ieși dintr-o situație de criză în care piața românească se află de câteva luni, de când Rusia a decis să nu mai importe produse agroalimentare din Europa.

    ”Sprijinul financiar excepțional se acordă organizaţiilor de producători din sectorul fructelor și legumelor recunoscute în conformitate cu articolul 154 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 precum și producătorilor care nu sunt membri ai acestor organizații pentru activitățile desfășurate începând cu data de 30 septembrie 2014. Măsurile pentru care se acordă sprijin financiar sunt: retragerea de pe piaţă, nerecoltarea sau recoltarea înainte de coacere.”, se arată în document.

    Contactat de reporterii Agrointeligența, președintele OIPA Legume-Fructe, Aurel Tănase, s-a declarat mulțumit de acțiunea întreprinsă de Guvern, declarând că ajutorul va reprezenta o gură de oxigen pentru producătorii români. ”Acest sprijin financiar va marca ieșirea din criza în care ne aflăm. Noi am făcut două serii de notificări către autorități și Comisia Europeană, iar cei mai afectați mari producători sunt și în acest moment Hortifruct cu tomate și castraveți, în special, dar și producătorii de mere din Transilvania”, ne-a declarat Tănase. El apreciază că banii vor veni de la Comisia Europeană, fiind vorba de acel sprijin de 165 de milioane de euro adoptat recent.

    Pentru ce legume se dau despăgubirile

    Conform documentului postat pe site-ul MADR, prevederile prezentului ordin se aplică pentru o cantitate de 3000 tone pentru următoarele produse:
    (a) tomate de la codul NC 0702 00 00;
    (b) morcovi de la codul NC ex 0706 10 00;
    (c) verze de la codul NC 0704 90 10;
    (d) ardei dulci de la codul NC 0709 60 10;
    (e) conopidă și conopidă broccoli de la codul NC 0704 10 00;
    (f) castraveți de la codul NC ex 0707 00 05;
    (g) cornișon de la codul NC ex 0707 00 90;
    (h) ciupercile din genul Agaricus de la codul NC 0709 51 00
    (i) mere de la codul NC ex 0707 0808 10;
    (j) pere de la codul NC ex 0707 0808 30;
    (k) prune de la codul NC 0809 40 05;
    (l) fructe de tip bacă de la codurile NC 0810 20, 0810 30 și 0810 40;
    (m) struguri de masă proaspeți de la codul NC 0806 10 10;

    Foarte important, nu doar producătorii care fac parte din asociații beneficiază de sprijinul acordat din bani europeni, însă cei care nu membri ai niciunei organizații profesionale vor primi sume mai mici cu 50%. (vezi jos tabelul)

    Cuantumul sprijinului

    Click pe Tabel pentru a vedea sumele 

    Cererile se depun la centrele APIA

    Cererea de acordare a sprijinului financiar se depune la centrele județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură până la data de 31 ianuarie 2015.

    Tot APIA va asigura primirea, înregistrarea și gestionarea notificărilor depuse de producători și a cererilor de plată; notificarea către Comisia Europeană; elaborarea procedurilor pentru realizarea controalelor la fața locului și gestionarea cererilor de plată; realizarea controalelor aferente operațiunilor notificate de producători; plata sprijinului financiar organizațiilor de producători și producătorilor individuali.

    Documentele necesare

    Cererea de acordare a sprijinului financiar trebuie să fie însoțită de:
    a) certificat de conformitate al produsului, eliberat de inspectorii din cadrul Direcțiilor
    pentru agricultură județene și a municipiului București Inspecţia de Stat pentru Controlul
    Tehnic în Producerea şi Valorificarea Legumelor şi Fructelor, pentru măsura de retragere de
    pe piață, distribuire gratuită și alte destinații;
    b) fişa de inspecţie monitorizare a culturii din punct de vedere fitosanitar pentru măsura de
    nerecoltare şi recoltare în verde;
    c) documente justificative care să motiveze cuantumul solicitat al ajutorului;
    d) adeverință emisă de instituția bancară la care a fost deschis contul în care se solicită
    efectuarea plății.

    Proiectul va intra în vigoare în momentul publicării sale în Monitorul Oficial.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile APIA în decembrie – plan de plăți și termene pentru fermieri Guvernul a majorat plafonul unei subvenții care urmează să intre la plată O fabrică românească de utilaje agricole – scoasă la vânzare. Pe terenul ei s-ar putea construi un hipermarket

    Ultimele știri

    Fermierii au de unde alege. Peste zece hibrizi de porumb sunt în oferta Rodbun și Fertillia Liviu Dobre, director general Agricover Holding: ”Ne place energia tinerilor care participă la programul Tineri Lideri pentru Agricultură” Fermierul Nicolaie Apopi a închis campania. Campania agricolă de toamnă