• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șeful ADS anunță noi licitații pentru terenuri: ”Sunt câteva suprafețe destul de mari”

    Roxana Dobre -

    Calendarul privind lansarea de licitații publice gestionate de Agenția Domeniilor Statului (ADS) în a doua parte a anului 2023. Directorul agenției, George Sava, a anunțat care sunt suprafețele libere pentru fermieri.

    Directorul general al ADS, George Sava, a anunțat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, ediția de ieri, marți – 25 aprilie, că agenția pregătește o nouă sesiune de scoatere la licitație a terenurilor, după ce se va încheia campania de atribuire pentru tinerii fermieri, care pot primi până la 50 ha de la stat.

    Citiți și: Instalare Tineri Fermieri – 70.000 euro/fermă. Cum se vor împărți banii europeni!

    Terenuri de la stat, scoase la licitație

    Șeful ADS vrea să schimbe regulile pentru lansarea licitațiilor

    George Sava a anunțat că în prezent se lucrează la schimbarea legislației astfel încât licitațiile pentru fermieri să nu mai fie blocate atunci când un program de atribuire este activ.

    ”O problemă pe care dorim să o rezolvăm este legată de deblocarea licitației pentru alte terenuri. Adică dacă noi lansăm programul pentru tineri fermieri, restul licitațiilor se blochează pentru suprafețele mari. Acum lucrăm la modificarea de act normativ. Și zicem: dacă eu am securizat 2.000 de ha pentru tinerii fermieri și le scot la licitație, pot de asemenea ca pe celelalte care sunt liber să le scot fără să așteptă să se termine licitația pentru cele care vor fi atribuite tinerilor. Este o simplă modificare, este o virgulă să spunem așa, juridic vorbind”, a adus lămuriri George Sava în cadrul emisiunii Agrostrategia.

    Citiți și: Terenuri în arendă de la ADS. Județele unde suprafețele sunt blocate

    George Sava: Din luna august vor fi scoase la licitație suprafețe atractive de teren

    Șeful ADS a dezvăluit în premieră pentru Agrostrategia că din luna august fermierii vor putea să liciteze pentru noi suprafețe de teren, ce urmează să fie scoase pentru închiriere. Noua sesiune se poate debloca doar după ce va fi finalizat programul destinat tinerilor fermieri.

    ”După ce terminăm și cu Programul Tineri Fermieri, pentru că trebuie să îi dăm drumul, nu mai putem să îl ținem, vor fi scoase suprafețe foarte atractive. Pentru că sunt contracte care se vor rezilia în următoarele  două luni și acele suprafețe vor intra în zona liberă. Sunt câteva suprafețe destul de mari și vom anunța toate detaliile, inclusiv redevența la momentul respectiv ca să nu înceapă o vânătoare de vrăjitoare. Dar vor fi transparente toate detaliile așa cum noi am procedat și până acum. Ca și calendar noi sperăm ca tânărul fermier finalizat undeva la jumătatea lui iulie, atunci să avem imediat lansarea. Pentru că până atunci noi pregătim toate documentele, așteptăm doar să apăsăm pe buton. Noi sperăm că undeva pe final de iulie să termine tânărul fermier și în august să pornim noile licitații. Ca să dăm posibilitatea celor care vor lua în  arendă, din toamnă să însămânțeze”, a mai spus acesta.

    Potrivit lui George Sava, ADS are 260.000 ha suprafață totală de teren agricol care aparține statului.

    Emisiunea Agrostrategia se difuzează de luni până joi, pe TVR 1, de la ora 10:00 și este o coproducție TVR și Agrointeligența – www.agrointel.ro. Ediția din 25 aprilie poate fi revizionată aici:


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului