• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Consiliul UE a aprobat prelungirea cu un an a eliminării taxelor vamale pentru produsele agroalimentare din Ucraina

  Violina Gorcinschi -

  Consiliul Uniunii Europene ce reuneşte statele membre ale UE, a aprobat astăzi, vineri – 28 aprilie, scutirea taxelor vamale pentru produsele din Ucraina cu un an, până în iunie 2024, a transmis AFP.

  Decizia de a prelungi accesul liber al produselor ucrainene pe piaţa UE a fost aprobată „în unanimitate” de ambasadorii statelor membre, a anunţat preşedinţia suedeză a Consiliului UE. Pentru a intra în vigoare, această decizie, luată la cererea Comisiei Europene, mai are nevoie doar de aprobarea Parlamentului European.

  Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei ţări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurilor de cereale şi altor produse alimentare ucrainene, fără a li se impune respectarea standardelor europene de calitate, potrivit Agerpres.

  Pe de altă parte, mari cantităţi de cereale ucrainene destinate statelor terţe şi transportate prin „coridoarele de solidaritate” create pentru a ajuta Ucraina să-şi exporte cerealele în afara UE au rămas pe pieţele ţărilor central şi est-europene.

  Premierii din Polonia, România, Slovacia, Ungaria şi preşedintele Bulgariei au sesizat Comisiei Europene distorsiunile provocate astfel pe pieţele din ţările lor prin supraofertă şi prăbuşirea preţurilor.

  steagurile Uniunii Europene
  UE a decis să prelungească suspendarea de taxe vamale pentru produsele din Ucraina (foto: gazetadecluj.ro)

  Țările afectate de importuri, ignorate. Scutirea taxelor vamale pentru Ucraina, prelungită cu un an

  Într-o scrisoare adresată în martie preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cei cinci lideri au estimat că UE ar trebui să reintroducă taxe vamale asupra produselor agricole ucrainene dacă afluxul acestora nu poate fi oprit prin alte mijloace. Cu toate acestea, Comisia Europeană a decis extinderea liberalizării importurilor de produse agroalimentare ucrainene până în iunie 2024, decizie validată vineri de Consiliul UE.

  Pentru a-şi proteja sectorul agricol, Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au interzis temporar importurile unor produse agroalimentare ucrainene, în special cereale. În acest timp, Bruxellesul insistă că măsurile unilaterale ale statelor membre în sfera comercială nu sunt permise, Comisia Europeană invocând competenţa exclusivă a UE în politica comercială.

  „Contactele continuă” pe acest subiect şi „ne ocupăm în continuare” de acest caz, a transmis vineri laconic Comisia Europeană printr-un purtător de cuvânt.

  Ca o formă de compensaţie pentru pierderile suferite de statele est-europene, Comisia Europeană a suplimentat săptămâna trecută cu 100 de milioane de euro ajutorul precedent de 56,3 de milioane de euro din rezerva de criză a UE destinat agricultorilor din statele est-europene prejudiciaţi de importurile de cereale ucrainene, ajutor care, potrivit premierului polonez Mateusz Morawiecki, este „prea puţin, o picătură într-un ocean al nevoilor”.

  Comisia Europeană a propus de asemenea un plan prin care importurile de cereale ucrainene în Bulgaria, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria să fie autorizate doar pentru tranzitarea acestor ţări.


  Te-ar mai putea interesa

  Alertă meteo de ploi și grindină în 17 județe unde cantitățile de apă vor depăși 50 l/mp Subvenția APIA de 100 de euro – fermierii autorizați, urmează plata în conturi! Plantare castraveți: perioade, distanțe între răsaduri

  Ultimele știri

  De ce nu renunță fermierul Eugen Truetsch la vaca de lapte, deși nu îi aduce profit Bursa de cereale – prețuri azi în portul Constanța și în UE. Rapița a depășit 500 euro/tonă Francezii care au vândut fabrica de zahăr de la Luduș au raportat o triplare a profitului