• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ucraina protestează împotriva acordului pentru interzicerea importurilor: Situația este complet inacceptabilă!

    agrointeligenta.ro -

    Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Oleh Nikołenko, a anunțat ieri, sâmbătă – 29 aprilie, că, vineri, au fost transmise ambasadei Poloniei notele Ministerului privind „inadmisibilitatea categorică a situației legate de restricțiile comerciale la importurile de produse agricole din Ucraina” și reprezentarea UE în Ucraina.

    Pe 28 aprilie, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a trimis note de protest Ambasadei Republicii Polone în Ucraina și reprezentanței UE cu privire la inadmisibilitatea categorică a restricțiilor comerciale la importul de produse agricole din Ucraina, se precizează în mesajul Ministerului Afacerilor Externe

    Note (de protest) cu privire la situaţia complet inacceptabilă (care decurge) din restricţii comerciale ale importurilor de produse agricole provenind din Ucraina” ai fost transmise reprezentanţei diplomatice poloneze şi celei a Uniunii Euroipene (UE), anunţă un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko.

    „Asemenea restricții, indiferent de motivele pentru care sunt justificate, nu corespund Acordului de Asociere dintre Ucraina și UE și principiilor și normelor Pieței Unice a UE. Există toate temeiurile legale pentru reluarea imediată a exportului de produse agricole ucrainene către Polonia, România, Ungaria, Slovacia și Bulgaria, precum și continuarea exporturilor nestingherite către alte state membre ale UE și, în general, tranzitul nestingherit al tuturor Produse ucrainene către alte țări atât în ​​interiorul, cât și în afara granițelor din afara UE”, a adăugat ministerul.

    Ucraina cere ”o soluție echilibrată bazată pe legislația UE, pe Acordul de Asociere și în spiritul solidarității”

    Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a cerut partenerilor să găsească o soluție echilibrată bazată pe legislația UE, pe Acordul de Asociere și în spiritul solidarității. Acesta este singurul mod de a ne opune împreună cu succes războiului agresiv pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei și de a consolida Piața Unică a UE, în care Ucraina va deveni membră.

    Anterior, pe Twitter, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a anunțat că CE a ajuns la un acord de principiu cu Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia privind produsele agroalimentare ucrainene, al căror import aceste țări limitat.

    Elementele cheie ale acordurilor încheiate, care au fost convenite și cu Ucraina, sunt abolirea restricțiilor unilaterale la astfel de importuri, care au fost introduse de Polonia, Slovacia, Bulgaria și Ungaria. Totodată, se vor aplica măsuri de protecție exclusive pentru patru produse – grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui. Totodată, Comisia Europeană va aloca încă 100 de milioane de euro pentru a ajuta fermierii din cele cinci state ale UE menționate care suferă pierderi din cauza situației actuale.

    În plus, vor fi inițiate investigații cu privire la necesitatea aplicării unor măsuri de protecție la importul altor produse din Ucraina, inclusiv ulei de floarea soarelui.

    Polonia: Pentru noi, acordul cu UE este obligatoriu

    Polonia a avut imediat o reacție la anunțul venit de la Kie. ”Pentru noi, acordul cu UE este obligatoriu, care urmărește să avem grijă de bunăstarea fermierilor noștri și să rezolve toate problemele astfel încât toate părțile să fie mulțumite” – a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Łukasz Jasina, întrebat despre poziția Ucrainei cu privire la restricțiile la import.

    Potrivit presei poloneze, purtătorul de cuvânt a menționat că nota Ministerului de Externe al Ucrainei nu este încă cunoscută de ministerul polonez. ”Ambasada noastră nu ne-a oferit încă nicio informație. Îl vom evalua când va fi livrat. Cunoaștem și declarația președintelui Zelensky cu privire la această chestiune de ieri, a spus el. După cum a subliniat Łukasz Jasina, guvernul polonez este legat de acordul la care au ajuns premierul Mateusz Morawiecki și liderii altor țări cu Uniunea Europeană.


    Te-ar mai putea interesa

    Recoltare de urgență pentru porumbul dintr-o comună Avans APIA 2024 – BISS 96,39 euro/ha. Lista cu cuantumurile pe hectar care intră la prima tranșă Cadastru gratuit în 536 de comune. Lista localităților aflate acum în program

    Ultimele știri

    Avans APIA pentru un hectar de pășune. Sumele care intră în conturile fermierilor Carnea de porc se scumpește. Prețuri pe kilogram în piețe Ne mai inundă Ucraina cu porumb ieftin? Americanii ne dau răspunsul!