• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Oficial! Importurile din Ucraina au fost interzise! Măsura se aplică pentru grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui

  agrointeligenta.ro -

  Comisia Europeană a adoptat astăzi, marți – 2 mai, măsuri preventive excepționale și temporare cu privire la importurile unui număr limitat de produse din Ucraina sub garanția excepțională a Regulamentului privind măsurile comerciale autonome. Aceste măsuri sunt necesare având în vedere circumstanțele excepționale de blocaje logistice grave cu care se confruntă cinci state membre. Măsurile vizează doar patru produse agricole – grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui – originare din Ucraina. Acestea urmăresc atenuarea blocajelor logistice privind aceste produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Măsurile vor intra în vigoare la 2 mai și vor dura până la 5 iunie 2023, se arată într-un comunicat oficial al Comisiei Europene.

  Potrivit sursei citate, în această perioadă, grâul, porumbul, semințele de rapiță și semințele de floarea-soarelui originare din Ucraina pot continua să fie puse în liberă circulație în toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepția celor cinci state membre din prima linie: Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Produsele pot continua să circule sau să tranziteze prin aceste cinci state membre prin intermediul unui regim de tranzit vamal comun sau să ajungă într-o țară sau un teritoriu din afara UE.

  În paralel, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia s-au angajat să-și ridice măsurile unilaterale cu privire la grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui și orice alte produse care provin din Ucraina.

  În timp ce abordează preocupările fermierilor din acele state membre învecinate cu Ucraina, măsurile susțin angajamentul ferm al UE de a sprijini Ucraina și de a-și păstra capacitățile de a-și exporta cerealele, care sunt esențiale pentru a hrăni lumea și a menține prețurile la alimente scăzute, în fața provocărilor uriașe. pusă de agresiunea rusă neprovocată.

  Aceste măsuri fac parte din pachetul general de sprijin pe care îl propune Comisia și vor fi completate cu un sprijin financiar pentru fermierii din cele cinci state membre și cu măsuri suplimentare pentru a facilita tranzitul exporturilor de cereale ucrainene prin intermediul căilor de solidaritate către alte state membre și terțe state membre. ţări.

  Comisia este pregătită să reimpună măsuri preventive după expirarea actualului Regulament privind măsurile comerciale autonome la 5 iunie 2023, atâta timp cât situația excepțională continuă.

  Comisia este pregătită să lanseze o evaluare a situației pieței Uniunii pentru alte produse sensibile în cadrul procedurii de garanții accelerate din propunerea Comisiei pentru noul regulament privind măsurile comerciale autonome, la intrarea în vigoare a prezentului regulament.

  UE și-a liberalizat temporar toate importurile din Ucraina și și-a suspendat măsurile de apărare comercială împotriva companiilor ucrainene până la 5 iunie 2023. Datorită acestor măsuri, UE sprijină în mod semnificativ economia Ucrainei devastată de război. De asemenea, a implementat Solidarity Lanes pentru a se asigura că cerealele ucrainene pot ajunge în țările care au cea mai mare nevoie, deoarece războiul de agresiune al Rusiei a restrâns grav accesul Ucrainei în porturile sale de la Marea Neagră. Căile de solidaritate UE-Ucraina au devenit un colac de salvare pentru economia Ucrainei și o nouă conexiune cu Uniunea, servind, de asemenea, la prevenirea unei crize alimentare globale.

  Creșterea traficului la granițele dintre Ucraina și UE a avut un impact asupra costurilor logistice și a creat blocaje, ducând la capacități de stocare saturate și lanțuri logistice. Aceste circumstanțe excepționale afectează viabilitatea economică a producătorilor locali din statele membre respective. Comisia a evaluat situația ca justificând o acțiune imediată în conformitate cu articolul 4 alineatul (9) din Regulamentul privind măsurile comerciale autonome.


  Te-ar mai putea interesa

  Județul unde jumătate din suprafața semănată cu grâu este deja calamitată de secetă Guvernul a majorat bugetul APIA. Când ar intra în conturi subvenția de 100 euro Fasolea, cea mai nouă cultură în ferma familiei Gheorghiță. De la 2 hectare, la 100 de hectare

  Ultimele știri

  Cele mai bune combinații de legume pentru cultivat în grădină Lista cu cele 12 județe în care crescătorii pot face export de oi în Turcia Estimări: Recolta de cereale și oleaginoase din Ucraina ar putea ajunge la 73 de milioane tone