• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Metoda Albrecht Kinsey pentru echilibrarea solului

    Angelica Lefter -

    Analiza solului prin metoda Albrecht Kinsey este utilizată de mulți fermieri vestici pentru a echilibra solul și a reduce astfel costurile culturilor agricole. Cu un sol care are tot ce îi trebuie, cheltuielile sunt minime, spun specialiștii.

    Solul determină modul în care cresc plantele. Fermierii pot avea parte de recolte bogate, numai dacă amestecul de nutrienți este echilibrat, de aceea analizele efectuate la timp și corect sunt esențiale. O metodă pentru a determina nutrienții din sol este analiza Albrecht Kinsey, utilizată în trecut și care a revenit în actualitate.

    Prelevare de probe de sol pentru analiza Albrecht Kinsey (foto: agrarheute.com)

    Metoda alternativă Albrecht Kinsey – cât este de utilă

    Metoda de analiză a solului Albrecht Kinsey s-a considerat mult timp că nu este potrivită în toate situațiile, mai ales că în prezent se vorbește despre îndeplinirea cerințelor eco-condiționalității și Ordonanței privind îngrășămintele, conform agrarheute.com.

    Aceasta este, totuși, o metodă care-i poate tenta pe fermieri în vremurile în care reglementările privind îngrășămintele și rezumarea la un portofoliu mai mic de pesticide nu mai permit aceeași libertate pentru pentru agricultorii care lucrează convențional.

    În esență, este vorba despre atingerea unui echilibru nutritiv în sol. Viața solului și plantele ar trebui să aibă condiții optime pentru a se dezvolta. În loc de clasele de conținut de nutrienți din analiza LUFA , accentul se pune pe capacitatea de schimb cationic (CEC) a solului.

    Vechea abordare răspunde noilor cerințe ale agriculturii

    Potrivit specialiștilor, această abordare nu este una nouă. Ea se bazează pe lucrările americanului care s-a ocupat cu cercetarea solului, William Albrecht din anii 1940. Consultantul agricol, Neal Kinsey, a făcut publice studiile cercetătorului în întreaga lume.

    Astăzi, analiza a revenit în actualitate, mai ales printre susținătorii agriculturii regenerative.

    Analiza solului după metoda Kinsey evaluează fertilitatea solului folosind un proces complex. Accentul este pus pe capacitatea de schimb cationic. Printre altele, solurile sunt examinate pentru raportul de bază pe schimbătoarele de cationi.

    Cu cât este mai mare capacitatea de schimb cationic, cu atât este mai mare capacitatea de stocare a nutrienților a solului. Cei mai importanți cationi ai solurilor neutre și alcaline sunt calciul, magneziul, potasiul și sodiul. Raportul poate varia în funcție de tipul de sol. Dacă solul este prea acid , cationii sunt înlocuiți progresiv cu hidrogen, aluminiu și fier, iar solul este mai puțin fertil.

    Potrivit consultantului Kinsey, un sol fertil sănătos necesită un anumit raport de bază de schimburi de cationi. Un raport de aproximativ 68% calciu (Ca) la 12% magneziu (Mg) este ideal. Acest lucru ar trebui să îmbunătățească sănătatea plantelor și fertilitatea solului. Utilizatorii metodei folosesc anumite îngrășăminte pentru a modifica raportul Ca:Mg din sol în favoarea conținutului de Ca pe termen lung. Pentru a modifica condițiile din sol, în analiza solului se recomandă apoi anumite îngrășăminte (cum ar fi cele pe bază de var).

     


    Te-ar mai putea interesa

    MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare Când se seamănă semințele de roșii Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate!

    Ultimele știri

    Fermierii se mobilizează pentru a-l ajuta pe Petre Țăroiu să-și recupereze combina luată de bancă Cod galben de vânt în 15 județe. Rafalele pot atinge 90 km/h România – primul loc în UE anul trecut la suprafața cultivată cu porumb și floarea-soarelui