• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • APIA a început eliberarea adeverințelor. Procedură, termene, plăți din subvenții

  Roxana Dobre -

  Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început să elibereze adeverințele pentru fermierii care vor să încaseze subvențiile agricole pe hectar în avans, pentru campania 2023. Formularul se eliberează doar în baza unei cereri depuse de agricultorii care au înregistrat deja cererea de plată pentru campania 2023.

  APIA a informat printr-un comunicat remis către Agrointeligența-AGROINTEL.RO că începând de astăzi, miercuri – 3 mai, a început să elibereze adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții de sprijin implementate de agenție. Adeverința poate fi utilizată de fermieri pentru contractarea unor credite, care sunt acordate în baza subvențiilor care urmează să fie încasate pentru campania 2023.

  Citiți și: AFF – solicitări urgente pentru ministrul Daea: Notificarea CE pentru despăgubirile de secetă și eliberarea adeverințelor APIA

  APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor de sprijin implementate de APIA

  Lista schemelor de plată pe suprafață care vor fi înscrise în adeverința APIA

  APIA va elibera la cererea fermierilor o adeverință în care vor fi înscrise subvențiile pentru următoarele scheme:

  – Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS);
  – Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS);
  – Măsura 10 – Agro-mediu şi climă;
  – Măsura 11 – Agricultură ecologică;
  – Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice;
  – Intervenția DR – 10 – Zone afectate de constrângeri naturale semnificative.

  Adeverințele sunt eliberate în baza convențiilor încheiate de APIA cu instituții bancare și nebancare și cu fondurile de garantare în domeniul agricol. Aceste convenții se adresează fermierilor care intenționează să acceseze credite în vederea finanțării activităților curente, de la instituțiile bancare și nebancare care au încheiat convenții cu APIA.

  Citiți și: BISS – subvenția de bază la APIA: condiții, cuantum la hectar

  Eliberarea adeverinței APIA pentru credite – procedură

  APIA a informat și care este procedura care se aplică pentru eliberarea adeverințelor-punte. Atfel, confor convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus cererea unică de plată pentru anul 2023, solicitând finanțare pentru măsurile și intervențiile de sprijin specificate mai sus.

  De asemenea, prin adeverință se confirmă, la data emiterii acesteia, suprafața determinată la plată pentru intervențiile și măsurile care fac obiectul convenției încheiate cu instituțiile bancare și nebancare, că s-a efectuat controlul administrativ sau controlul preliminar sau datele au fost preluate din informațiile existente în cererea închisă în aplicația IPA online și înregistrată în IACS, după caz, asupra cererii beneficiarului referitor la eligibilitatea pentru intervențiile și măsurile de sprijin prevăzute în Convenție.

  Totodată, adeverința eliberată certifică faptul că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată în ceea ce privește BISS și CRISS si/sau nerespectării cerințelor de bază și specifice din fisele măsurilor M 10, M 11, M 13 și DR 10, si că îndeplinește condițiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislația în vigoare.

  Pentru facilitarea comunicării, protejarea mediului și reducerea încărcării administrative, fermierii pot solicita eliberarea adeverințelor prin transmiterea unei cereri prin mijloace electronice către Centrele APIA.

  Modelul cererii poate fi descărcat de pe site-ul APIA.

  Valoarea creditului – până la 90% din valoarea sumei calculate în baza suprafețelor înscrise la APIA

  APIA mai precizează că valoarea creditului poate fi de până la 90% din valoarea sumei calculate în baza suprafețelor înscrise în adeverința eliberată de APIA.  Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate de bănci fermierilor.

  APIA reamintește fermierilor că potrivit Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 50/2017 de modificare a Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr.703/2013 pentru aprobarea condițiilor în care se vor încheia convențiile dintre instituțiile financiar-bancare și nebancare și APIA, în vederea finanțării de către acestea a activităților curente ale beneficiarilor plăților derulate de instituția noastră în baza adeverințelor eliberate, dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.

  În ce privește comisioanele practicate de instituțiile finanțatoare, APIA atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanțarea capitalului de lucru în vederea desfășurării activităților curente, să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare în ceea ce privește costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii.

  Toate convențiile încheiate între APIA, instituțiile bancare și nebancare și FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituției, la adresa: www.apia.org.ro, în secțiunea Convenții, Acorduri, Protocoale.


  Te-ar mai putea interesa

  Fasolea, cea mai nouă cultură în ferma familiei Gheorghiță. De la 2 hectare, la 100 de hectare Când vine vara – anunțul șefei ANM, Elena Mateescu: Cresc temperaturile! Anunț pentru fermieri: Astăzi s-a făcut plata pentru subvenția de 100 euro la hectar!

  Ultimele știri

  Comisia Europeană ne trântește ușa în nas: Nu există temei juridic pentru utilizarea neonicotinoidelor! Seceta – subiect fierbinte la Bruxelles. România a cerut Comisiei Europene măsuri concrete pentru fermieri O familie de oieri își vinde produsele prin propriile magazine. Cel mai cerut este cotletul de berbecuț