• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Petre Daea despre prețul laptelui la raft: Nu peste tot s-a realizat reducerea de 20%!

  Roxana Dobre -

  Ministrul Agriculturii, Petre Daea, verifică zilnic dacă prețul laptelui este redus cu 20%, așa cum a agreat împreună cu marile magazine și o parte dintre procesatori. Șeful de la agricultură îi pune pe angajații din teritoriu să scoată ”bon” cu prețul laptelui, astfel încât să poată monitoriza aplicarea măsurii în piață.

  Petre Daea, ministrul Agriculturii a mărturisit joi – 4 mai, la începutul ședinței de Guvern că zilnic, începând din 1 mai, monitorizează prețurile la lapte, pentru care marile magazine și procesatorii au căzut de acord să scadă cu 20 % prețul per litru.

  ”Ce vă pot spune eu foarte clar și exact: așa cum ați dispus, în fiecare dimineață la orele 7:30 eu am videoconferință cu țara și structurile județene îmi prezintă pe cele două produse, pe de-o parte, bonul care atestă valoarea respectivă și dacă s-a operat reducerea. Până la această dată, nu peste tot s-a realizat acest lucru (reducere n.r)”, a anunțat Petre Daea la începutul ședinței de Guvern.

  Prețul laptelui ar trebui să scadă cu maxim 20 % pe litru, în magazine

  Citiți și: Consiliul Concurenței: 18 dintre cei 23 de procesatori au acceptat să scadă prețul laptelui

  Ministrul Agriculturii a raportat premierului Nicolae Ciucă situația la zi privind măsurile luate pentru scăderea prețului laptelui, la raft.

  ”Conform celor stabilite împreună și pe care dumneavoastră le-ați ordonat instituțiilor statului – și mă văd aici în responsabilitatea misiunii încredințate, ca de altminteri și președintele Consiliul Concurenței, care se află aici, în sală -, în data de 1 mai m-am dus personal să văd care este situația în magazine, la raft, să văd dacă s-a operaționalizat această măsură care trebuia și implementată și începutul implementării ei să fie data de 1 mai. Discutând și cu domnul președinte al Consiliului Concurenței, astăzi am primit informația de la domnia sa că 70% dintre operatorii care sunt pe piață ar fi în situația să răspundă la acea înțelegere și la acel acord”, a mai arătat ministrul.

  Citiți și: Petre Daea: Reducerea preţului laptelui la raft nu se va repercuta la fermieri!

  Consiliul Concurenței, ”încurcat” de monitorizarea prețurilor în marile magazine

  Prezent la începutul ședinței de Guvern, Bogdan Chiriţoiu, președintele Consiliul Concurenței a mărturisit că instituția nu poate să urmărească ”concret” cum se aplică măsura de reducere a prețurilor, în marile magazine.

  ”Noi avem Monitorul Prețurilor, deci avem imaginea tuturor prețurilor la toate alimente din marile lanțuri de magazine. Avem această bază de date și vom compara prețurile la 11 aprilie, data la care s-a ajuns la acest acord, în prezența dumneavoastră, și prețurile pe care le practică ei. În măsura în care vedem că nu este aplicată o reducere de 20%, vom cere clarificări. E posibil ca uneori să nu fie lapte românesc, şi atunci să nu intre în programul de reducere, iar asta nu vedem în Monitor, noi vedem numai prețurile, deci nu pot să știu ce provenienţă are laptele. E posibil să fi fost deja în promoție la 11 aprilie și atunci să nu apară reducerea. Deci, acolo unde o să vedem discrepanțe, unde nu vedem o reducere de 20%, o să cerem clarificări comercianţilor”, a adus lămuriri Bogdan Chiriţoiu.

  Bogdan Chirițoiu: Aplicarea reducerii nu e integrală în momentul de față

  Conform lui Chirițoiu, toate marile lanțuri de magazine și ”majoritatea” procesatorilor participă la program.

  ”Așa cum a menționat și domnul ministru Petre Daea: toate marile lanțuri de magazine participă la program și majoritatea procesatorilor au declarat intenția de a participa şi faptul că participă la program. În esență, avem un mare producător care e încă în discuții şi cu noi, cerând clarificări, și cu lanțurile de magazine. Acum, aplicarea, desigur, diferă de la magazin la magazin, pentru că sunt sute de magazine și sunt câteva zeci de produse, deci vorbim, pe ansamblu, de câteva mii de produse la care trebuie operate aceste reduceri. Deci evident că aplicarea nu e integrală în momentul de față şi ne așteptăm să mai dureze câteva zile până s-o vedem generalizată în toate magazinele lanțurilor și la toate gamele producătorilor”, a mai spus Chirițoiu.


  Te-ar mai putea interesa

  Furtuni puternice cu grindină anunțate astăzi de ANM. Codul roșu de caniculă – menținut! Alertă meteo de furtuni și vijelii în jumătate de țară. Temperaturi sufocante și caniculă până joi Tuta absoluta la tomate. Prevenire, combatere

  Ultimele știri

  Austriecii care au cumpărat fabrica de zahăr de la Buzău au anunțat că o închid de la 1 octombrie Furturile de apă devin miză politică. USR îi cere ministrului Agriculturii să trimită Corpul de Control la ANIF Plăți subvenții APIA – banii virați în conturile fermierilor în aceste zile