• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Prețul arendei la terenuri agricole oscilează între 500 și 1500 kg/ha. Unde se găsește cel mai scump și cel mai ieftin pământ din țară

  agrointeligenta.ro -

  Arendarea terenurilor agricole stă la baza celor mai multe ferme din România, care au reușit, pe baza contractelor de arendă, să se extindă și să devină rentabile. Fermierii spun că cererea a devenit tot mai mare, ceea ce a condus la o scumpire a arendei în 2014.

  Prețul arendei diferă în funcție de negocierea dintre părți, dar și de zonă și calitatea terenului dat în arendă. Cele mai mari prețuri sunt înregistrate în zona de sud a țării, unde se poate ajunge și la 1500 de kilograme de cereale la hectarul de teren, în timp ce cele mai mici sunt în partea de nord a României unde se arendează și pentru 4-500 de kg/ha.

  Suceava – creșteri de preț în ultimii ani

  În nordul țării diferențele de preț la arendă sunt foarte mari de la o zonă la alta și se pot obține sute de kilograme în plus la o distanță de doar câțiva kilometri. Principiul care guvernează prețul arendei în județul Suceava și în nordul Moldovei, în general, este cel al proximității de marile orașe și centre economice.

  Sorin Popescu, președintele Camerei Agricole Suceava, a explicat pentru Agrointeligența că anul acesta prețul la arendă a crescut cu 30% chiar 40% față de anii trecuți datorită cererii mai mari. ”Au venit mai mulți investitori străini în zonă, care doresc suprafețe mai mari de teren pe care să le poată lucra, așa că odată cu cererea a crescut și prețul arendei. La noi în zonă se primește între 500 și 1000 de kilograme de grâu la hectar sau contravaloarea în bani a acesteia. Diferența de preț este dată în primul rând de calitatea terenului, de proximitatea față de oraș și nu în ultimul rând de creșterea cererii. În zonă au venit mai mulți investitori străini care construiesc centrale termo-electrice pe bază de biogaz”, a explicat Sorin Popescu.

  Dolj – arende record pentru România

  Județul Dolj, la fel ca și celelalte zone învecinate înregistrează valori record la prețul arendei, dar de prețurile ridicate obținute pentru terenurile deținute se bucură doar proprietarii din zona de sud a județului, cei din nord trebuie să se mulțumească cu sume mai mici.

  ”În zone precum Băilești sau Segarcea, unde este câmpie întinsă, iar terenurile sunt mai roditoare se poate obține și 1500 de kilograme de grâu la hectar, în timp ce în nord, unde este zonă deluroasă arenda este de 600 kg/ha. Principalul motiv pentru prețul mic obținut în nord îl reprezintă lipsa asociațiilor de proprietari care să negocieze cu marii fermieri și mai puțin terenul prost”, spune Constantin Cucu, președintele Camerei Agricole din Dolj. În acest județ sunt 480.000 hectare de teren arabil dintre care 35% este dat în exploatație.

  10505221_778021882248310_1390079502889626497_oImportant pentru această zonă e faptul că deși contractele de arendare sunt semnate pe un anumit număr de ani, cu o valoare fixă, se poate face rabat de la aceasta în cazul unor ani mai buni sau mai proști. ”În primul rând, plata arendei se face în funcție de producție, dacă este un an mai bun, arenda poate fi mai mare, iar dacă este un an mai prost, atunci se dă mai puțin”, explică președintele Camerei Agricole.

  În ceea ce privește anul 2015, Cucu spune că se anunță a fi un an bun având în vedere suprafața însămânțată deja: ”acest an este un an bun pentru însămânțări, au fost semănate deja 180.000 ha de grâu precum și suprafețe importante de rapiță”.

  La Mehedinți, prețul a atins pragul de sus

  Sud-vestul țării nu este o zonă foarte bună în ceea ce privește arenda și prețurile sunt valorile sunt destul de mici, chiar și pentru terenurile pe care se poate semăna. Arendașii plătesc între 600 și 800 de kg grâu/ha. ”Eu plătesc 750 kg/ha, dar acest preț este doar de anul acesta, anii trecuți dădeam 600. Estimez că și anul viitor arenda va rămâne la fel și nu cred că va mai crește deoarece este o zonă expusă la secetă și nu e un pământ bun. Dacă mai punem la socoteală faptul că nu e nici o zonă irigabilă, e clar că prețul nu poate crește mai mult”, spune Cornel Stroescu, președintele interimar al Camerei Agricole Mehedinți.

  Dubla impozitare îi apasă pe fermieri

  Fermierii de aici au ridicat însă alte probleme decât prețul la arendă: dubla impozitare a acesteia. Stroescu spune că a făcut toate demersurile care i-au stat în putinţă pentru a opri această anomalie fiscală cu care se confruntă arendașii, ei sunt obligați să plătească de două ori impozitul pentru produsele care le plătesc ca arendă și să plătească și TVA pentru acestea, deși ei nu au cum să își deducă acest TVA.

  ”Întrucât Ministerul Finanțelor nu consideră arenda o cheltuială a noastră suntem obligați să o facturăm. Astfel că pentru kilogramele de grâu pe care le dăm arendatorului plătim impozitul de 16% și 5,5% CAS,după aceea vine acest 24% TVA și încă odată 16% impozitul pe venitul societăţii. Adunate aceste cheltuieli ajungem la 61% din valoare, astfel că la proprietar ajunge doar 38,5% ”, explică președintele Camerei Agricole Mehedinți, care spune că, dacă nu se face nimic în acest sens, se va ajunge ca proprietarii de terenuri să nu le mai dea în arendă și să le declare la APIA nelucrate.

  Foto: Facebook.com/JD Agro Cocora


  Te-ar mai putea interesa

  Anchetă DNA într-un caz cu 24 de terenuri obținute cu acte false și apoi revândute Ioana Băsescu a dat în judecată OCPI Călărași pentru terenurile agricole de la Nana Lucian Georgescu: Oameni buni, nu mai vindeți pâmântul agricol pe sume ridicole!

  Ultimele știri

  Subvenții APIA 2023 – calendar cu plățile pentru fermieri până la finalul anului Zăpadă de Moș Nicolae. Cum va fi vremea în această săptămână Apele au făcut prăpăd în mai multe comune. S-au emis noi alerte de inundații