• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Guvernul a aprobat lanțul scurt de aprovizionare de la fermieri la beneficiar

    Violina Gorcinschi -

    Guvernul României a aprobat astăzi, vineri – 12 mai, Ordonanța de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare, prin care a fost introdus și lanțul scurt de aprovizionare de la fermier la beneficiar. Prin intermediul acestui sistem, fermierii și beneficiarii vor avea o serie de avantaje de ordin economic, social, de mediu și de sănătate. În următorii doi ani, autoritățile contractate care atribuie contractele de achiziție publică al căror obiect sunt produsele agroalimentare vor aplica criteriul de atribuire cel mai bun raport calitate-preț, a relatat Agerpres.

    Ordonanţa de urgenţă privind reducerea cheltuielilor bugetare, aprobată vineri de Guvern, introduce lanţul scurt de aprovizionare de la fermier la beneficiar, un sistem cu beneficii de ordin economic, social, de mediu şi de sănătate. Conform comunicatului de la Guvern, lanțul de aprovizionare înseamnă circuitul de aprovizionare în care este implicat un număr de operatori economici ce se ocupă cu producerea, fabricarea și comercializarea produselor agroalimentare.

    „Pentru următorii 2 ani, autorităţile contractante care atribuie contracte de achiziţie publică ce au ca obiect produse agroalimentare aplică criteriul de atribuire cel mai bun raport calitate-preţ, în următoarele condiţii: ponderea stabilită privind calitatea va fi de 60% din punctajul total şi este compusă din: 30% pentru factorul de evaluare „lanţul de aprovizionare” şi 30% pentru realizarea unei etape de producţie în regiunea de dezvoltare. Prin „lanţul de aprovizionare” se înţelege circuitul de aprovizionare care implică un număr de operatori economici implicaţi în producerea, fabricarea şi comercializarea produselor”, s-a arătat într-un comunicat al Guvernului publicat recent.

    Această măsură a fost luată în acord cu fermierii şi cu reprezentanţii domeniului agricol, în scopul susţinerii industriei agroalimentare din România şi a asigurării produselor alimentare de calitate şi la un cost cât mai accesibil pentru cetăţeni, au mai precizat reprezentanții Guvernului.

    Marcel Ciolacu, liderul PSD
    Marcel Ciolacu, promisiuni pentru sprijinirea agriculturii românești

    Lanțul scurt de aprovizionare – măsură de sprijin pentru fermieri

    Înainte de adoptarea actului normativ, la începutul acestei săptămâni, Marcel Ciolacu, lider PSD și președintele Camerei Deputaților a anunțat că va tăia de la demnitari și îi va ajuta pe fermierii români. Acesta a anunțat anumite măsuri în sprijinul agriculturii autohtone.

    „Vom reduce la jumătate numărul consilierilor de la cabinetele demnitarilor, în timp ce sprijinim achizițiile de alimente de la producătorii români pentru toate instituțiile publice din România”, a declarat Marcel Ciolacu.

    Liderul PSD a precizat că instituțiile statului se vor aproviziona cu produse alimentare de proveniență românească.

    „Fie că vorbim de hrana din spitale, de programele destinate elevilor în școli, mâncarea pentru bătrânii și copiii instituționalizați – toate instituțiile publice vor cumpăra doar produse românești de calitate. Principiile ”lanțului scurt de aprovizionare” vor fi introduse în ordonanța de urgență pe care Guvernul o va adopta în această săptămână. Fermierii români trebuie sprijiniți în mod direct de stat, la fel cum oamenii din această țară trebuie să aibă acces la produse bune și proaspete”, a arătat Ciolacu.


    Te-ar mai putea interesa

    Canicula se extinde! Lista cu județele unde vor fi temperaturi foarte ridicate astăzi și mâine Anunțul unui șef APIA pentru toți fermierii care au cerut subvenții Un mare lac, o sursă de apă pentru irigații, pe cale să dispară din cauza secetei

    Ultimele știri

    Timac Agro – campanie în forță! Vaporul cu 18.000 de tone de Eurocereal 34 a ajuns în portul Constanța! Prețul grâului s-a prăbușit după noul raport USDA. Cât costă acum tona în portul Constanța Fermierii au depus proiecte de peste 550 de milioane de euro pentru investiții în irigații