• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Foltos, mândria unei ferme de familie. Văcuța de 13 ani are o producție de 30 de litri de lapte pe zi

  Angelica Lefter -

  Foltos este mândria unei ferme de familie din județul Mureș. Deși a ajuns la vârsta de 13 ani, văcuța este în continuare foarte productivă și are o medie de 30 de litri de lapte pe zi.

  Katalin Bonta este o fermieriță din județul Mureș, satul Vălenii de Mureș, comuna Brâncovenești. Acolo crește cu mândrie patru copii, dar are și o fermă de vaci de lapte. De departe, exemplarul preferat al familiei este văcuța pe nume Foltos, care în maghiară înseamnă ”pete”, de unde deducem ușor că este vorba despre o Bălțată.

  Vaca preferată a familiei Bonta este cunoscută în întreg satul, are 13 ani și încă este productivă. Acum este gestantă, urmează să fete un vițel în luna iunie, dar atunci când poate fi mulsă, aceasta produce peste 30 de litri de lapte pe zi. Recordul datează de acum un an,  când, deși avea deja 12 ani, a dat chiar 38 de litri pe zi.

  Vaca Foltos nu va ajunge niciodată la abator, ci își va duce bătrânețile în ferma familiei Bonta

  Istoria vacii Foltos este legată de două etape importante din viața familiei Bonta, renunțarea la ferma de animale și revenirea sau reînființarea unei noi ferme, a declarat Katalin Bonta pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

  ”Vaca veterană are 13 ani, este născută pe 8 martie 2010, dar pe hârtie am trecut-o în 2011. În pașaport scrie că este din rasa Bălțată Românească cu Negru, dar mama a fost Bălțată Românească și tatăl Holstein. Este cea mai bătrână vacă din sat. A fătat de 10 ori și, după fătare, dă peste 30 de litri de lapte. Anul trecut a dat chiar 38 de litri pe zi. Este un animal blând și dacă avem viței de la altă vacă îi hrănește și pe ei, este extraordinară!”, a menționat crescătoarea de animale.

  Deși nu a descoperit încă secretul productivității văcuței Foltos, fermierița spune că probabil alimentația o menține sănătoasă și productivă. ”Noi nu dăm siloz la animale. Vaca mănâncă doar fân, merge pe pășune și mai consumă porumb, atât. Probabil că aici este secretul”, a adăugat Katalina Bonta.

  Vaca de 13 ani din ferma familiei Bonta a ajuns la cea de- 11-a fătare

  Ferma de animale a renăscut, după un episod dur, în care familia de crescători a pierdut subvenția APIA

  Crescătoarea de animale din județul Mureș are doar 27 de ani, însă este fermecată de viața la țară și de creșterea animalelor. Tot ce știe a învățat de la tatăl său, dar a făcut și un curs de specializare în creșterea animalelor.

  Istoria fermei este complicată. După ce a fost închisă, acum a renăscut prin implicarea și devotamentul tinerei familii. Văcuța Foltos a supraviețuit mai multor etape și transformări în fermă, inclusiv când familia renunțase la a mai crește animale.

  ”Noi avem pământ, pășunea noastră, noi toți ne-am născut în sat, eu cu părinții mei, și ne-a plăcut să avem animale. Când am terminat liceul, aveam peste 20 de capete. Eu am făcut matematică-informatică, doar că tatăl meu avea ferma și tot ce am învățat despre viața la țară a fost de la el. Cu toate acestea, am urmat și un curs de creștere a animalelor care mi-a folosit foarte mult.  În 2019 am vândut tot, au rămas numai 2 vaci, vaca Foltos și încă una din rasa Bălțată Românească. Noi am avut peste 10 vaci atunci înscrise în COP, în 2015-2016. În 2017 am vândut o vacă pentru că a fost bolnavă, am dat-o la abator. Am fost la APIA, am fost la COP, am întrebat ce trebuie să fac pentru ca totul să fie în regulă. Mi s-a spus că dacă vând și primesc de la medicul veterinar avizul că animalul este incompatibil cu viața nu este problemă. Eu am făcut așa cum mi s-a spus, iar la câteva zile după ce am vândut am sunat la APIA unde mi s-a spus că nu primesc amendă, dar nici subvenție pentru că aveam numi 9 vaci. Atunci am pierdut vreo 7.000-8.000 de euro și am luat hotărârea să vindem. Tatăl meu a hotărât să ducă ferma mai departe din 2019 și până în 2021, când a decedat. Au rămas acasă două vaci și pământul însămânțat și atunci am luat decizia, împreună cu soțul să continuăm noi. Anul trecut am început să cumpăr alte vaci să refac ferma, iar acum avem în total 10 capete”, a povestit tânăra fermieră care supraveghează zilnic vacile de lapte de pe pășunea proprietate personală de 5 hectare.

  Vaca de 13 ani a familiei Bonta se hrănește numai cu iarbă de pe pășune și fân

  Vaca Foltos nu va ajunge niciodată la abator, ci își va petrece întreaga viață la fermă

  Laptele din ferma familiei Bonta, din județul Mureș este colectat zilnic de către o firmă producătoare de lactate. Litrul de lapte este vândut din poarta fermei cu 1,7 lei, iar pentru persoanele abonate litrul de lapte este vândut la 5 lei, a mai spus tânăra fermieră pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

  Ferma de vaci a familiei Bonta, localitatea Vălenii de Mureș, județul Mureș

  Văcuța Foltos își are locul ei în fermă și nu va pleca niciodată, chiar dacă va înceta să mai dea viței ori lapte, a mai mărturisit fermiera Katalin Bonta.

  ”Acum, pe 13 iunie ar trebui să fete. Anul trecut a avut un tăuraș, dar în general a fătat de-a lungul vremii în majoritate fete. Avem o văcuță de la ea care ar trebui să fete la rândul ei. Vaca Foltos nu va pleca niciodată din fermă, poate doar atunci când va muri sau va fi foarte grav bolnavă”, a mărturisit fermiera Katalin Bonta, din Vălenii de Mureș, județul Mureș.


  Te-ar mai putea interesa

  Vijelii puternice, grindină și ploi de peste 40 l/mp. Județe sub alertă până joi Dezastrul lăsat în urmă de vijeliile cu grindină cât un ou și rafale de peste 100 de km/h! Micii fermieri – sprijin de 37.000 de euro pe fermă. Decizia, la nivel european

  Ultimele știri

  Incendiu în ferma lui Ion Olteanu din Mihăilești. Peste 30 de hectare au ars chiar în timpul recoltatului Start fonduri europene pentru achiziția de utilaje! Proiectele se depun de marți, 25 iunie, la AFIR Bogdan Cățoi, fermier: La cultura de grâu am recoltat sub 700 de kilograme la hectar