• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De ce sunt mai buni cartofii de Covasna

    agrointeligenta.ro -

    Cartofii de Covasna sunt considerați de majoritatea românilor ca fiind cei mai buni din țară. În piețe, dar și în marile magazine, consumatorii caută să achiziționeze acești cartofi datorită calităților și gustului mult mai bun pe care îl au în comparație cu alții.

    Producătorii din Covasna, înscriși în programul ”Dor de gust” au explicat de ce cartofii românești sunt mai buni decât cei de import și mai ales care sunt secretele celebrilor cartofi de Covasna.

    ”Se știe că în jurul paralelei de 45 de grade, în fructe și legume se acumulează un echilibru între conținutul de zahăr, sub diferite forme și aciditate. Când mergi spre sud, fructele sunt foarte dulci, iar dacă mergi spre nord gustul se schimbă, noi avem calitatea de a ne afla în cel mai bun loc și avem un echilibru extraordinar. Este o explicație științifică foarte simplă. Același lucru se întâmplă și la cartof. În plus, solul României este foarte mănos, conținutul de substanță organiză medie, la nivel de România este până la 4%, practic, dacă îți scapă sămânța din buzunar, tot ai șanse să obții ceva”, susține Gheorghe Botoman, președintele Federației Naționale Cartoful.

    Datorită acestor atuuri, fermierii români au capacitatea de a produce toate tipurile de cartof, pentru salată, pentru fiert, pentru copt sau pentru prăjit, mai mult, acum marii producători au început să cultive și cartoful mov.

    La Covasna, însă, situația este chiar mai bună decât în restul țării pentru că pe lângă calitățile date de proximitatea paralelei 45 mai e și clima și solul de așa natură încât cartofii să iasă aproape perfecți.

    ”Județul Covasna este foarte bine dotat din punct de vedere climatic, pedologic, avem soluri permeabile care ajută apa să nu băltească. Asta înseamnă că nu avem probleme de putrezire în câmp, avem vânturi puternice în timpul verii, care usucă bine frunza și sunt mai puține probleme de mană. Pe urmă aprovizionarea cu azot, fosfor și potasiu este foarte bună la solurile noastre și acel conținut de amidon din cartofi se așează foarte bine, în așa fel încât dă un gust foarte bun cartofilor”, explică producătorul Mihail Mucsi din Covasna.

    Dincolo de explicațiile științifice, ceea ce contează cu adevărat este părerea consumatorilor, iar fermierii din Covasna sunt mulțumiți să știe că produsele lor sunt cele mai apreciate și căutate. ”O dovadă vie sunt și înșelătoriile din piețe. Când eram tânăr cercetător am fost la București la un simpozion și am văzut la tarabele din Capitală cartofi de Covasna. M-am dus să stau de vorbă cu un vânzător în limba maghiară și am constatat că nimeni nu a înțeles nimic din ce le zicea, Când l-am întrebat din ce zonă a Covasnei sunt, la fel, nimeni nimic, și până la urmă a recunoscut că este sucevean și vindea cartofi din Suceava, dar pentru că se cere mai bine cartoful de Covasna a schimbat etichetele”, povestește Mucsi o întâmplare care exemplifică foarte bine poziția cartofului de Covasna în concepția consumatorului român.


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!