• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Comisia Europeană cere statelor membre o contribuție de 50 de miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina

    Roxana Dobre -

    Comisia Europeană le-a cerut marţi, 20 iunie, statelor UE o contribuţie suplimentară de 50 de miliarde de euro la bugetul multianual al blocului comunitar până în anul 2027. Banii ar urma să fie folosiți pentru a ajuta Ucraina.

    Comisia Europeană a anunțat printr-un comunicat remis marți, 20 iunie, că propune stabilirea unui instrument de finanțare dedicat, care să ofere un instrument coerent, sprijin previzibil și flexibil pentru perioada 2024-2027 pentru Ucraina, adaptat provocărilor fără precedent de susținere a unei țări aflate în război.

    Potrivit sursei citate, facilitatea subliniază angajamentul ferm al UE de a sprijini Ucraina în fața războiului de agresiune al Rusiei în desfășurare și pe drumul său către aderarea la UE.

    Citiți și: Mierea și carnea, pe lista produselor care ar putea fi interzise pentru importurile din Ucraina

    Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

    Ursula von der Leyen: Propunem o rezervă financiară pentru următorii patru ani de 50 de miliarde de euro

    Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a declarat că rezerva financiară propusă pentru a ajuta Ucraina este de 50 de miliarde de euro.

    ”Propunem o rezervă financiară pentru următorii patru ani de 50 de miliarde de euro. Aceasta include deopotrivă împrumuturi şi granturi”, a declarat în faţa presei preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

    Această rezervă le va oferi o ”perspectivă” ucrainenilor şi ”şi ar trebui de asemenea să incite alţi donatori să se angajeze” financiar, a motivat ea.

    ”Noua contribuţie ne va permite să ne calibrăm cu adevărat sprijinul financiar în funcţie de evoluţia situaţiei pe teren, întrucât noi toţi ştim că un război cere din partea noastră cea mai mare flexibilitate”, a mai argumentat Ursula von der Leyen.

    Citiți și: Florin Barbu: Vom solicita prelungirea restricţiilor pentru importurile de cereale din Ucraina până pe 31 decembrie

    Contribuţia suplimentară va necesita o aprobare în unanimitate din partea statelor membre

    Contribuţia suplimentară la bugetul plurianual al UE pentru perioada 2021-2027 va necesita o aprobare în unanimitate din partea statelor membre şi de asemenea acordul Parlamentului European.

    Economia Ucrainei s-a contractat anul trecut cu 30%, iar Banca Mondială estimează că această ţară va avea nevoie de circa 411 miliarde de dolari numai pentru reconstrucţie. Ministrul ucrainean de finanţe, Sergii Marcenko, le-a spus în aprilie omologilor săi din statele Uniunii Europene că Ucraina va avea nevoie anul viitor de cel puţin 18 miliarde de euro ca ajutor macrofinanciar din partea UE, sumă echivalentă celei oferite Kievului anul acesta de blocul comunitar, şi a cerut în plus începerea reconstrucţiei Ucrainei înainte să se termine războiul cu Rusia.

    Separat de ajutorul financiar pentru Ucraina, preşedinta Comisiei Europene a cerut marţi încă o suplimentare a bugetului comunitar, de 15 miliarde de euro, pentru gestionarea migraţiei.

    Aceste fonduri vor fi destinate susţinerii statelor membre pentru ”a consolida controlul frontierei noastre externe” şi cooperării cu statele terţe. Von der Leyen a cerut de asemenea alte 10 miliarde de euro pentru consolidarea ”rezilienţei şi competitivităţii” economiei europene.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Un fermier este acuzat că s-a „jucat cu genetica” și a creat oi uriașe pentru vânătoare Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată!

    Ultimele știri

    Rasa de oi Suffolk: caracteristici, productivitate, întreținere NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului