S-a făcut usturoiul românesc! Fermierii au intrat la recoltat – prețul la poarta fermei, așa și-așa!
Angelica Lefter -Fermierii care au cultivat usturoi se află acum în plin recoltat. Vremea mai ploioasă din ultima perioadă a determinat terenul să fie mai moale și astfel să poată intra la recoltat, având în vedere că în unele zone agricultorii s-au confruntat cu secetă destul de mare.
Producția de usturoi din acest an este una bună, iar fermierii sunt mulțumiți. Anunțurile de pe site-urile de specialitate arată că mulți dintre aceștia cer un preț de 11-12 lei pe kilogram, însă, în realitate, de la poarta fermei, usturoiul se vinde cu 5 lei pe kilogram, iar cei care reușesc să-l dea astfel sunt chiar norocoși.
Soiul românesc de usturoi de la Râmnicelu are cea mai mare căutare
Mirel Enache este un fermier care cultivă 16 hectare cu usturoi din soi românesc, în Grădiștea, județul Brăila. Acesta a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că, la usturoi, producția din acest an este mai bună decât cea de anul trecut.
”Am cultivat 16 hectare de usturoi. A fost un an mai bun ca anul trecut, ne-a plouat ceva, mai ales acum. Dacă duminică – 18 iunie, noaptea, nu ploua, nici nu puteam să-l scot acum, era secetă mare. Noi punem un soi românesc, cu sămânță luată de la Râmnicelu, județul Buzău. Noi am luat acum 3 ani și am ținut sămânța, este mai bun, mai aromat”, ne-a spus fermierul brăilean.
Cultura de usturoi, profitabilă doar dacă intră subvențiile
Deși se află în programul pentru susținerea producției de usturoi românesc, fermierul spune că este greu de valorificat, dar și mai greu în perioada recoltatului, pentru că nu mai există forță de muncă în zonă. Cu toate acestea, de patru zile este în câmp cu 20 de oameni pe care-i plătește sezonier să îl ajute la recoltat.
”La pregătire, cu semănatul nu este așa greu, mai greu este la recoltat pentru că nu avem utilaje, nu te ajută nimeni. E foarte greu cu oamenii. Unii îl scot, alții în urmă îl aranjează la uscat, apoi trebuie să-l duc acasă, să îl leg. Îl las la uscat pe câmp, de 3-4 zile stau cu el în câmp și este adevărat că nu mi-a fost furat un bob. Eu cultiv usturoi de 2 ani, anul trecut și în acest an. Am ales usturoiul pentru că ne subvenționează statul. Au venit la control, au făcut poze, ne-a dat voie să-l scoatem. Acum, noi trebuie să facem rost de vânzare, să scoatem hârtiile, să le ducem la Direcția Agricolă. Am 20 de oameni în câmp de 4 zile și dau la fiecare 150 de lei pe zi și apă, că este foarte cald”, mai menționat fermierul Mirel Enache.
Usturoiul adus din Spania a eliminat usturoiul românesc de pe rafturile magazinelor. Fermier: Vând usturoiul și cu 5 lei/kg
Chiar dacă a gândit că usturoiul românesc este la mare căutare, încă nu există în țară o piață bine definită, de aceea problema valorificării se naște imediat după recoltare, mai ales dacă nu există prea mare spațiul de depozitare.
”Ca valorificare…vinzi pe unde apuci, două tone acolo, două dincolo, cât poate să ia fiecare. Alții iau pentru sămânță pentru la anul. Sunt și firme care vin, îl iau și îl revând. Eu la ora asta, l-aș vinde și cu 5 lei pe kilogram, să vină cineva să mi-l ia pe tot. Băiatul meu a pus un preț mare pe un site de vânzări, dar doar așa, să vedem dacă ar merge piața, eu îl dau și cu 5 lei. Este foarte mult, nu avem spațiu de depozitare, vom face 50-60 de tone. Anul trecut l-am dat pe tot unei firme din Bacău. În magazine nu ne primesc, dacă nu este o cooperativă, este foarte greu. Cei cu magazine iau de la cei care aduc din Spania. Există și o practică pentru că s-a dus vorba că la Râmnicelu este usturoi românesc, unii aduc din Spania, îl pun în săculeți cate 4-5 căpățâni, și il vând către magazine, etichetat, frumos, dar el nu este românesc”, spune agricultorul brăilean pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Investiție de 8.000 de lei la hectar doar pentru semănat
La un calcul simplu, la o recoltă de 50-60 de tone, fermierul își va putea scoate investițiile, care nu sunt deloc minore.
”Da, investiția mi-o recuperez, mai ales că ne ajută și statul cu cei 3.000 de euro la hectar. Eu încerc acum să găsesc beneficiari să-l dau. Să spunem că eu țin acum la preț, dar din acest moment până în octombrie, el poate mai scade 30-40% și ori că îl dau acum cu 5 lei, ori că îl dau atunci cu 10 lei pe kg, tot acolo ajung. Am investit foarte mult, am dat tratamente, dar nu mai au eficiență. Nu pot să dau erbicid ca la porumb, usturoiul este pretențios, dau ceva mai ușor, am cheltuit 20.000 de lei doar pe erbicide. Cineva care înființează în acest an, dă 5.000 de lei la hectar numai pe sămânță. Pregătirea terenului, mașina de însămânțat, fără tratamente te duce la 7.000 – 8.000 de lei pe hectar . Anul trecut la 5,5 ha, am luat subvenție 16.000 de euro, acum ar trebui să luăm mai mult. Avem terenurile trecute pe numele meu, al copilului, soției, pe toată familia l-am împărțit. Apoi am investit în niște hale doar cu acoperiș, nu pot să risc să-l las în aer liber”, a mărturisit fermierul brăilean Mirel Enache.