Fermieri de succes

Fermier din Republica Moldova la Indagra 2014: ”Prețurile din România sunt de trei ori mai mari decât la noi”

Alexei Micu este unul dintre fermierii moldoveni care a venit anul acesta la Târgul Indagra, pentru a vedea cum arată agricultura românească. Știa de site-ul Agrointeligența și a venit să ne cunoască în pavilionul C1, unde ne-a și povestit mai multe despre cum se vede piața românească atunci când o privești de pe partea cealaltă a Prutului.

Fermierul lucrează 600 de hectare de teren agricol și spune că anul acesta este mulțumit de recolta de păioase. Și mai încântat este de livada sa de nuci carea intrat pe rod și aduce profit. ”Acum am citit pe Agrointeligența că și românii sunt tot mai interesați de nuc. Este o afacere bună, însă trebuie să așteptți cinci ani să poți să vinzi. Eu nu dau la export, ci doar pe piața noastră, că și în Moldova e cerere”, ne-a povestit Alexei Micu.

Ceea ce l-a șocat pe agricultorul moldovean venit la Indagra pentru prima dată sunt prețuri. Spune că nivelul lor este cam de trei ori mai mare, dar partea bună este că acest nivel este valabil și pentru produsele agricole, ceea ce îl motivează să intre pe piața românească. ”La nuc, aici se vinde și cu 20 de kilogramul. La noi, este cam 7-8 lei românești, iar dacă am vinde aici, am scoate mai mulți bani. La fel și la prun”, ne-a spus Micu.

Agricultorul crede că prețurile mai mari la produsele agricole este cauzat și de impozitare. Astfel, în Moldova, TVA-ul este de 20%, însă pentru produsele agricole, taxa pe valoare adăugată este de 8%.

 


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

Scrie un comentariu