• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Testul cântarului! Producție de top la rapița semănată strip-till cu semănătoarea Czajkowski!

    Adrian Radu -

    Producție de top la cultura de rapiță, la care s-a folosit tehnologia de semănat strip-till. La Frumușani, județul Călărași, rezultatul recoltării a arătat o producție medie de 5.200 kg / ha. Cultura a fost însămânțată cu ajutorul semănătorii Czajkowski ST, de la A050 Premium Service Utilaje.

    Fermierii și reprezentanții companiilor partenere prezenți la recoltatul de la Frumușani, au avut parte de o surpriză plăcută. Cultura de rapiță, pentru care s-a utilizat tehnologia de prelucrare a solului în benzi, a oferit o producție impresionantă. Conservarea apei în sol, principalul atu al acestei tehnologii, a permis plantelor să beneficieze de acest element esențial pe tot parcursul vegetației.

    Toate verigile tehnologice au fost respectate, iar tratamentele fitosanitare au fost aplicate la momentele optime. “Un aport considerabil în stabilirea unei producții extraordinare îl are semănătoarea. Conservând apa, în această solă, tot timpul cultura a arătat bine spre foarte bine, cu toate că suntem într-o zonă în care deficitul de apă este major. Avem undeva la 300 de litri din momentul semănătului până la recoltat. Am reușit să prelucrăm terenul undeva la 30 cm adâncime cu fertilizare localizată. Acest lucru a permis rădăcinilor o dezvoltare foarte bună și niciodată nu au intrat în stres hidric”, a explicat Cristi Costache, Director de vânzări la A050 Premium Service Utilaje.

    Rezultatul de producție este cu atât mai spectaculos cu cât sola de rapiță nu a beneficiat de irigații. Tehnologia strip-till a depășit însă acest obstacol. “Am folosit mașina în teren, am semănat și de fiecare dată când am aruncat ochii în spate, către mașina pe care o trăgeam, m-am întrebat de ce oamenii au trebuit să prelucreze terenul atâta timp, atât de agresiv, când toate aceste lucrări se pot face într-o singură trecere. Din experiența mea în teren, pot să spun, cu siguranță, că mașina de semănat Czajkowski ST asigură premisele unei culturi bune pentru clienții care folosesc această tehnologie.”, a completat Marian Gheorghe, Reprezentant service la A050.

    Înainte de semănat, terenul a avut parte de o prelucrare superficială cu utilajul Kelly, pentru stoparea evaporării apei și menținerea umidității din sol. Astfel, cheltuielile tehnologice au fost foarte mici, iar profitul ridicat.

    Aceeași tehnologie a fost aplicată și pe o solă de grâu, aflată la câțiva kilometri de Frumușani. “Am reușit și la grâu să obținem producții de peste 9 tone, cu precipitații de sub 300 de litri, ceea ce mi se pare incredibil, chiar senzațional pentru anul acesta atât, atât de dificil”, a declarat Doru Gheorghe, Reprezentant A050 Premium Service Utilaje.

    Semănătoarea Czajkowski este în portofoliul A050 Premium Service Utilaje doar din 2022, însă rezultatele obținute prin folosirea ei i-au cucerit pe fermieri. “Semănătoarea este doar o parte, o verigă din această tehnologie, însă în mod clar este tipul de utilaj cu care putem ajunge cel mai ușor la niște rezultate foarte bune. În spate este vorba de alegerea hibrizilor, de rotația culturilor, dar, în mod clar, vorbim de conservare, în primul rând. Și tipul acesta de utilaj, prin conservarea pe care reușește să o facă în sol, este probabil alegerea cea mai bună”, a concluzionat Cristi Costache.

    Toate detaliile tehnice despre semănătoarea Czajkowski și despre celelalte utilaje din portofoliul A050 Premium Service Utilaje puteți găsi la numărul de telefon 0721.177.515 sau pe site-ul pe www.a050.ro.

    În clipul de mai jos, puteți vedea care era stadiul solei de rapiță la începutul lunii aprilie.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!