• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Catalogul ISTIS 2023 cu toate soiurile din România – document util fermierilor

    Oana Timar -

    Catalogul cu toate soiurile și hibrizii ce pot fi cultivați în România în acest an a fost publicat oficial. Documentul Institutului de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor  – ISTIS, este util fermierilor care pot verifica dacă genetica pe care o au în fermă este omologată.

    Printr-un Ordin al ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost aprobat Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din România pentru anul 2023. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial de astăzi, luni – 10 iulie.

    Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din România pentru anul 2023 cuprinde soiurile pentru cultură în România în anul 2023.

    Informații complete despre soiurile din agricultura românească

    În catalogul oficial sunt înscrise soiurile examinate în reţeaua ISTIS şi înregistrate în Registrul soiurilor. Pentru fiecare soi sunt indicate: denumirea soiului, menţinătorul soiului, anul înregistrării, anul reînscrierii sau al radierii, data până când este permisă comercializarea după radiere și observaţii (menţiuni specifice).

    Soiurile aparţinând tuturor speciilor au fost testate din punct de vedere al distinctivităţii, uniformităţii şi stabilităţii, iar soiurile din speciile de culturi de câmp şi din punct de vedere al valorii agronomice şi de utilizare.

    Înscrierea soiurilor în catalog, pe grupe de specii, s-a făcut în ordine alfabetică.

    În Catalogul soiurilor este înscris codificat numele persoanei sau instituţiei responsabile cu menţinerea soiului. Lista menţinătorilor soiurilor se află la sfârşitul anexei.

    Soiurile din speciile de culturi de câmp, legume şi plante ornamentale anuale se menţin în Catalogul oficial timp de 10 ani, soiurile din speciile pomicole timp de 30 de ani şi viţa de vie şi arbuştii ornamentali timp de 15 ani, după care se radiază, dacă nu se solicită reînscrierea, primul an fiind considerat anul înscrierii în catalog.

    Reînscrierea în catalog se poate face numai la solicitarea proprietarului soiului sau a reprezentantului acestuia, pentru perioade succesive de 5 ani.

    Înregistrarea unui soi în Catalogul oficial poate fi reînnoită dacă în urma efectuării testului DUS, soiul este încă distinct, suficient de uniform şi stabil, păstrându-şi aceleaşi caractere ca în momentul înregistrării.

    Cererile de reînscriere şi semintele necesare retestării trebuie depuse la ISTIS cu 2 ani înaintea termenului de expirare a înregistrării.

    Reexaminarea se va efectua contra cost, conform tarifelor în vigoare. Sămânţa şi materialul săditor din soiurile din speciile de culturi de câmp şi legume radiate mai pot fi comercializate până la 30 iunie a anului al treilea de la radiere. După expirarea perioadei respective, soiurile se scot automat din catalog.

    În coloana „Observaţii” sunt înscrise sub forma unor simboluri, informaţii privind anumite caractere sau proprietăţi ale soiurilor.
    Soiurile modificate genetic poartă această menţiune în catalog.

    Catalogul oficial conţine un capitol special destinat descrierilor soiurilor înregistrate în anul 2023, în conformitate cu documentaţiile tehnice pe baza cărora s-a făcut înregistrarea.

    Document util: Catalog soiuri Romania 2023


    Te-ar mai putea interesa

    O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial

    Ultimele știri

    Fermierii au de unde alege. Peste zece hibrizi de porumb sunt în oferta Rodbun și Fertillia Liviu Dobre, director general Agricover Holding: ”Ne place energia tinerilor care participă la programul Tineri Lideri pentru Agricultură” Fermierul Nicolaie Apopi a închis campania. Campania agricolă de toamnă