• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ajutor pentru crescătorii de vaci – condiții. Cererile se depun la APIA, până pe 9 august

    Roxana Dobre -

    O nouă campania pentru fermierii care vor să obțină ajutorul temporar acordat pentru vacile de lapte. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că până la data de 9 august, inclusiv, se depun cereri de solicitare aferente schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2022 în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

    APIA a anunțat astăzi, luni – 17 iulie, că fermierii pot depune până miercuri, 9 august cereri de solicitare a ajutorului de stat pentru vacile de lapte. Este vorba despre continuarea schemei de plată pentru subvenția de 73 de euro pe cap de bovină, în această sesiune fiind redistribuite sumele rămase necheltuite din bugetul alocat inițial.

    Citiți și: Modificări votate pentru subvenția APIA de 73 euro/vacă. Cum se vor împărți banii rămași

    Campanie nouă pentru subvenția la vaci de lapte

    Cine beneficiază de noua plată pe cap de animal

    Beneficiarii ajutorului de stat sunt crescătorii de animale, care au în posesie permanentă bovine înscrise în Baza Națională de Date (BND), în calitate de proprietar de animale și/sau proprietar de exploatație, respectiv:

    – Persoane fizice;
    – Persoane fizice autorizate;
    – Întreprinderi individuale;
    – Întreprinderi familiale;
    – Persoane juridice;
    – Societăți agricole constituite în baza Legii nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, cu modificările și completările ulterioare.

    Citiți și: Județul Mureș, campion la plata subvenției APIA de 73 euro la vaca de lapte

    Cererile se depun la APIA până miercuri, 9 august

    Cererile de solicitare a ajutorului de stat și documentele justificative se depun/transmit la Centrele APIA, însoțite și de declarația pe propria răspundere că nu se află în reorganizare, lichidare sau faliment, la data de 24 februarie 2022, conform modelului prevăzut în anexa nr.1 pct.III din Ordonanța de urgență nr. 3/2023.

    În cazul în care solicitanții nu dețin cod unic de înregistrare în Registrul Unic de Identificare al APIA (RUI), înainte de depunerea cererii, au obligația să solicite la Centrele APIA înregistrarea, prin depunerea Formularului de solicitare a codului unic de identificare în RUI, conform modelului prevăzut în Anexa nr. 1 a OMADR 22/2011 privind reorganizarea Registrului fermelor, care devine Registrul Unic de Identificare, în vederea accesării măsurilor reglementate de politica agricolă comună, cu modificările și completările ulterioare.

    Documente obligatorii pentru ajutorul acordat fermierilor

    Documentele atașate cererii de solicitare a ajutorului de stat sunt următoarele:

    Documente generale

    – Copie de pe BI/CI a beneficiarului;
    – Certificatul de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului al beneficiarului, împuternicire și o copie a BI/CI al/a reprezentantului legal, dacă cererea se depune prin împuternicit sau reprezentant legal;
    – Dovada privind coordonatele bancare / trezorerie.

    Documente specifice

    – documentul emis de utilizatorii Sistemului naţional de identificare și înregistrare a animalelor – SNIIA, din care rezultă efectivul de vaci adulte deținut la data de 31 iulie 2022, precum și cel deținut la data de 31 decembrie 2022, în exploatația/exploatațiile cu cod atribuit de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, înscrisă /înscrise în cerere;
    – în cazul în care în cererea de solicitare a ajutorului de stat în sectorul bovin figurează mai multe exploatații cu coduri ANSVSA, documentul mai sus menționat va fi depus pentru fiecare exploatație cu cod ANSVSA în parte.

    Conform APIA, documentul se emite de către utilizatorii Sistemului naţional de identificare și înregistrare a animalelor (SNIIA) și va fi transmis în format electronic către centrele locale/județene/centrul din municipiul București al APIA.

     Dovada valorificării laptelui către prim-cumpărător:

    – copie de pe contractul încheiat pe o perioadă de minimum 6 luni cu un prim- cumpărător, valabil în perioada 1 august 2022 – 31 decembrie 2022 însoţită de următoarele documente în functie de forma de organizare:

    Alte tipuri de valorificare

    – copie de pe factura fiscală sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol pentru producătorul persoană fizică, din care rezultă cantitatea de lapte valorificat în perioada 1 august 2022 – 31 decembrie 2022, însoţită de copie de pe atestatul de producător, emis înainte de 1 august 2022 și valabil cel puțin până la data de 31 decembrie 2022;

    – copie de pe avizul de însoţire a mărfii şi de pe dispoziţia de încasare a valorii/documentele fiscale aferente laptelui comercializat pentru producătorul care a efectuat valorificarea laptelui în perioada 1 august 2022 – 31 decembrie 2022, prin automatele de lapte, indiferent de forma de organizare juridică;

    – copie de pe avizele de însoţire a mărfii care atestă livrarea şi de pe notele de intrare-recepţie în unitatea de procesare, din care să rezulte livrarea şi recepţia laptelui, în perioada 1 august 2022 – 31 decembrie 2022, la unitatea proprie de procesare, precum şi copie de pe certificatul constatator emis de ONRC din care să reiasă obiectul de activitate, respectiv procesare lapte.

    Ce condiții trebuie să respecte fermierii

    Criteriile de eligibilitate:

    a) dețin minimum 10 capete vaci adulte în exploatație cu cod ANSVSA, înregistrate în BND, cu excepţia celor din unitățile administrativ-teritoriale din zona montană prevăzute în Planul strategic PAC 2023-2027, care dețin minimum 5 capete vaci adulte în exploatație cu cod ANSVSA, înregistrate în BND;
    b) au produs și au valorificat lapte în perioada 1 august 2022 – 31 decembrie 2022;
    c) beneficiarul ajutorului de stat poate să fie diferit la momentul depunerii cererii față de deținătorul vacilor adulte la data de 31 iulie 2022 pentru următoarele cazuri, cu condiția ca data schimbării formei de organizare / radierii să fie cuprinsă între 31 iulie 2022 și data depunerii cererii de solicitare ajutor de stat:

    d) existența la data de 31 decembrie 2022 a cel puțin 75% din efectivul de vaci adulte prevăzut la lit.a), cu excepţia celor care s-au aflat în una dintre următoarele situaţii: faliment, lichidare, forţă majoră sau deţin exploataţii supuse restricţiilor sanitare veterinare privind mişcarea animalelor cauzate de bolile prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. a) din Regulamentul (UE) 2016/429;
    e) să fie înregistraţi în registrul unic de identificare, denumit în continuare RUI, şi să deţină cod unic de înregistrare atribuit de către APIA;
    f) nu se află în reorganizare, lichidare sau faliment, la data de 24 februarie 2022, conform evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului sau în cazul persoanei fizice nu a fost emisă o decizie definitivă a instanțelor judecătorești de constatare a falimentului până la data de 24 februarie 2022;
    g) Sunt eligibile la plată inclusiv animalele care în perioada 31 iulie-31 decembrie 2022 au intrat, respectiv au ieşit în/din exploataţiile cu cod ANSVSA deţinute de acelaşi beneficiar sau în/din exploataţiile asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care au fost transferate temporar pentru păşunat.

    20 de milioane euro, suma alocată pentru sesiunea a doua de primire a cererilor

    Directorul general al APIA, Adrian Pintea, a anunțat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ediția de luni, 5 iunie că vor avea în a doua sesiune de primire a cererilor pentru subvenția de 73 euro/cap vacă adultă un plafon total de 20 de milioane de euro.

    ”Pe baza Ordonanței de Urgență nr. 3/2023, cea care instituie un ajutor de 73 de euro pe cap de vacă adultă, s-a acordat sprijin financiar pentru vaca de lapte în cuantum de 73 euro per cap, plafonul inițial fiind de 44 de milioane de euro. S-au consumat în prima etapă 24.100.000 euro iar după ce am achitat această sumă ne-au rămas cumva în jur a 20 de milioane de euro”, a mai spus directorul general al APIA în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1.

    Subvenția pentru vacile de lapte ar putea crește la 100 de euro/cap de animal

    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat miercuri – 14 iunie, când se afla la audierile din Parlament pentru funcția de ministru, că sprijinul pentru vacile de lapte ar putea crește până la un cuantum de 100 de euro/cap de animal, dacă vor rămâne bani necheltuiți și din a doua sesiune de depunere a cererilor.

    ”Și am ajuns la concluzia că după finalizarea celor 2 sesiuni, în cazul în care sumele nu vor fi epuizate atunci vor fi repartizare până la creșterea unui cuantum de 100 euro/cap de vacă de lapte”, a spus acesta.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!