• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Regulamentul privind refacerea naturii: Europarlamentarii decid miercuri dacă resping propunerea Comisiei Europene

    Oana Timar -

    Parlamentul European, reunit în sesiune plenară, va supune la vot miercuri propunerea Comisiei de pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară (ENVI) de respingere a proiectului Comisiei Europene privind refacerea naturii, potrivit Agerpres.

    În cadrul Pactului verde european, Comisia Europeană a propus în urmă cu peste un an un regulament privind refacerea naturii pentru a contribui la redresarea pe termen lung a naturii deteriorate în toate zonele terestre şi maritime ale Uniunii Europene şi pentru a atinge obiectivele UE în materie de climă şi biodiversitate.

    Astăzi, marţi – 11 iulie, de dimineață, în plenul PE a avut loc o dezbatere pe acest subiect. Întrucât în ENVI nu a existat o majoritate în favoarea modificărilor aduse asupra legislaţiei UE privind restaurarea naturii, această comisie europarlamentară a prezentat în plen propunerea de respingere a proiectului executivului UE.

    Dacă în urma votului de miercuri din plenul PE nu va exista o majoritate în favoarea respingerii propunerii Comisiei, eurodeputaţii vor trece la supunerea la vot a amendamentelor formulate de grupurile politice din PE sau de cel puţin 36 de eurodeputaţi.

    Vlad Gheorghe, europarlametar

    Europarlamentar român: ”Unii merg pe zona de fermieri şi încearcă să scoată fermierii în stradă”

    Potrivit eurodeputatului Vlad Gheorghe (grupul Renew), este vorba despre o bătălie politică 100%. ”Părerea mea că ambele părţi, atât PPE, conservatorii, cât şi Verzii, trag de subiectul ăsta în direcţia lor, cu scop politic. Şi cred că cei care pierdem suntem noi toţi şi subiectul în sine pentru că avem nevoie de foarte multe dintre prevederile de acolo. Vedem în Spania zilele astea sunt 44 de grade şi vor fi 46. Săptămâna trecută am avut top trei cele mai calde zile din istoria omenirii. Joi sunt aici 38, într-un loc unde în mod normal trebuia să putem să mergem cu sacoul. Dacă neagă cineva lucrurile astea, nu am ce să comentez. Dar cum faci să încerci sa rezolvi asta este o altă discuţie. Repet, în loc să ne unim cu toţii, să vedem evidenţa şi să încercăm să mergem împreună, fiecare parte încearcă să genereze. Unii merg pe zona de fermieri şi încearcă să scoată fermierii în stradă. Să nu credeţi că este o coincidenţă că mai e mai puţin de un an până la alegerile europarlamentare. Ceilalţi, la fel, merg pe partea cealaltă, cea a superactiviştilor verzi. Natura nu mai poate să ne mai aştepte, fără îndoială”, a declarat marţi Vlad Gheorghe pentru sursa citată.

    În opinia sa, această lege nu atacă atât de tare fermierii, ci îi ajută foarte mult pentru că sunt numeroase terenuri ce nu mai pot fi cultivate tocmai din cauza modului în care ne-am comportat noi cu solul.

    ”Eu am abordarea aceasta de mijloc, repet, văd problema, înţeleg şi grijile fermierilor, dar şi ei trebuie să înţeleagă că dacă nu mai avem planetă, nu mai avem nici fermieri, deci undeva trebuie să ne întâlnim la mijloc. Principala problemă a fermierilor este că ar trebui la un moment dat, într-un viitor, să renunţe la o parte din terenurile pe care le cultivă, în favoarea revigorării lor naturale. În România nu există această problemă, pentru că avem foarte multe terenuri necultivate. Procentul de terenuri cultivate în România este mult mai mic decât procentul din Vest. Şi atunci o problemă directă pentru România nu ar exista, pentru că am putea să folosim o dată terenurile alea pe care nu le folosim la nimic acum pentru a aplica această lege, de exemplu, şi toată lumea ar fi fericită. Dar există ţările mari care au un procent foarte mare de terenuri cultivate, cum ar fi Franţa şi Germania, unde într-adevăr, aici este o discuţie pentru că cineva trebuie să cedeze”, a explicat el.


    Te-ar mai putea interesa

    Cultură profitabilă pentru micii fermieri. Se obțin 4-5 tone/ha și kilogramul se vinde cu 35-40 de lei Un fermier este acuzat că s-a „jucat cu genetica” și a creat oi uriașe pentru vânătoare Hurlupi la prun: cauze ale bolii, combatere

    Ultimele știri

    Calendar îngrijire pășuni. Fertilizarea și cosirea pășunilor în luna mai Lista de plată de la APIA avansează. Până la ce dată s-a ajuns cu sumele virate fermierilor Producția de legume a unei familii – distrusă de grindină