Ferma de bivoli – alternativa profitabilă la creșterea vacilor. Laptele de bivoliță, de patru ori mai scump și mai căutat
agrointeligenta.ro -Bivolii sunt, în istoria țării noastre, unele dintre animalele cele mai apropiate țăranului român. Sute de ani, oamenii au apelat la bivoli pentru producţia de lapte, dar și pentru a-i folosi la muncile câmpului sau pentru carne. În ultimii 20 de ani, însă, numărul acestora scade vertiginos și mai sunt puține zone în țară în care oamenii mai au în grajduri bivoli.
La Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creșterea Bubalinelor Șercaia din Făgăraș cercetătorii se încăpățânează să nu permită dispariția bivolilor din România și cresc în continuare câteva sute de exemplare pentru studiu și pentru a le vinde celor care încă își mai doresc un astfel de animal în grajd. Bivolii sunt animale din familia bubalinelor, pot ajunge la o greutate de 900 de kilograme, și încep să dea lapte după vârsta de doi ani până la 20-30 de ani. Bivolițele sunt animale foarte blânde, care se atașează de stăpâni, dar nu le plac străinii. De asemenea sunt sensibile în ceea ce privește furajele pe care le mănâncă, crescătorii spun că odată ce le-ai schimbat mâncarea nu mai dau lapte până se obișnuiesc cu noile produse.
”Vaci negre”
Crescătorii de la Șercaia spun că nici nu beneficiază de sprijin substanțial pentru a ține în viață bivolii românești. ”Bivolii nu sunt ajutați de nimeni, ne descurcăm pe cont propriu și trăim doar din subvenții, iar laptele se caută și nu prea”, explică Ion Moldovan, crescător de la Șercaia.
Crețșterea bivolilor se face în principal pentru lapte. Bivolițele dau un lapte mult mai bun decât cel de vacă, iar calitățile sale nutriționale sunt net superioare. ”Puțină lume știe de exemplu că laptele de bivoliță nu are colesterol, deși este mai gras decât cel de vacă. Grăsimea pornește de la 7,5% și ajunge chiar la 8%, în timp ce cel de vacă este la jumătate, undeva la 3,5% maxim 4%”, spune crescătorul de la Făgăraș. Nutriționiștii sunt net în favoarea consumului laptelui de bivoliță datorită calităților nutritive superioare față de cele ale laptelui de vacă, dar și față de cel de oaie sau de capră.
România ocupă în prezent locul al doilea în Europa, după Italia, în ceea ce privește creșterea bivolilor, în ciuda reducerii masive a numărului de exemplare, dar riscurile ca bivolii să devină rarități la noi în țară sunt tot mai mari. Potrivit fermierilor, principalul motiv pentru care bubalinele nu au o creștere la fel ca și vacile este sacrificarea masivă și lipsa grijii pentru perpetuare. De asemenea faptul că proprietarii de bivoli sunt tot mai bătrâni și tinerii nu sunt interesați de investiția într-o astfel de fermă este un alt motiv.
”În zona de munte, la noi prin Făgăraș de exemplu, se mai cumpără bivoli, în special de persoane persoane pasionate care au crescut cu bivoli, cu lapte de bivoliță și care știu cât de bun este laptele. În rest majoritatea celor care cumpără sunt țărani. În țară mai sunt doar două ferme private care au bivoli, dar ei se axează și pe procesarea produselor lactate”, mai spune Moldovan.
Materie primă pentru mozzarella
O fermă de bivoli poate fi foarte profitabilă pentru cineva cine este dispus să investească în deschiderea ei și mai apoi să proceseze laptele. Deși vândut în stare naturală nu este foarte căutat de consumatori, lactatele sunt extrem de căutate. ”Prețul litrului de lapte de bivol este cam de patru ori mai mare decât al celui de vacă, dar sunt multe persoane care nu știu despre el și de calitățile sale. Noi vindem laptele la un dozator în Făgăraș, iar ce rămâne dăm profesorilor”, adaugă crescătorul de la Șercaia.
Din lapte de bivoliță se produc unele dintre cele mai bune iaurturi, datorită grăsimii sale, precum și smântână, frișcă de foarte bună calitate sau brânzeturi. Ceea ce puțină lume știe este că cea mai cunoscută și răspândită brânză din lume- mozzarella, se face din acest lapte.
1.000 de euro pentru o bivoliță
Investiția într-o fermă de bivoli este similară cu cea la vaci de lapte, doar că felul de îngrijire și creștere diferă puțin. Potrivit specialiștilor, o persoană care poate investi în jur de 100.000 de euro ar putea să își pună pe picioare o afacere, dar ar trebui să aibă și puțină răbdare până să scoată profit. La Șercaia, de exemplu, în prezent sunt în jur de 500 de capete de bivoli, majoritatea femele, care dau zilnic undeva la 400-500 de litri de lapte, în funcție de sezon. ”O bivoliță dă în medie 10 litri de lapte pe zi, însă, ca și la vaci, depinde de părinți, de furajele pe care le consumă, sunt mai mulți factori care determină acest lucru. Noi avem grijă de ele de reproducție, încercăm să le înmulțim așa cum trebuie, să reînnoim efectivele de masculi, dar și de bivolițe. Prețul unei juninci mature care are în jur de 3-4 ani și dă lapte se învârte undeva la 1.000 de euro, sub cel al vacilor de lapte”, arată Ion Moldovan.
În ciuda posibilităților și a oportunităților de prelucrare a laptelui de bivoliță, creșterea lor este tot mai rară în țara noastră și puțini sunt cei care insistă să crească în continuare bivoli. Explicația o dă tot crescătorul de la Șercaia. ”Bivolii nu sunt foarte cunoscuți, multă lume le spune vaci negre și nu face diferența, iar dintre cei care știu despre ce este vorba, mulți se feresc pentru că este mai greu de crescut și nu le place munca. Cu vacile e mai simplu”, conchide Moldovan.