• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EFSA – raport favorabil pentru reautorizarea glifosatului în UE. Grupul de Reînnoire a Glifosatului (GRG) salută concluziile

    Roxana Dobre -

    Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a anunțat la începutul lunii iulie încheierea evaluării inter pares a raportului actualizat de evaluare în vederea reînnoirii (RAR) pregătit de Grupul de evaluare a glifosatului (AGG).

    În cadrul procesului de reînnoire a aprobării substanței active glifosat în UE, EFSA a anunțat pe data de 6 iulie că, în urma evaluării impactului glifosatului asupra sănătății oamenilor, animalelor și mediului, nu au fost identificate domenii critice de îngrijorare. Finalizarea concluziilor EFSA reprezintă un moment crucial în procesul de reînnoire a aprobării în UE a glifosatului. Aceste concluzii urmează unui proces de evaluare de reglementare extrem de riguros, unul dintre cele mai stricte din lume

    Glifosatul este o substanță activă utilizată în erbicidele neselective, concepute pentru a preveni dezvoltarea buruienilor nedorite în culturi

    Grupul de Reînnoire a Glifosatului (GRG) salută concluziile EFSA și consideră că acestea pun baza unei reaprobări cu succes a glifosatului în UE

    Grupul de reînnoire pentru glifosat (GRG) salută concluziile EFSA, care nu a identificat niciun domeniu critic de îngrijorare în cadrul revizuirii inter pares a evaluării riscului substanței active glifosat, în ceea ce privește riscul pe care aceasta îl prezintă pentru oameni și animale sau pentru mediu.

    ”Aceste concluzii științifice finale sunt în concordanță cu evaluările celor mai importante autorități de reglementare în domeniul sănătății din întreaga lume, precum și cu dovezile științifice copleșitoare din aproape 50 de ani de observații”, se arată într-un comunicat.

    Conform sursei citate, finalizarea concluziilor EFSA reprezintă o etapă crucială în procesul de aprobare a reînnoirii în curs de desfășurare. Rezultatul urmează unui proces de evaluare de reglementare extrem de robust, unul dintre cele mai stricte din lume. Prin urmare, GRG este de părere că evaluarea EFSA pune bazele unei reaprobări cu succes a glifosatului în UE.

    Concluziile sunt acum puse la dispoziția Comisiei Europene, a statelor membre și a solicitanților reuniți împreună în GRG. Acestea vor fi puse la dispoziția publicului în următoarele două săptămâni. În etapa următoare, Comisia Europeană va analiza Concluziile EFSA și RAR-ul elaborat de către GRG. Apoi, va prezenta statelor membre un raport de reînnoire și un proiect de regulament prin care va propune reînnoirea sau nereînnoirea aprobării pentru glifosat.

    Reprezentanții statelor membre ale UE vor vota asupra proiectului de regulament în cadrul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale (SCoPAFF). Dosarul de reînnoire a glifosatului pentru 2020 conține peste 180.000 de pagini și 1.500 de studii științifice. Acesta este cel mai cuprinzător dosar de acest tip prezentat vreodată autorităților europene.

    ”GRG are încredere deplină în acest proces și că decizia este una bazată pe date științifice. Grupul rămâne angajat să se conformeze și să contribuie la toate aspectele relevante ale procesului de reînnoire”, se mai precizează în comunicat.

    Grupul de evaluare este format din următoarele autorități de reglementare din patru state membre europene: ANSES (Franța), Nebih (Ungaria), ctgb (Țările de Jos) și KEMI (Suedia).

    Citiți și: Autorizația pentru utilizarea glifosatului a fost prelungită cu încă un an

    Ce este glifosatul

    Glifosatul este o substanță activă utilizată în erbicidele neselective, concepute pentru a preveni dezvoltarea buruienilor nedorite în culturi. Acesta are un mod de acțiune unic care asigură controlul sistemic al unui spectru larg de specii de buruieni, și este eficient în diferite stadii de creștere.

    Produsele pe bază de glifosat sunt cele mai utilizate erbicide la nivel mondial, inclusiv în UE, și sunt aprobate pentru utilizătii diferite, inclusiv în agricultură, gestionarea vegetației, utilizări de agrement (de exemplu, infrastructuri feroviare) și altele.

    Glifosatul, autorizat în prezent până pe 15 decembrie 2023

    În prezent, glifosatul este autorizat în UE până la 15 decembrie 2023. Ca urmare a cererii de reînnoire a aprobării depuse de Grupul de Reînnoire a Glifosatului (GRG) în 2019, substanța activă este în prezent supusă unui proces robust de examinare științifică amănunțită de către mai multe organisme competente și de experți.

    Se preconizează că statele membre vor discuta dosarul privind glifosat la întrunirea SCoPAFF privind ”Fitofarmaceutice – legislație”, programată pentru 11-12 iulie. Alte întâlniri ale comitetului sunt planificate pentru 18-19 septembrie și 20-21 noiembrie (ambele privind reziduurile de pesticide) și pentru 12-13 octombrie și 11-12 decembrie (ambele privind legislația), cu un vot așteptat în această toamnă cu privire la dosar.

    În cadrul procedurii de examinare, comitetul trebuie să își dea avizul prin vot cu majoritate calificată. În cazul în care comitetul nu emite niciun aviz, Comisia Europeană va fi cea care va decide dacă adoptă sau nu proiectul de propunere legislativă. Produsele pe bază de glifosat sunt omologate și comercializate în peste 100 de țări. Principalele autorități de sănătate din Europa și din alte părți ale lumii (de exemplu, SUA, Australia, Coreea de Sud, Canada, Japonia și Brazilia) continuă să concluzioneze că produsele pe bază de glifosat pot fi utilizate în condiții de siguranță și nu prezintă riscuri pentru sănătatea umană atunci când acestea sunt utilizate conform instrucțiunilor.

    Erbicidele pe bază de glifosat sunt utilizate cu succes și în condiții de siguranță de aproape 50 de ani și, datorită utilizării lor pe scară largă, aceste produse se numără printre cele mai bine studiate produse de acest tip.

    În ceea ce privește reziduurile de glifosat detectate, nivelul de conformitate cu pragurile de reglementare este extrem de ridicat în toate compartimentele de mediu. Rarele depășiri sunt totuși atât de scăzute în concentrație încât nu prezintă niciun risc pentru mediu sau pentru sănătatea umană.

    GRG a colectat un volum mare de date de monitorizare disponibile publicului privind concentrațiile de glifosat și metabolitul său AMPA din diferite surse din UE (de exemplu, autoritățile naționale). Nivelurile de glifosat și AMPA detectate în sol, apă și aer sunt comparate cu pragurile de reglementare europene relevante. Majoritatea probelor analizate se situează sub aceste praguri de reglementare.

    De ce este glifosatul atât de util în agricultură

    Glifosatul este un instrument esențial pentru sistemele agricole durabile, cum ar fi agricultura conservativă și agricultura regenerativă. Atunci când este utilizat în conformitate cu instrucțiunile de pe etichetă, permite fermierilor să realizeze un control pe termen lung al buruienilor invazive în sistemele de lucrări ale solului fără arătură (no-till), ceea ce înseamnă că fermierii pot reduce eroziunea solului, pot îmbunătăți capacitatea de retenție a apei și structura solului și pot revigora ecosistemele solului.

    Conservarea și retenția apei – Sistemele de agricultură regenerativă și conservativă îmbunătățesc atât calitatea apei, cât și capacitatea solului de a reține apa. Deoarece solul nu este perturbat de operațiuni mecanice, structura și compactitatea acestuia sunt păstrate, la fel ca și capacitatea sa de a absorbi apa.

    Un rezultat direct este o reducere estimată de 30%-40%2 a necesarului de apă. Conservarea solului – Sistemele de agricultură regenerativă și conservativă încurajează utilizarea culturilor de acoperire și a culturilor partenere (companion crops) pentru a aduce beneficii solului și biodiversității. Aceste culturi și o lucrare redusă a solului reduc perturbarea organismelor din sol, eroziunea solului și pierderile de nutrienți și sporesc materia organică din sol și diversitatea culturilor de-a lungul anotimpurilor.

    Creșterea biodiversității – Practicile de agricultură regenerativă și conservativă, cum ar fi acoperireaintegrală a solului, lasă mai multă materie vegetală la suprafața solului după recoltare (cum ar fi paiele). Acest lucru oferă un nou habitat pe care unele insecte și animale (de exemplu: viermi, mamifere mici, păsări care își fac cuiburi) îl folosesc ca locuință, ceea ce, la rândul său, duce la o creștere sănătoasă a biodiversității în și deasupra solului.

    Utilizarea redusă a inputurilor – Evitarea perturbării solului se traduce printr-o creștere a capacității solului de a reține nutrienții. În combinație cu o aplicare țintită de glifosat asupra culturilor, care poate elimina buruienile invazive care concurează pentru aceiași nutrienți, fermierii pot reduce cantitățile de îngrășăminte folosite pentru a-și hrăni culturile cu aproximativ 30%-50%. Combinând practicile agriculturii regenerative și conservative, alături de practicile de gestionare integrată a dăunătorilor (IPM), fermierii pot reduce, de asemenea, nevoia de erbicide, deoarece acestea acționează ca un concurent natural al buruienilor, suprimând presiunea acestora.

    Agricultura carbonului și reducerea emisiilor – Disponibilitatea glifosatului permite fermierilor să adopte practici agricole care reduc emisiile de carbon și care pot transforma solurile agricole din emițători de carbon în rezervoare de carbon. De asemenea, pe măsură ce agricultorii își ară solurile mult mai puțin, dacă nu chiar deloc, și își reduc nevoia de a folosi anumite materii prime (cum ar fi apa, pesticidele și îngrășămintele), consumul de energie din combustibili fosili scade, ceea ce înseamnă că emit mai puțin CO2 în atmosferă. Mai mult, o mai bună fixare a azotului în sol este posibilă odată cu implementarea practicilor agricole regenerative, cum ar fi plantarea de culturi leguminoase (spre exemplu trifoiul), drept culturi însoțitoare.

    Îmbunătățirea operațiunilor pentru fermieri – Datorită proprietăților sale și a metodelor de aplicare recomandate, utilizarea glifosatului reduce costurile asociate cu utilizarea îngrășămintelor, a utilajelor consumatoare de combustibil și a forței de muncă, menținând în același timp productivitatea. Astfel, costurile de producție a alimentelor pot fi reduse.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!