• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tranșa a doua din subvenția APIA. Primii fermieri care intră la plată

    Roxana Dobre -

    Tranșa a doua din subvenția APIA. Primii fermierii care vor intra pe lista de plată la campania regulară, din 2 decembrie. Adrian Pintea, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a anunțat cum se va desfășura campania de plăți pentru tranșa a doua din subvențiile achitate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

    Secretarul de stat în MADR, Adrian Pintea, a anunțat luni, 6 noiembrie, cine sunt fermierii care se vor afla pe primele liste de plată în tranșa a doua de subvenții care urmează să înceapă din 2 decembrie.

    Citiți și: Avans APIA – plăți confirmate! Banii în conturi pentru peste 165.000 de fermieri

    Adrian Pintea, invitat la Agrostrategia

    Adrian Pintea, MADR: Cu siguranță nu vor intra toți fermierii la avans

    Secretarul de stat, Adrian Pintea, a explicat că APIA nu va putea plăti toți fermierii în avans dar aceștia vor primi subvențiile în număr mare, ca și anii trecuți. În schimb, producătorii agricoli care nu vor încasa subvențiile până la 30 noiembrie vor intra pe primele liste la plata finală din 2 decembrie.

    ”La 30 noiembrie se închide plata avansului, iar începând cu 2 decembrie demarează plata finală. Pentru cel care nu a luat avans, pentru că cu siguranță nu vor putea intra toți fermierii la avans, nu s-a întâmplat niciodată lucrul acesta, va intra la plata finală. Deci cel care nu va lua avans până la 30 noiembrie va lua plata finală începând cu 2 decembrie. Iar la plata finală blocaje din punct de vedere al alocărilor bugetare nu vor exista pentru că totul s-a pus la punct și funcționează bine”, a spus Adrian Pintea pentru emisiunea AgroStrategia.

    Citiți și: Avans APIA ovine și caprine. Plata minimă și maximă ce se achită crescătorilor de animale

    Plăți finale APIA, din 2 decembrie

    Adrian Pintea a menționat că din 2 decembrie fermierii care au luat avansul vor încasa diferența de bani iar cei care nu au fost plătiți deloc vor avea în conturi subvenția integrală pe hectar și cap de animal.

    ”Respectiv din FEGA 30%, diferența de la 70%, și din FEADR 15 %, diferența de la 85 % cât s-a achitat în avans. Iar, repet, cei care nu au luat deloc avans vor primi subvenția integrală, de 100 %”, a mai adus clarificări Adrian Pintea.

    Subvențiile se achită fermierilor în lei, la cursul stabilit de 4,9735 lei pentru un euro. Iată ce sume vor primi fermierii la plata finală pe hectar și cap de animal, pentru schemele la care s-a stabilit cuantumul per hectar și cap de animal:

    Cuantumuri stabilite APIA – sectorul vegetal

    – PD-01 – Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității BISS: 97,5715 euro/ha adică 485,271 lei/ha. La plata finală fermierii care nu au încasat avans primesc suma integrală iar cei care au încasat 70 % primesc diferența de 30 % adică 145,58 lei/ha.
    – PD-02 – Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității CRISS: 51,1365 euro/ha adică 254,327 lei/ha. La plata finală fermierii care nu au încasat avans primesc suma integrală iar cei care au încasat 70 % primesc diferența de 30 % adică 76,29 lei/ha;
    – PD-03 – Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri CIS-YF 46,00 euro/ha adică
    228,78 lei/ha. La plata finală fermierii care nu au încasat avans primesc suma integrală iar cei care au încasat 70 % primesc diferența de 30 % adică 68,63 lei/ha.

    Cuantumuri stabilite APIA – sectorul zootehnic

    – PD-21 Sprijin cuplat pentru venit – vaci de lapte 338,00 euro/cap de animal adică 1.681,04 lei/cap. La plata finală fermierii care nu au încasat avans primesc suma integrală iar cei care au încasat 70 % primesc diferența de 30 % adică 504,32 lei/cap;
    – PD-22 Sprijin cuplat pentru venit – carne vită 279,00 euro/cap de animal adică 1.387,60 lei/cap. La plata finală fermierii care nu au încasat avans primesc suma integrală iar cei care au încasat 70 % primesc diferența de 30 % adică 416,28 lei/cap;
    – PD-23 Sprijin cuplat pentru venit – bivolițe de lapte 169,19 euro/cap adică 841,46 lei/cap. La plata finală fermierii care nu au încasat avans primesc suma integrală iar cei care au încasat 70 % primesc diferența de 30 % adică 252,43 lei/cap;
    – PD-24 Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine 16,9448 euro/cap adică 84,27 lei/cap. La plata finală fermierii care nu au încasat avans primesc suma integrală iar cei care au încasat 70 % primesc diferența de 30 % adică 25, 28 lei/cap.

    Tranșa a doua se plăți se încheie oficial la 30 iunie 2024.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Urgent la APIA – ultima zi în care fermierii mai pot cere subvenția trimestrială Carne de miel nu doar de Paști. Strategia ing. Ionică Nechifor pentru a readuce oaia pe masa românilor