• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Presa ucraineană: ”Rusia încearcă să excludă Ucraina de pe piața mondială a cerealelor”

    Oana Timar -

    Presa ucraineană de profil susține că informațiile publicate de mari publicații precum Financial Times indică faptul că Federația Rusia face demersuri pentru ca țara aflată sub război să fie înlăturată din marile achiziții de pe piața de cereale.

    După perturbarea acordului de cereale de către Federația Rusă, aceasta și-a schimbat planul și încearcă să excludă Ucraina de pe piața mondială a cerealelor, susține publicația uncraineană Agropolit.com, preluând o informație publicată de Financial Times.

    Conform sursei, Putin ar fi oferit Qatarului posibilitatea de a plăti Federației Ruse pentru livrarea de cereale în Turcia, pentru a furniza apoi cereale rusești, în loc de cereale din Ucraina, celor mai sărace țări. Aceeași sursă menționează că ”părțile au respins această idee”.

    ”Pentru prima dată, Federația Rusă s-a oferit anul trecut să ofere Africii „în condiții preferențiale” un milion de tone de cereale. Surse ale publicației dintre reprezentanții diplomației, care au făcut cunoștință cu documentul, susțin că Turcia și Qatar au făcut eforturi pentru ca „planul de cereale” al lui Putin să eșueze”, potrivit presei din Ucraina.

    Analiştii consideră că partea rusă ar putea repropune propunerea menţionată în cadrul summitului cu liderii africani care va avea loc la Sankt Petersburg. ”Există, de asemenea, posibilitatea ca partea rusă să încerce să discute această problemă în timpul vizitei lui Putin în Turcia, în august”, mai spun jurnaliștii ucraineni.

    Întreruperea acordului de cereale de către Rusia a înfuriat guvernele unui număr de țări africane. Acest lucru a afectat în special țările în care prețurile alimentelor au crescut după începutul unui război la scară largă. „Ultima dată când s-a discutat acest subiect, existau suspiciuni foarte puternice că cerealele vor fi furate de fapt din Ucraina”, a spus un înalt oficial al Uniunii Europene.

    Terminal de cereale, lovit de rachete

    Reprezentant ONU: Cerealele distruse ar fi putut hrăni 270.000 de oameni timp de un an

    Ultimele atacuri rusești asupra terminalelor de cereale din portul Odesa au distrus cereale care ar fi putut hrăni 270.000 de oameni timp de un an, a afirmat reprezentantul permanent al Marii Britanii la ONU, Barbara Woodward, în cadrul unei ședințe a Consiliului de Securitate al organizației privind perturbarea de către Rusia a acordului de cereale, scrie Sky News .

    Adresându-se Consiliului de Securitate al ONU, Barbara Woodward a menționat că Federația Rusă a distrus echipamentele portuare, ceea ce a îngreunat încărcarea cerealelor pe nave și chiar „a distrus alimente aflate în docuri și a amenințat că va ucide marinarii civili”.

    Barbara Woodward a subliniat că nu există nicio justificare pentru aceste acțiuni punitive. Ea a numit așa-zisele „motive ale ieșirii Rusiei” din acordul cu cereale la Marea Neagră și a spus că Ucraina nu a făcut nicio pretenție pentru că nu vrea altceva decât să-și pună hrana la dispoziția lumii.

    Potrivit estimărilor ONU, este posibil ca până la 24 de milioane de tone de alimente ucrainene să nu ajungă pe piețele mondiale, ca urmare a acțiunilor Moscovei. Barbara Woodward a adăugat că acțiunile Rusiei „au crescut deja prețurile, ceea ce i-a afectat imediat pe cei mai săraci și înfometați oameni din lume”.


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Urgent la APIA – ultima zi în care fermierii mai pot cere subvenția trimestrială Carne de miel nu doar de Paști. Strategia ing. Ionică Nechifor pentru a readuce oaia pe masa românilor