• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Factura electronică devine obligatorie pentru toate tranzacțiile între firme

    Angelica Lefter -

    Toate tranzacțiile efectuate între persoanele impozabile stabilite pe teritoriul României se vor factura electronic începând de la 1 ianuarie 2024, a anunțat Ministerul Finanțelor.

    Ministerul Finanțelor, a anunțat astăzi, vineri – 28 iulie, că facturarea electronică va fi obligatorie, începând cu 1 ianuarie 2024, pentru toate tranzacţiile efectuate între persoanele impozabile stabilite pe teritoriul României, măsura fiind aplicabilă până la 31 decembrie 2026.

    Țara noastră poate transmite, după data de 31 decembrie 2026, când expiră decizia de facturare electronică, Comisiei Europene o cerere de prelungire, împreună cu un raport de evaluare a eficacității măsurilor naționale din perspectiva combaterii fraudei și a evaziunii fiscale în domeniul TVA, arată informarea.

    ”La 27 iulie 2023 a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 188, Decizia de punere în aplicare (UE) 2023/1553 a Consiliului din 25 iulie 2023 de autorizare a României să introducă o măsură specială de derogare de la articolele 218 și 232 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată. Decizia permite României, începând cu data de 1 ianuarie 2024, să instituie facturarea electronică obligatorie pentru toate tranzacțiile efectuate între persoanele impozabile stabilite pe teritoriul României. Măsura este aplicabilă până la 31 decembrie 2026. În cazul în care consideră necesară prelungirea măsurii speciale, România poate transmite Comisiei o cerere de prelungire, împreună cu un raport de evaluare a eficacității măsurilor naționale din perspectiva combaterii fraudei și a evaziunii fiscale în domeniul TVA, precum și a simplificării colectării TVA”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Finanțelor.

    Marcel Boloș, ministrul Finanțelor Publice

    Ministrul Marcel Boloș: ”Facturarea electronică va însemna creșterea transparenței, monitorizarea precisă a tranzacțiilor”

    La rândul său, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a arătat că decizia va fi de mare folos, fiind un instrument valoros în eforturile de a proteja bugetul public și de a asigura o concurență echitabilă între contribuabili.

    ”Este o decizie pe care o salut și care ne va fi de mare folos. Va însemna creșterea transparenței, monitorizarea precisă a tranzacțiilor și raportarea în timp real către autoritățile fiscale, fiind un instrument valoros în eforturile noastre de a proteja bugetul public și de a asigura o concurență echitabilă între contribuabili. Faptul că facturarea electronică asigură o înregistrare precisă și verificabilă a tranzacțiilor comerciale facilitează procesul de verificare și audit, asigurând că tranzacțiile sunt conforme cu reglementările fiscale și nu au fost manipulate în mod fraudulos. Implementarea facturării electronice obligatorii elimină posibilitatea utilizării facturilor false sau duplicat, deoarece fiecare tranzacție este înregistrată în mod unic. Mai mult, sunt schimbări care ne vor permite să eliminăm cât mai multe declarații și formalități fiscale, aspect care va reduce din povara fiscală pe care o suportă contribuabilii”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

    Conform Ministerului de resort, în perioada următoare vor fi stabilite categoriile de operatori economici care au obligaţia de a emite facturi electronice în relaţia relația business-to-business (B2B) şi de a le transmite prin sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura, precum şi data de la care intervine această obligaţie.

    ”RO e-Factura are beneficii importante atât pentru administrația publică, cât și pentru mediul privat:


    Te-ar mai putea interesa

    Mesajul unui fermier pentru funcționarii APIA care au lăsat oamenii cu conturile goale de sărbători MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului Plugul cu vibrații – inovația românească pentru o arătură mai eficientă și cu consum redus de motorină