• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dezastru la Matca! O vijelie a distrus solariile legumicultorilor! – FOTO

    Oana Timar -

    O furtună puternică a distrus mai multe solarii din localitatea Matca, județul Galați. Legumicultorii păgubiți nu au putut să își salveze nimic din investiție, vijelia fiind atât de puternică încât a rupt structurile spațiilor protejate și a răsturnat o camionetă folosită la transportul legumelor.

    La nivel național, localități din mai multe județe au intrat astăzi, duminică – 6 august, sub cod roșu de vijelii puternice, ”cu rafale de peste 90 km/h, grindină de dimensiuni medii și posibil mari, local averse torențiale care vor acumula peste 25…30 l/mp, frecvente descărcări electrice”, potrivit alertele emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

    Una localitățile lovite astăzi de furtună este Matca, Galați, unde vijelia a culcat la pământ solarii sau le-a smuls și luat pe sus folia protectoare. Pentru fiecare solar distrus, pagubele se ridică la mii de lei numai pentru materiale, cele mai mari pierderi fiind cele de recoltă întrucât producătorii nu știu ce vor mai putea culege din culturile măturate de furtună.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă prezintă în GALERIA FOTO imagini de la fața locului, cu solariile de legume distruse de furtună.

    ANM a emis astăzi, la nivel național, două avertizări meteorologice, astfel

    Mesaj 1 – Avertizare meteorologică

    Cod Galben

    Interval de valabilitate: 06 august, ora 10 – 07 august, ora 06
    Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată

    În intervalul menționat, în Maramureș, Transilvania, Moldova, Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei și local la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.

    Astfel de manifestări vor fi în prima parte a zilei pe arii restrânse și în restul teritoriului.

    Cod Portocaliu

    Interval de valabilitate: 06 august, ora 15 – 07 august, ora 03
    Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată

    În Moldova, Dobrogea și estul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi intensificări ale vântului (rafale în general de 70…80 km/h), pe arii restrânse vijelii puternice, averse torențiale, descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 35…40 l/mp și izolat peste 50…60 l/mp.

    Avertizare ANM – duminică, 6 august 2023

    Mesaj 2 – Atenționare meteorologică

    Cod Galben

    Interval de valabilitate: 06 august
    Fenomene vizate: caniculă și disconfort termic

    Pe parcursul zilei de duminică (6 august), în cea mai mare parte a Moldovei și a Dobrogei, precum și în estul Munteniei, local va fi caniculă și disconfort termic ridicat, astfel indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 33 și 36 de grade.

    Atenționare ANM – duminică, 6 august 2023


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Lege nouă în Monitorul Oficial: Vânzarea unui teren agricol devine nulă dacă nu se achită acest impozit!

    Ultimele știri

    NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului Plugul cu vibrații – inovația românească pentru o arătură mai eficientă și cu consum redus de motorină