• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețuri cereale DAP Constanța. Grâul și porumbul, în creștere ușoară, rapița – salt de preț

    Oana Timar -

    Rapița, oleaginoasa recent recoltată de fermierii români, a cunoscut o creștere importantă de preț la începutul acestei săptămâni. Nu același lucru se întâmplă la cele mai tranzacționate cereale: grâul și porumbul, unde prețurile cunosc evoluții mai puțin semnificative.

    Bursa de cereale din portul Constanța și-a actualizat prețurile în prima zi a săptămânii. Ziua de luni a adus bune celor care au mizat pe rapiță, cultură la care prețurile au crescut, ajungând, pentru rapița DAP (Delivery-At-Place) Constanța la 414 euro pe tonă, de unde joi prețul era de 384 de euro pe tonă, adică un salt de 30 de euro pe tonă. Nu doar fermierii români se bucură de creșterea prețului la rapiță, ci și fermierii bulgari: prețul rapiței DAP Varna/Burgas a urcat de la 384 euro/tonă joi, la 420 de euro pe tonă astăzi, luni – 7 august, conform datelor prezentate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova.

    Pe piața europeană, rapița MATIF a scăzut astăzi cu 7,50 de euro pe tonă la contractele cu livrare în luna noiembrie, având un preț mediu de 466,25 de euro pe tonă.

    Prețul grâului DAP Constanța – urcare, dar nu așa spectaculoasă ca la rapiță

    Prețul grâului în portul Constanța a urcat și el, dar nu așa spectaculos: de la 209 euro pe tona DAP joi, la 214 de euro pe tonă astăzi. Un preț un pic mai mic față de prețul fin Bulgaria, unde grâul DAP Varna/Burgas a ajuns astăzi la 217 euro pe tonă. Grâul MATIF de pe Bursa de la Paris a închis ziua cu o creștere de 6 euro pe tonă, până la 241,25 de euro pe tonă pentru cantitățile contractate pentru luna septembrie.

    Diferențele dintre grâul de panificație și cel furajer sunt și ele de luat în seamă: 6 euro pe tonă la DAP Constanța și 5 euro pe tonă la DAP Varna/Burgas.

    Prețul porumbului DAP Constanța a crescut și el ușor

    Prețul porumb DAP Constanța a urcat astăzi, luni – 7 august, la 198 de euro pe tonă de la 195 de euro pe tonă cât s-a înregistrat joia trecută. În porturile bulgărești, prețul de astăzi al porumbului a ajuns la 212 euro pe tonă. Porumbul MATIF s-a tranzacționat pe Bursa de la Paris cu o tendință de creștere (0,75%), la un preț mediu de 229 euro pe tonă pentru contractele de noiembrie.

    Citiți și: România va vinde cereale în Egipt prin Casa de Comerț Unirea

    Prețul pentru floarea-soarelui se menține la un nivel apropiat de 400 de euro pe tonă în portul Constanța. Floarea-soarelui DAP Constanța a avut azi un preț de 435 de dolari pe tonă (echivalentul a 395 de euro pe tonă), iar cea DAP Varna/Burgas, 422 de euro pe tonă, conform datelor prezentate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova.

    Evoluția burselor de cereale și toate știrile importante din acest domeniu pot fi accesate oricând, gratuit, în secțiunea site-ului https://agrointel.ro/category/burse-si-preturi/

    Prețurile estimative DAP Portul Constanța (EUR/mt)

    1

    Grâ

    214.00

    2

    Grâu furajer

    208.00

    3

    Porumb

    198.00

    4

    Orz

    162.00

    5

    Rapiță

    414.00

    6

    Floarea soarelui

    435.00 $/t

    7

    Șrot de soia

    555.00 $/t

    Citiți și: Exporturile Ucraine au scăzut cu 30% după închiderea coridorului de cereale


    Te-ar mai putea interesa

    Mesajul unui fermier pentru funcționarii APIA care au lăsat oamenii cu conturile goale de sărbători Lege nouă în Monitorul Oficial: Vânzarea unui teren agricol devine nulă dacă nu se achită acest impozit! Plăți subvenții APIA în Săptămâna Mare. Sumele virate în conturile fermierilor

    Ultimele știri

    Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, vine săptămâna viitoare în România Gărgărița silicvelor de rapiță, Ceutorhynchus assimilis: semne atac, combatere Pisicile care au băut lapte de vacă cu gripă aviară au murit