• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Soiuri apirene de viță de vie. Cei mai buni struguri fără sâmburi

    Violina Gorcinschi -

    Soiuri de struguri fără sâmburi sau soiuri apirene de viță de vie – o opțiune pentru viticultorii care doresc o producție de struguri care se pretează la consum în formă proaspătă, stafide sau în producția de vin. Cele mai bune 10 soiuri de viță de vie cu struguri fără sâmburi sunt prezentate în acest articol.

    Strugurii consumați în stare proaspătă au un efect benefic asupra organismului, iar oamenii au început din ce în ce mai mult să caute soiuri apirene, care fac struguri fără sâmburi și care sunt mai ușor de consumat și au și un înalt randament la prelucrare. De asemenea, soiurile de struguri apireni pot servi ca produs curativ în alimentația copiilor, bătrânilor și bolnavilor, inclusiv de boli gastrointestinale, datorită cantității mai mici de glucoză.

    struguri din soiul Corinth Negru
    Soiul Corinth Negru (foto: aradbranding.com)

    Soiuri de struguri fără sâmburi. Corinth Negru

    Corinth Negru este un soi apiren partenocarpic (care fructifică fără ca florile să fie fecundate), de viță de vie nobilă, originar din Grecia. Boabele pot fi folosite atât pentru stafide, cât și ca struguri de masă și de vin.

    Ciorchinele este bogat, având o greutate medie de 190-200 de grame, iar boabele au culoarea roșu-închis sau negru-violet, de dimensiuni mici și mijlocii, cu o textură moale și dulci la gust . Soiul este foarte precoce și are cerințe mari de temperatură. Maturarea strugurilor are loc în epocile IV-V, în luna septembrie. Se pot obține recolte de 4 tone/ha de struguri fără semințe.

    struguri din soiul Sultanina Alba
    Struguri Sultanina albă (foto: vitivinicultura.net)

    Soiuri de struguri apireni, fără sâmburi. Sultanina Albă

    Sultanina Albă  este un soi stenospermocarpic (semințele nu se dezvoltă complet), cu rudimente de sâmburi, din viță de vie nobilă, originar din Turcia și Iran și care poate fi folosit pentru stafide și consum în stare proaspătă.

    Boabele sunt mijlocii, ovale, cu pieliță galbenă, acoperită cu pruină, iar miezul este consistent, crocant, nearomat. Greutatea unui cirochine de struguri din soiul Sultanină Albă ajunge la 400 de grame și are un conținut de 16% zahăr și aciditate de 3,2%. Epoca de maturare este medie spre târzie. Vița de vie vine în formă sau tip Guyot, la tăiere de 5-7 ochi, fie coarde lungi de 12-14 ochi. Se pot obține producții de 10-15 tone/ha de struguri.

    Soiuri de viță de vie apirenă, fără sâmburi. Sultanina Nova

    Sultanina Nova  este un soi de struguri de masă roz, fără sâmburi. Ciorchinii sunt de dimensiuni medii spre mari, compacți, cu formă conică. Greutatea medie a unui ciorchine este de 500 de grame, în timp ce un bob poate cântări 5 grame. Boabele sunt ovale, ușor ascuțite spre vârf, cu o pieliță subțire de culoare roz, acoperită cu un strat de pruină.

    Gustul fructelor este dulce, aromat, având o aciditate de circa 5% și o cantitate de zahăr în proporție de 15%. Epoca de maturare este timpurie și prezintă rezistență medie la transport. Soiul are cerințe ridicate de lumină și căldură, cu preponderență în intervalele de înflorire și formare a boabelor.

    struguri din soiul Crimson Seedless
    Soiul Crimson Seedless (foto: impactosolucoesweb.com.br)

    Viță de vie cu struguri fără sâmburi. Crimson Seedless

    Crimson Seedless este un soi de struguri de masă fără sâmburi, caracterizat prin proprietăți și aspect unic, care îl face popular printre consumatori. Greutatea unui ciorchine (având formă de piramidă) ajunge la 500-600 de grame, un bob cântărind 4-5 grame. Boabele sunt alungite, de un roșu intens și au un gust excelent, conținând 17,5% zahăr.

    Acest soi are anumite avantaje comerciale, chiar și pe plan internațional, datorită longevității la depozitare și toleranței ridicate la transport. Epoca de maturare a strugurilor este luna septembrie.

    Soiuri de struguri fără sâmburi. Kismis Alb

    Kismis Alb  este un soi caracterizat prin maturare timpurie și recolte bogate în luna august. Ciorchinii sunt mari, cântărind 400-450 de grame, formați din boabe rotunde, suculente, crocante, de culoare galbenă.

    Vița de vie Kismis alb preferă locurile însorite și udările moderate. Se recomandă plantarea în perioada martie-mai, la o distanță de 150-200 de cm.

    Un alt avantaj al acestui tip de viță de vie este rezistența la îngheț.

    struguri din soiul Perlette
    Soiul Perlette (foto: guildfordgardencentre.com.au)

    Soi de viță de vie fără sâmburi. Perlette

    Perlette  este un soi stenospermocarpic, cu rudimente de semințe, timpuriu, originar din Statele Unite ale Americii. Greutatea unui ciorchine ajunge la 400 de grame, fiind format din boabe de culoare galben-verzui, crocante, dulci, fără aromă. Maturarea are loc în epocile II-III, pe parcursul lunii august.

    Strugurii au o rezistență ridicată la transport, însă nu pot fi depozitați pentru prea mult timp. Recolta pe hectar este, în medie, de 10 tone. În România, acest soi se cultivă în centrul viticol Pietroasa (județul Buzău).

    struguri din soiul Autumn Royal
    Soiul Autumn Royal (foto: heritagefruittrees.com.au)

    Soiuri de struguri fără sâmburi. Autumn Royal

    Autumn Royal este o combinație dintre soiurile Autumn Black și Fresno și este folosit pentru consum în formă proaspătă, originar din SUA. Un ciorchine cântărește 500-700 de grame, având boabe de culoare violet-roșu închis, cu o greutate de 6-8 grame. Ponderea de zahăr este de 15% și este caracterizat de o acididate de 4,2%.

    Epoca de maturare se desfășoară în intervalul 15 septembrie-15 octombrie. Strugurii au o rezistență bună la transport

    Soiuri de struguri fără sâmburi. Regal Seedless

    Regal Seedless  este un soi de viță de vie nobilă, originar din Africa de Sud, perfect pentru consum în formă proaspătă. Greutatea medie a unui ciorchine poate fi de 700-900 de grame, având boabe de culoare verde-gălbui, cu o textură crocantă și gust dulce dulci și o cantitate de zahăr în proporție de 15%.

    Perioada de maturare se desfășoară de la jumătatea și până la finalul lunii august. Acest soi, pe lângă aspectul atractiv pentru care este ales, are o toleranță foarte bună la transport pe distanțe lungi.

    struguri din soiul Supernova
    Soiul Supernova (foto: plantgest.imagelinenetwork.com)

    Soiuri de struguri fără sâmburi. Supernova

    Supernova  este un soi stenospermocarpic și are ca părinți Cardinal și Kishmish Rozovyi, fiind creat în Republica Moldova. Poate fi consumat ca struguri de masă sau sub formă de stafide. Ciorchinele poate cântări 500 de grame, având boabe medii spre mari, crocante, de culoare albastru spre negru, fără aromă și o proporție de zahăr de 15%.

    Strugurii se coc la începutul lunii august și se poate obține o recoltă excelentă, de 40-45 de tone/ha. În schimb, datorită vigorii mari, vița de vie necesită mai multe intervenții pentru reducerea frunzișului.

    Soiul este sensibil la mucegai, putregaiul cenușiu și crăparea în caz de udare excesivă sau fertilizare cu azot.

    Soiuri de struguri fără sâmburi. Calina

    Calina este un soi stenospermocarpic, de viță de vie nobilă, creat în România. Strugurii pot fi consumați proaspeți sau sub formă de stafide. Ciorchinele cântărește 230 de grame, cu boabe de culoare roz. Miezul este zemos, dulce, fără aromă.

    Maturarea acestui soi are loc în intervalul 16 august-15 septembrie.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!