• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Polonezii inundă piața cu lapte ieftin: 1,99lei/litru într-o rețea de supermarketuri. Cum s-a putut ajunge la acest preț care omoară industria românească a laptelui?

  agrointeligenta.ro -

  Într-o rețea de supermarketuri, un litru de lapte importat din Polonia se comercializează cu cel mai mic preț de pe piață – 1,99 de lei. La cel puțin jumătate față de prețul laptelui provenit de la văcuțele din România, spre surprinderea, dar și nemulțumirea fermierilor și a procesatorilor autohtoni care sunt convinși că la mijloc trebuie să fie un sprijin suplimentar de care se bucură producătorii polonezi.

  După embargoul impus de Rusia pentru produsele agroalimentare din UE, pe piața europeană a laptelui s-a declanșat una dintre cele mai acute crize din ultimii ani. Atât procesatorii, cât mai ales fermierii români simt pe pielea loc presiunea exercitată de cantitățile de lapte și produse lactate care, până în august, luau drumul pieței din Est. Acum, toate cantitățile au rămas pe piața UE, iar jocul dur a început deja să facă victime în România, unde polonezii practică prețuri de dumping la lapte.

  Deși la prima vedere ai fi tentat să crezi că producătorii polonezi încearcă să falsifice laptele și așa se justifică prețul de 1,99 de lei/litru, specialiștii din piață ne-au asigurat că fiecare cutie respectă eticheta, adică conține lapte UHT cu 1,5% grăsime. Totuși, un simplu calcul făcut de către Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui – APRIL, arată că prețul de producție al laptelui ”nu bate” cu cel de la raft. Astfel, dacă din cei 1,99 lei/litru scădem TVA-ul de  24%, adaosul comercial  de 20-35%, costurile de procesare, de transport din Polonia, de ambalare și poate chiar costurile de promovare, am obține că fermierii polonezi produc și vând lapte cu 0,45 de lei.

  ”Ori în Polonia laptele este subvenționat 100%, ori în interiorul cutiei e vid”, a spus Cojocaru în cadrul emisiunii ”Cultivat în România” de sâmbătă. Lăsând gluma la o parte, reprezentantul procesatorilor a explicat că, în prezent, laptele pleacă de la poarta fermelor românești cu un preț mediu de 1 leu/litru, iar restul cheltuielilor și taxelor fac ca prețul minim de comercializare a laptelui autohton să fie de circa 4 lei, departe de cei 1,99 de lei cât costă cel polonez.

  În acest context, concluzia a fost una evidentă. ”Diferența de 2 lei este suportată de statul polonez. Nu este altă explicație. (…) Eu cred că ei, polonezii și cei din alte țări din Europa, sunt sprijiniți mult mai mult, dar acum, în situația aceasta de criză, cred că au primit un spor care îi ajută să creeze un preț de dumping pentru celelalte piețe”, a declarat Dorin Cojocaru la ”Cultivat în România”.

  Fermierii îi dau dreptate lui Cojocaru

  Suspiciunea președintelui APRIL Dorin Cojocaru a fost confirmată în platoul emisiunii de fermierul Cristian Lungu din județul Ilfov. Acesta, deși comercializează laptele văcuțelor sale prin propria rețea de automate (cu costuri minime de transport și fără ambalare), a declarat că nu poate oferi un preț atât de mic precum polonezii. Pe deasupra, cu un efectiv mic de doar 20 de vaci, ferma lui Lungu are și costuri de producție mai mari decât afacerile cu efective de sute de animale. ”Costul de producție pentru un litru de lapte este, la mine la fermă, de 1,3 lei. În momentul în care eu vând toată cantitatea de lapte prin automatele proprii la un preț bun – de 3,5 lei, îmi permit ca vacile mele să mănânce tot ce este mai bun. Eu, care vând prin automate, pot să spun cu mâna pe inimă că sunt profitabil, însă nu pot oferi un preț atât de mic precum polonezii”, a declarat Cristian Lungu.

  Discuții și la Bruxelles

  Criza laptelui nu este o problemă românească, ci una europeană. Chiar săptămâna trecută, chestiunea a fost dezbătută la ședința Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European. ”Polonia, Germania și alte țări producătoare de lapte au început să se plângă de prețul mic al laptelui. Eu personal încerc de peste o lună să vorbesc despre această problemă cu comisarul desemnat pentru agricultură și mai ales despre găsirea de noi piețe pentru valorificarea produselor. Eu cred că mai trebuie să avem în vedere si alte opțiuni și anume decongestionarea unor programe care să valorifice producția de lapte și de produse lactate autohtone în școli sau către pensionari”, a declarat europarlamentarul Laurențiu Rebega în cadrul intervenției sale telefonice în emisiunea ”Cultivat în România”.


  Te-ar mai putea interesa

  Fragedo, desemnat pentru a 5-a oară consecutiv „Cea mai de încredere marcă de carne” pentru copii de către Forbes Brands for Kids Târgul ”Produse din Balcani” se deschide mâine la USAMV București. Evenimentul reunește peste 100 de expozanți Carrefour România își extinde amprenta locală prin parteneriate cu șase noi cooperative agricole

  Ultimele știri

  Fermierii continuă meciurile de la Campionatul Național de Fotbal Fertillia Tăierea rădăcinilor la pomi. Când și cum se realizează Fermieri: Plățile de la avansul APIA au fost mai mici în acest an. Care este motivul!